Universităţile româneşti, misiune imposibilă: să fie cinstite!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţumesc dnei dr. Oana Lupu pentru sprijinul acordat. Un proiect de OUG, publicat spre dezbatere publică, retrage atribuţia Consiliului Naţional de Etică de a evalua tezele de doctorat ale demnitarilor. Demnitarii intră în rândul muritorilor de rând: vor fi evaluaţi de către universităţile care le-au acordat titlul doctoral.

O fi bine, o fi rău?

Există o perioadă lungă pentru elaborarea unei teze de doctorat, presărată de probe, examene, rapoarte, referate, consultări între doctoranzi şi conducătorul de doctorat.

Apoi, susţinerea în plen, precedată de evaluarea unei comisii condusă de un preşedinte, cu 3-4 referenţi oficiali, plus conducătorul ştiinţific al tezei de doctorat.

În urma analizei tezei, fiecare referent face câte un raport (15-20 de pagini), finalizat cu un calificativ. După care, totul este bătut în cuie. Doctorandul susţine teza public şi pregăteşte şampania.

Dacă se prezintă la evaluare un demnitar, prim ministru sau un ministru mai mic, de care depind alocările bugetare acordate  universităţii, adică salariile comisiei, ce credeţi că va face comisia? Îi va spune „pas” demnitarului, şi-l va chema la corigenţă?

Aş, şi-ar pune în cap toată universitatea, cu acuza că le periclitează salariile.

Dar dacă e vorba de un şef de partid, mai mare  sau mai mic, dar cu mulţi parlamentari? Va risca comisia să se trezească cu cine ştie ce iniţiative legislative care să le ştirbească din privilegii universităţilor? De exemplu, să nu mai şcolarizeze pe taxe, doar gratuit, deoarece aşa scrie în Constituţie, învăţământul de stat este gratuit.

Doamne fereşte! Şi lucrarea de doctorat a demnitarului, plagiată sau nu, mediocră sau chiar slabă, scrisă de demnitar sau de „negrişori“, căci demnitarul e ocupat de problemele importante ale statului, va primi calificativ maxim şi recomandarea de acordare a titlului de doctor.

Să curgă şampania!

A, că presa cârcotaşă va căuta nod în papură şi va critica unele lucrări, mare pagubă. Lucrarea lui Ponta a fost criticată ani în şir, şi degeaba. Ponta are în continuare titlul de doctor, pentru care primeşte şi indemnizaţie, ca spor la venituri.

Ce vor face universităţile cu doctoratele acordate deja? Probabil nu se pot atinge de ele, pentru că legea nu acţionează retroactiv. Acele doctorate plagiate sau fără substanţă rămân în vigoare, spre satisfacţia încasatorilor de indemnizaţii în baza acestor titluri.

Ce se întâmplă cu lucrările deja semnalate ca plagiate? Nimic.

Gabriel Oprea, Petre Tobă, Victor Ponta şi atâţia alţii,  dormiţi liniştiţi! Ministerul Educaţiei lucrează pentru voi!

Acesta să fie „secretul” viitoarei OUG? Posibil!

Mai nou, universităţile îi fac cercetători şi pe infractorii aflaţi în puşcării. Sub pălăria şi cu recomandarea unor profesori universitari, puşcăriaşii îşi reduc perioada de executare a pedepselor scriind „studii ştiinţifice”. Două, trei, 10, câte sunt necesare pentru ieşirea grabnică din puşcării.

Activitatea aceasta face parte tot din prestaţia „onorabilă” a universitarilor?

Să nu ne mai mirăm atunci că prima universitate românească, Politehnica Bucureşti, ocupă abia locul 621 în recenta clasificare mondială, iar după media punctajelor obţinute România ocupă locul 24 în UE, din 28 de ţări!

Tot urmare a acestor „preocupări” ale universităţilor româneşti, elevii eminenţi din România iau calea universităţilor străine de elită, unde se pregătesc şi iau doctorate adevărate, nu negociate le preţuri mai mici sau mai mari, funcţie de lăcomia comisiei de doctorat.

În ciuda transparenţei promise, Ministerul Educaţiei refuză să publice lista tuturor beneficiarilor de titluri doctorale şi a comisiilor care le-au acordat. Nu vrea şi pace!

De ce? Pentru că abia atunci s-ar devoala legăturile primejdioase existente între universitari şi clasa politică sau infractori.

Unde este portalul promis pe care să fie publicate toate tezele de doctorat? Nu e. Doar promisiuni fără număr.

Dar softul antiplagiat, cu care ne-a luat faţa Ministerul Educaţiei, unde este? Nicaieri, a fost doar abureala!

Guvernul Ciolos nu-şi permite aşa ceva. Cum sa supere politicienii care l-au propulsat in scaun?

În concluzie, măsura preconizată de Ministerul Educaţiei va avea drept consecinţă protejarea doctoratelor plagiate sau fără valoare, că doar universităţile nu sunt inconştiente să-şi terfelească firma, devoalând doctorate plagiate acordate chiar de ele.

UPDATE. Dupa intrarea in vigoare a OG, Universitatea din Bucuresti are ocazia sa-si arate determinarea si sa retraga titlurile doctorale obtinute de Victor Ponta si Gabriel Oprea, ca o prima dovada de integritate.  Un exemplu si pentru alte universitati.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite