Ucraina refuză să semneze Acordul de Asociere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Aşa cum am anticipat, Ucraina a anunţat deja refuzul de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Răspunsul era însă unul evident în condiţiile în care, dincolo de aparenţe, aceasta a făcut jocul Rusiei dar pe bani europeni.

Anunţul a fost făcut acum câteva momente în cadrul Parlamentului European de către reprezentantul Ucrainei.

Am scris acum câteva zile că Ianukovici s-a deplasat de câteva ori în Rusia, l-a chemarea lui Putin- asemenea unui vasal acesta s-a supus. De fapt aceasta este realitatea: Ucraina nu va scăpa spre Europa iar legăturile ei identitare sunt mult prea puternice.

Rusia e de fapt Federaţia Rusă, Ucraina şi Belarusul. Cele trei state sunt precum România şi Republica Moldova(două state româneşti), adică sunt trei state ruseşti.

America şi-a luat măsuri pentru o astfel de situaţie şi peste 25% din datoria externă a Ucrainei a fost preluată de către aceştia, dar această măsură a fost luată doar pentru a apăra interesele americane.

Ce va urma? Probabil Ucraina se va îndepărta din nou de Europa. Valorile democratice reprezintă aspiraţii mult prea îndepărtate pentru o societate involuată  şi cu aproximativ jumătate de secol în urma Europei, aşa cum de altfel este şi Rusia. Ucraina ar fi tras de altfel Uniunea Europeană în jos, aducând probleme mult prea complicate pentru o federaţie insuficient consolidată.

Graniţa Europei va fi pe Nistru şi sunt şanse mari ca Rusia să fi promis inclusiv Transnistria către ucrainieni. Inactivitatea din partea Ucrainei şi a Germaniei în soluţionarea conflictului transnitrean ar trebui să ne dea de gândit.

Refuzul Ucrainei nu reprezintă nici o surpriză, dar arată tocmai sensibilitatea integrării Republicii Moldova. Al doilea stat românesc nu are nici o şansă decât printr-o Unire rapidă cu România. Orice alt demers lasă clasa politică la mâna presiunilor Rusiei în timp ce România este incapabila a se comporta ca o forţă regională prin prisma politicienilor care ne guvernează.

Este cedarea Ucrainei o problemă? Pentru cunoscători NU deoarece nu s-a pus niciodată problema reală că vecinul din Est va alege calea Europeană. A  fost doar un joc pentru a cheltui banii alocaţi.

Este important însă modul în care România se va comporta în relaţia cu Republica Moldova. Şi acolo presiunea Rusiei este foarte mare mai ales prin şantajul la care acei politicieni pot fi supuşi. Există şanse mari ca anul viitor să apară probleme majore şi în al doilea stat românesc, şi nu pentru că românii basarabeni nu vor Europa, asta s-a arătat deja, ci pentru că politicienii moldoveni nu îşi doresc în mod real integrarea şi se folosesc de ea pentru a acapara fondurile europene. 

Este nevoie ca România să fie foarte atentă şi să nu accepte compromisuri peste capul românilor basarabeni- trebuie o acţiune mai dură, mai fermă, deoarece din prea multă curtare politicienilor basarabeni li s-a urcat deja la cap.

Jocul geopolitic în această parte a Europei se complică foarte mult, deşi repet, lucrurile erau previzibile. Practic miza summitului de la Vilnius a dispărut şi principalii vinovaţi sunt forţele Europene împreună cu Germania lui Merkel, care prin politica dusă nu a vizat o apropiere reală a Ucrainei, iar aici amintim inclusiv de condiţionarea legată de eliberarea lui Timoşenko, o ofensă adusă orgiliului imperialist slav. 

Mă întreb chiar oare, a avut Germania un interes real de integrare sau a cedat în faţa Rusiei, aşa cum a făcut Merkel de fiecare dată. Să vorbim doar de o mimare a interesului german de extindere, deoarece realitatea de pe teren arată că nu s-a lucrat deloc, în timp ce Rusia a mers inclusiv pe ameninţări militare. Ori fără o garanţie economică şi militară din partea Europei, în afara unui scut, ce şanse reale avea Ucraina?

P.S. Nu am obiceiul de a scrie două articole într-o zi, dar această ştire este cu adevărat ştirea zilei.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite