Un nou conflict mondial în următoarele săptămâni?
0Ultimele declaraţii ale lui Xi Jinping, preşedintele Chinei, au pus pe jar cancelariile occidentale. Iată declaraţia importantă, cu ecou internaţional, făcută de Xi Jinping cu ocazia celei de a 130-a aniversare a nașterii fondatorului Republicii Populare Chineze, Mao Zedong:
„Realizarea reunificării complete a patriei mamă este o evoluție inevitabilă, este îndreptățită și este ceea ce oamenii își doresc. Patria mamă trebuie și va fi reunificată” Declaraţia a fost făcută în contextul în care în Taiwan vor avea loc alegeri prezidenţiale pe 13 ianuarie.
Contextul internaţional
Este favorabil unei acţiuni în forţă a Chinei pentru preluarea insulei Taiwan. America şi ţările europene sunt ocupate, marcate şi obosite de războiul din Ucraina, în primul rând, şi apoi de cel din Israel. Congresul american se opune finanţării masive a Ucrainei, pentru a face faţă ruşilor, iar în Europa Viktor Orban face acelaşi lucru: blochează ajutorul european de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
Lumea a obosit după aproape doi ani de război Rusia-Ucraina, fără un orizont de rezolvare a conflictului.
Insula Taiwan nu este Ucraina, nici ca suprafaţă, populaţie, putere militară. Nu se va putea opune singură, dacă China decide să o ocupe.
Rămâne întrebarea dacă SUA ar putea risca un conflict militar cu China, inclusiv nuclear, pentru a apăra Taiwanul.
America a fost de acord cu principiul „o singură Chină”, şi pentru americani Taiwanul este o miză mult mai mică, comparativ cu victoria Rusiei în Ucraina. În Taiwan locuiesc tot chinezi, vorbesc aceeaşi limbă, iar istoric a aparţinut Chinei, în timp ce Ucraina nu a aparţinut Rusiei. URSS a fost un accident al istoriei, rezolvat prin prăbuşirea URSS. America nu-şi poate permite reapariţia URSS.
Este posibilă o înţelegere cu preşedintele Putin
Ultimele aranjamente dintre Putin şi Xi Jinping nu sunt cunoscute, rămâne doar să le bănuim. Pentru războiul dus de Putin împotriva Ucrainei ar fi o mană cerească ca atenţia lumii şi sprijinul pentru Ucraina să fie ocupat de alt conflict mondial. Fără sprijin străin, american şi european, Ucraina devine victimă sigură a Rusiei. Şi nu se ştie dacă Putin se va mulţumi cu teritoriile ucrainiene deja ocupate, sau va dori să ocupa întreaga Ucraina.
Este posibil ca Putin să-i fi promis lui Xi teritorii întinse din Siberia, fără prea mare importanţă economică pentru Rusia, în schimbul declanşării unui alt conflict mondial care să ocupe atenţia americanilor și europenilor.
Dacă China reuşeşte să ocupe Taiwanul, iar Rusia să învingă Ucraina, abia atunci polul de putere Rusia-China capătă relevanţa dorită pe scena mondială. Exact ce-şi doresc Putin şi Xi Jinping.
Xi i-a spus de curând, în America, preşedintelui Biden, că are de gând să ocupe Taiwanul, pentru a da americanilor timp să se obişnuiască cu ideea.
„Trebuie să promovăm dezvoltarea pașnică a relațiilor prin strâmtoare și să prevenim ferm pe oricine să separe Taiwanul de China în orice fel”, a declarat Xi în discursul susținut marți.
Alegerea preşedintelui în Taiwan
Este un moment cu încărcătură politică şi istorică. Câştigarea alegerilor de către Lai Ching-te, un susţinător al menţinerii independenţei Taiwanului, şi o persoană detestată de chinezi, ar fi ocazia pentru populaţia Taiwanului de a declara fără echivoc că nu vrea reunificarea cu China. Exact ce nu convine Chinei, ca o acţiune de reunificare în forţă cu Taiwanul să fie prezentată în lume drept o încălcare a voinței poporului taiwanez. De aici intenţia probabilă a lui Xi de a ocupa („reunifica”) Taiwanul înainte de 13 ianuarie.
Cum ar putea reacţiona americanii
Să declanşeze un conflict militar cu China este improbabil, cum s-au ferit, şi ei şi europenii, să provoace război între NATO şi Rusia.
Singura armă a americanilor şi europenilor, în posibilul conflictul mondial legat de ocuparea Taiwanului de către China, este arma economică, comercială şi financiară.
Nu este clar cine are mai mult de pierdut în cazul unui astfel de conflict, ce presupune sancţiuni economice adoptate de SUA-Europa împotriva Chinei. Aceste posibile sancţiuni l-au şi oprit pe Xi Jinping să treacă mai de mult la ocuparea Taiwanului.
Acum situaţia este schimbată, Europa nu mai beneficiază de exportul rusesc de hidrocarburi, este într-o stare economică nu foarte bună, la fel şi America.
În plus, Biden trebuie să-l confrunte pe Trump anul viitor în alegeri prezidenţiale. Dacă ia decizii greşite în contextul unei preluări în forţa a Taiwanului de către China, şi populaţia Americii ar fi afectată de schimbările din comerţul cu China, prin adoptarea de sancţiuni drastice, Biden riscă să piardă şi mai multe puncte în favoarea lui Trump care, nu-i aşa, vrea „America first”. Posibil şi această împrejurare să-l fi determinat pe Xi să încerce să ocupe Taiwanul în următoarele săptămâni, sau poate chiar în următoarele zile.
Cert este că după Anul Nou ne aşteaptă un nou posibil conflict mondial. Xi a anunţat întreaga lume ce are de gând să facă, pentru a vedea reacţia liderilor mondiali şi a declara că a fost corect şi a anunţat ce vrea să facă.
Acest nou conflict ajuta enorm şi pe Putin, şi are drept scop constituirea unui pol de putere relevant, China-Rusia.
Până unde va merge lumea liberă, civilizată şi democrată, pentru a împiedica acest pol de putere condus de doi dictatori periculoşi, nu este clar în acest moment.