Unde se duc banii din bugetul de stat?

0
0
Publicat:

Dacă trăiam într-o ţară normală, Parlamentul ar fi creat o comisie specială pentru lămurirea dispariţiei fără urmă a unei părți a  banilor din bugetul de stat. Dar trăim într-o ţară în care conducerea politică „stabilă”, PSD-PNL, are ca principal obiectiv sifonarea banilor din bugetul de stat către prieteni şi către clientela politică.

Raportul NATO pentru 2023

Ultima ştire e o dovadă la cele afirmate mai sus. Un Raport NATO spune că în 2023 România a cheltuit 1,6% din PIB pentru armată, şi nu 2,5% cât ceruse preşedintele Iohannis.  Noi credeam, în naivitatea noastră,  că deficitul major de anul trecut, de 5,7% din PIB, vine şi din cheltuileile cu înarmarea, provocate de războiul de lângă noi. Aiurea! Nu a fost aşa.

De altfel, şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, ne-a spus că suntem „varză” la apărarea ţării. Generalul Gheorghiță Vlad  a spus că populația României ar trebui să se îngrijoreze și că ar trebui adoptate măsuri corespunzătoare astfel încât să fie pregătită pentru eventualitatea în care războiul dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei se va extinde.

Daniel Zamfir, de la PSD, într-un moment de sinceritate spune:

“Domnul Gheorghiță cred că a greșit prin acest interviu, pentru că lucrurile astea, dacă le semnalezi, politicul trebuie să le preia obligatoriu, că vine de la un militar, dar nu te apuci să faci tu public cât de precară este dotarea armatei tale. Eu nu cred că e în regulă ce a făcut. Vorbești la televizor că suntem vai de mama noastră cu armata? Sincer …”.

Deci suntem „vai de mama noastră cu armata”, banii bugetului din ultimii ani nu s-au dus pe înarmare, atunci unde s-au dus?

Nu mai vorbim ce prost cade candidaturii lui Iohannis la şefia NATO când el, şeful armatei din România, n-a reuşit decât un „amărât” 1,6% din PIB în 2023 pentru armată, dar vrea să conducă NATO.

Trump ne-a spus-o de la obraz. Nu ne încadrăm în cel puţin 2% din PIB alocaţi armatei, să facă Rusia ce „dracu doreşte” în România! Ca şi în alte ţări care nu alocă cel puţin 2% din PIB pentru înarmare. La asta să ne așteptăm?

Raportul NATO vine paralel cu declaraţiile celor de la CE prezenţi săptămâna aceasta la Bucureşti.

Reprezentanţii CE ne bat obrazul

Celine Gauer:

„România este în situaţie de deficit excesiv, care nu va dispărea. Deci această problemă, provocare a ţării nu dispare, va fi acolo, trebuie abordată şi reformele incluse în planul de reforme fiscale, care sunt în plan anul acesta, trebuie categoric să abordeze aceste probleme”.

Pe primele două luni din 2024 bugetul România a înregistrat un deficit de 1,67% din PIB. Ciolacu minte că banii s-au dus pe cheltuieli cu armata, dar în realitate cheltuielile cu salariile bugetarilor trebuiau să crească cu 11%, și  au crescut cu 21%. Ce-i greu de înţeles  pe ce s-au dus banii?

În plus, numeroasele anchete, inclusiv ale parchetului european, arată hoţii şi fraude imense, care reprezintă, totuşi, vârful aisbergului din fraudele din bugetul de stat. Să amintim doar banii ceruţi de fiul lui Paul Stănescu, 5 milioane de euro, să transforme Delta Dunării în păşuni pentru vite... !

Coaliţia PSD-PNL face ce-au făcut atâţia conducători în trecut. Distrug viitorul României să mituiască alegătorii şi să câştige alegerile de anul acesta.

Declan Costello, director general adjunct pentru afaceri economice și financiare DG ECFIN, a avertizat că situația fiscală este îngrijorătoare:

„Suntem foarte îngrijorați în privința situației fiscale din România. Ce vedem este o direcție greșită, iar execuția bugetară pentru prima parte a anului 2024 este slabă. Deficitul fiscal nu este sustenabil și prezintă un risc important pentru România. Mă aștept ca deficitul să ajungă la aproape 7% din PIB în acest an”.

Declaraţiile oficialilor europeni şi Raportul NATO privind cheltuielile bugetare pe anul trecut ne arată că guvernanţii sunt „varză” când e vorba de gestionarea banilor ţării. Şi mai „varză” la paza banilor din buget în faţa hoţiilor clientelei politice.

După declaraţiile lui „Nicu şi Marcel” totul era ok în România, se pregăteau să curgă lapte şi miere în casele românilor. Mai ales ca vin alegerile. Noroc că mai vin cei de la UE şi NATO şi le dau peste nas. Mai încet cu minciunile că vă faceţi de râs la un moment dat.

Prostia lui Ciolacu vine şi din faptul că a adoptat măsuri fiscale care, speră el, vor aduce râuri de bani în visteria statului. N-a fost să fie, şi Marcel Boloș, ministrul Finanţelor, recunoaşte acum:

Veniturile la bugetul de stat și creșterea lor, și suplimentarea lor nu pot să apară peste noapte, venituri încasate suplimentar”.

În schimb, ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu se bate cu cărămida în piept:

„Nu vă supărați, Guvernul României conduce România! Comisia Europeană poate avea opinii, noi suntem în discuții. Discuțiile tehnice vor continua. (…) Evident, opiniile pot fi diferite. Conciliem aceste opinii până când aceste reforme sunt făcute în interesul României”.

Conduce guvernul România, dar extrem de prost. Iar banii vin de la CE, de unde România ar primi de trei ori mai mulţi bani decât a cotizat, dacă respectă tratatele şi programele semnate. Ceea ce nu este cazul.

Scenariu negru pentru ce va urma

După declaraţiile dnei Celine Gauer de la CE este clar că nu vom primi prea curând banii din tranşa a treia a PNRR. Ciolacu se leagă de cerinţa  CE de a scădea pragul de impozitare de la microintreprinderi, de la 500.000 de euro, la 50.000.

CE nu este interesată de cum cheltuie banii bugetului guvernul României, ci de scăderea deficitului bugetar la 3% din PIB, cum prevede Tratatul de la Maastricht. Cum România nu se vede interesată să respecte acel 3%, CE ne spune şi cam ce să facem să atingem pragul de 3%. Nu vrem să-i ascultăm, treaba noastră, să găsim alte metode de a echilibra bugetul şi a scădea deficitul bugetar.

Ce este previzibil acum că se va întâmpla.

-        Deficitul bugetar se va mări în lunile următoare, pentru că salariile majorate trebuie plătite. La fel pensiile speciale şi salariile nesimţite ale grangurilor politici.

-        România nu va primi banii din PNRR până la realizarea jaloanelor şi ţintelor, dintre care cel mai important este scăderea deficitului bugetar.

-        Bugetul de stat se va gripa, va deveni nefuncțional, pentru că veniturile nu acoperă cheltuielile.

-        Bomboana pe colivă, România nu se va mai putea împrumuta, sau o va face pe termene scurte şi la dobânzi insuportabile, ca în 2010, când ajunsese nefinanțabilă.

-        Guvernul „Nicu şi Marcel” se va trezi că nu mai are bani de pensii şi salarii bugetare în plin an electoral. Minciunile nu merg de multe ori pe masa cetăţenilor.

Unde nu-i cap, vai de scorurile în alegeri!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite