Tensiuni internaționale masive și avertismente severe adresate Israelului. Cu toate acestea....
0...nimic nu pare, cel puțin în acest moment, să indice că planurile guvernului de război din Israel s-ar putea schimba și să fie astfel evitată anunțata ofensivă terestră de mare amploare în direcția Rafah, ultima zonă unde s-au refugiat palestinienii refugiați din nordul țării, cu garanția dată de israelieni că aceea va fi considerată o zonă de refugiu.
Asta știți deja. Ce este nou, ce este fără precedent de la nașterea Statului Israel încoace, este apariția – absolut neașteptată la această dimensiune globală – a unor mesaje de protest și de avertisment, inclusiv, și asta este cel mai interesant, din partea liderilor unor țări care, în trecut, au susținut Israelul fără nici cea mai mică rezervă.
Astfel liderii politici ai Australiei, Canadei și Noii Zeelande au pus în gardă Israelul împotriva invaziei terestre în Rafah, publicând în acest sens o declarație comună, eveniment excepțional ținând cont de relațiile lor precedente cu Israelul:
„Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni sunt acum refugiați a acolo, printre ei aflându-se și nun mare număr de concetățeni de-ai noștri cu familiile lor...o operațiune militară extinsă ar fi devastatoare. Cerem guvernului israelian să nu meargă mai departe pe acest drum. Pentru civili nu mai există pur și simplu niciun alt loc unde să se ducă”. Israelul trebuie „să-și asculte prietenii”, spun semnatarii scrisorii, Anthony Albanese, Justin Trudau și Christopher Luxon.
La fel de îngrigorat se arată și Emmanuel Macron care a adresat primului ministru israelian un mesaj direct în care spune clar că, din punctul de vedere al Franței, „operațiunile militare trebuie să se încheie...deoarece bilanțul uman și stuația umanitară sunt intolerabile”. Într-uo convorbire telefonică Macron a comunicat „opoziția fermă a Franței față de ofensivă israeliană în Rafah care ar putea duce la un dezastru umanitar de o nouă magnitudine, precum și la o deplasare forțată de populație, cea ce ar însemna încălcarea dreptului internațional umanitar și ar aduce riscuri suplimentare de escaladă regională...’ .
Poziție împărtășită de guvernele spaniol și irlandez care au cerut oficial Israelului să respecte în Gaza prevederile legislației umanitare internaționale, așa cum reiese din mesajul postat pe rețelele sociale de premierul spaniol Pedro Sanchez:
Pentru nimeni nu există vreun dubiu posibil că trebuie condamnați și aduși în fața justiției criminalii din Hamas care u plănui și comis actele barabare din 7 octombrie dar, mare atenție la dimensiunea ripostei care trebuie, conform tratatelor internaționale, să fie graduală și proporțională. Antonio Tajani, ministrul de externe al Italiei (țară care asigură președenția riotativă a G7)a afirmat că atacurile militare ale Israelului împotriva Hamas în Gaza au dus la ucideerea “a prea mulți civili palestinieni” și sunt “disproporționate”: “în acest moment, acțiunea Israelului împotriva populației palestiniene este disproporționată...este normal să chemăm Israelul la prudență...mor prea mulți civili palestinieni” – a spus Tajani pentru RAI1.
Exact mesajul pe care-l transmite și Anna Baerbook, ministrul de externe german care solicită Israelului stabilirea de “coridoare sigure” pe care să se poată deplasa populația civilă: “La ordinul expres al Israelului, cute de mii de oameni au fugir în Rafah pentru refugiu, așa că aceste persdoane trebuie să neneficieze încontinuare de protecție...În acest moment, cel mai important lucru este să fie evitată ofensiva în Rafa și ca localitatea să nu fie distrusă”.
David Cameron, ministrul de externe britanic, adresează Israelului chemarea, „să se gândească serios” înainte de a lansa o ofensivă în Gaza „deoarece suntem foarte preocupați de ce se petrece la Rafah...să fim clari, cei care se găsesc acolo s-au deplasat de patru, cinci ori înainte să ajungă acolo...și de acolo nu mai au unde să se ducă”.
În același timp, din Olanda vine știrea că un tribunal a decisd ca țara să nu mai livreze piese detașate destinate avioanelor israeliene F35 care sunt folosite în luptele din Gaza. Curtea de Apel de la Haga “a ordonat guvernului să încheie orice export sau operațiuni de tranzit cu piese necesare avioanelor F35 care au destinația finală Israel”.
Zilele acestea au continuat marșuri de protest în numeroase locații, la Huston, în Cardiff sau Manchestr și Tel Aviv unde prostestatarii de stânga afișau pancarte p care scria “Opriți Genocidul”.
Între timp, acesta este mesajul care vine din din Israel. Fără ezitare, prim-ministrul Netanyahu afirma în urmă cu căteva ore că va exista un “atac puternic” asupra Rafah și că “vom lupta până la o victorie completă și asta include și o acțiune puternică în Rafah după ce vom permite populației civile să plece din zona de luptâ”.
Surse americane confirmă mcă, în ciuda situației din teren, Casa Albă mai crede încă în posibilitatea unui plan de pace care să confirme soluția “Celor Două State” și că planul respctiv ar putea fi anunțat înainte de încperea pe 10 martie a perioadei de Ramadam.
Mai poate oare exista vreo speranță înainte de ceea ce pare a fi o viitoare extindere rgională a conflictului sau eradicarea finală a populației adverse rămâne, de fapt, soluția finală și acceptată ca inevitabilă?