TOP Cele mai primitoare ţări din lume

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu, România nu e printre primele 10, nici măcar în primele 100, deşi ne lăudăm că primim străinii cu pâine şi sare, şi nici Franţa nu e în coada clasamentului, chiar dacă francez şi ospitalitate sunt aproape antonime. Atât de opuse încât autorităţile de la Paris au lansat o campanie de educare a angajaţilor din servicii.

"Do you speak Touriste?" Adică vorbeşti limba turiştilor?, aşa se cheamă manualul de utilizare a turiştilor făcut de Camera de Comerţ din Paris şi comitetul regional al turismului.

Are 6 pagini cu informaţii despre cei mai întâlniţi vizitatori din capitala Franţei - formule de politeţe în spaniolă, germană, engleză, italiană, portugheză, olandeză, chineză şi japoneză. Ghidul mai conţine informaţii despre fiecare cultură în parte, despre scopul şi durata sejurului, cheltuieli şi obiceiuri. În plus, a fost lansat şi un site, doyouspeaktouriste.fr, unde cei care lucrează în turism, şi nu numai, îşi pot exersa politeţea în diverse situaţii, în toate limbile pomenite mai sus.

Acum vă spun sincer că mi-e greu să-mi imaginez un francez, chelner sau recepţioner, care se chinuie să înveţe cum se spune ”bine aţi venit” sau ”la revedere” în olandeză, chineză, sau japoneză. De ce? Păi cum de ce? Pentru că toată lumea vorbeşte franceza! Cel puţin aşa cred francezii. Unii dintre ei, pentru că nu-i frumos să generalizăm, deşi o voi face, e inevitabil când te foloseşti de statistici.

Personal sunt de părere că ospitalitatea nu e punctul forte al francezilor. După doi ani de Franţa, în Sud, unde se presupune că oamenii sunt mai amabili decât cei din Nord, cred că francezii au mult de muncit la capitolul primire. Dar nu prea se agită nimeni, lumea vine oricum. Franţa e una dintre cele mai vizitate ţări din lume, mulţi ani a fost pe primul loc. Se pare însă că în ultima perioadă numărul turiştilor e în scădere.

Chiar observasem că Londra e plină de afise cu îndemnul ”Visit France!”. Am aflat şi de ce: datele Institutului Naţional de Statistică arată că numărul turiştilor englezi în Franţa e în scădere de vreo 5 ani.

image

Să vedem unde stă Franţa în topul celor mai primitoare ţări. Mă refer la un studiu făcut de Forumul Economic Mondial, The Travel & Tourism Competitiveness, Report 2013. Printre multe alte categorii, studiul a măsurat şi cât de primitori sunt cetăţenii din 140 de ţări.

CELE MAI PRIMITOARE ŢĂRI (atitudinea populaţiei faţă de vizitatorii străini)

1. Islanda
2. Noua Zeelandă
3. Maroc
4. Macedonia
5. Austria
6. Senegal
7. Portugalia
8. Bosnia şi Herţegovina
9. Irlanda
10.Burkina Faso

Franţa e pe locul 80, după Italia. Deci cam pe la jumătatea clasamentului. Am căutat şi România, am găsit-o cu greu pe locul 122. Mai jos de Moldova, care e pe 93, dar mai sus de Bulgaria, care e in primele 10 cele mai neprimitoare ţări.

CELE MAI NEPRIMITOARE ŢĂRI (atitudinea populaţiei faţă de vizitatorii străini)

131.Mongolia
132. Bulgaria
133. Slovacia
134. Pakistan
135. Iran
136. Letonia
137 Kuweit
138. Rusia
139. Venezuela
140. Bolivia

Revenind la francezi, un sondaj realizat anul trecut de Skyscanner, plasează francezii pe primul loc pe lista celor mai neprimitoare naţii din lume, înaintea ruşilor, a englezilor, a germanilor şi chiar şi a americanilor, vestiţi şi ei pentru lipsa de politeţe. Acum, dacă stăm să ne gândim că mai bine de jumătate dintre repondenţi erau din UK şi Irlanda, rezultatul nu ar trebui să ne mire.

Dar e clar că există o problemă, o simt unii turişti pe pielea lor şi o recunosc şi autorităţile. Acum două săptămâni euronews.com scria că, în Australia, consulul general al Franţei a publicat o scrisoare deschisă adresată tinerilor francezi care locuiesc acolo, avertizându-i că purtarea lor strică reputaţia Hexagonului. Asta după ce un francez a distrus un monument funerar şi alte zeci au fost reţinuţi pentru implicarea în diverse scandaluri şi pentru furt din magazine.

Oricum măcar fac ceva în acest sens şi, cine ştie, poate după vreo jumătate de an de studiat limba turiştilor, francezii din Paris vor fi poligloţi, măcar când vine vorba de o conversaţie minimă.

Şi aşa mi-aduc aminte de taximetristul din 2 Days in Paris care, după un discurs xenofob la adresa imigranţilor, printre ei şi români, evidemment, se miră că americanul nu ştie o boabă franceză şi răspunde la întrebarea ”Dar tu ştii engleză?” cu ”Parler français c est déjà pas mal”. Adică să zici merci că ştie şi franceză. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite