Tarifele lui Trump alimentează temerile privind recesiunea mondială

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii sunt îngrijorați că lumea s-ar putea confrunta cu o recesiune economică pe măsură ce piețele bursiere continuă să scadă, DW analizează impactul tarifelor impuse de Trump asupra creșterii economice în lume.

Toată lumea are de suferit de pe urma tarifelor, spun experţii
Toată lumea are de suferit de pe urma tarifelor, spun experţii

Căderea piețelor financiare globale a continuat luni (7 aprilie), pentru a treia zi, după instituirea tarifelor fără precedent impuse de președintele american Donald Trump majorității partenerilor comerciali ai Statelor Unite.

Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de perspectiva unui război comercial mai amplu, care implică riscul declanșării unei recesiuni globale.

Experții afirmă că tarifele ar putea avea efecte profunde asupra creșterii economice mondiale, în principal din cauza costurilor de producție mult mai ridicate, care stimulează creșterea inflației, a scăderii încrederii în mediul de afaceri și a investițiilor, precum și din cauza volatilității pieței și a întreruperilor lanțurilor de aprovizionare.

În condițiile în care principalii indici bursieri din SUA au deschis mult mai jos în cursul zilei de luni este posibil ca Trump să fi exacerbat scăderile suplimentare ale acțiunilor din Asia și Europa la începutul săptămânii spunând că investitorii vor trebui, cel puțin pe moment, să facă față vânzării pieței.

"Uneori trebuie să iei medicamente pentru a repara chestii", a declarat Trump reporterilor la bordul AirForce One duminică seara.

Ar putea economia globală să intre în recesiune?

JP Morgan a declarat săptămâna trecută că că șansele unei recesiuni până la sfârșitul anului globale sunt acum de 60%, față de 40% cât erau înainte de tarifele vamale ale lui Trump.

Deutsche Bank a avertizat luni, 7 aprilie, într-o notă de cercetare, că pe măsură ce Trump își amplifică acțiunile, noile tarife vor avea "implicații globale imense pentru 2025 și pentru anii și deceniile următoare".

Asia a fost lovită mult mai dur decât Europa, cu taxe de peste 40 % asupra unor țări-cheie, ceea ce a determinat țări precum Vietnam, Taiwan și Indonezia să caute noi acorduri comerciale cu Washingtonul.

China, pe care Trump a sancționat-o săptămâna trecută cu un tarif suplimentar de 34 la sută este, până în prezent, singura economie majoră care a ordonat tarife de retorsiune asupra importurilor americane în urma anunțului de miercuri.

Beijingul a impus vineri taxe suplimentare de 34 % asupra mărfurilor americane și a restricționat exportul unor pământuri rare (materii prime vitale necesare pentru producerea de bunuri tehnologice și de energie curată). Aceste tarife urmează să intre în vigoare joi.

India, care se confruntă în prezent cu o taxă de 26% asupra exporturilor către SUA, nu intenționează să ia măsuri de retorsiune împotriva tarifelor impuse de Trump, după cum a indicat duminică agenția de presă Reuters, citând un oficial indian anonim.

New Delhi s-a grăbit să reducă unele tarife la importurile din SUA. De fapt, India a fost una dintre primele țări care a căutat un nou acord comercial cu Washingtonul în timpul unei vizite la Casa Albă a premierului Narendra Modi în februarie.

Situația UE

Importurile din țările Uniunii Europene în SUA se confruntă începând de miercuri cu noi tarife de 20%. Miniștrii de finanțe din UE s-au reunit luni la Luxemburg pentru a stabili care trebuie să fie răspunsul lor.

Deși a declarat duminică că Bruxellesul este pregătit să "își apere interesele prin contramăsuri proporționale", Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, ramura executivă a blocului comunitar, a subliniat "hotărârea UE de a se angaja în negocieri cu SUA" (luni după-amiază lidera Comisiei Europene a precizat că UE i-a propus lui Trump ca tarifele la produse industriale să fie eliminate de ambele părți, n. red).

Săptămâna trecută, ABN Amro și-a înjumătățit perspectivele economice pentru statele UE în ideea în care creșterea trimestrială a blocului "se va situa în jurul valorii de zero, cu șanse mari de un trimestru negativ".

Câteva vești pozitive au apărut duminică, după ce doi consilieri ai lui Trump au declarat presei americane că peste 50 de țări au luat legătura cu Washingtonul pentru a căuta noi acorduri comerciale.

Paul Ashworth de la Capital Economics a declarat că, în pofida retoricii sfidătoare a președintelui american, Trump va realiza în curând că a mers prea departe.

"Următorul pas cel mai probabil este că Trump va anunța rapid câteva "acorduri" care reduc nivelul prohibitiv al tarifelor reciproce asupra unora dintre cele mai afectate țări", scrie expertul potrivit căruia China "ar putea fi excepția".

La rândul său, directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a precizat într-o scrisoare anuală adresată acționarilor că "cu cât această problemă este rezolvată mai repede, cu atât mai bine, deoarece unele dintre efectele negative cresc cumulativ în timp și ar fi greu de inversat".

Cum rămâne cu economia SUA?

Dacă după încheierea pandemiei de Covid economia SUA a înregistrat o creștere medie de aproape 3%, ea se confruntă acum cu ceea ce compania de cercetare Morningstar numește "catastrofa economică autoprovocată" odată cu anunțarea tarifelor lui Trump.

S&P Global a revizuit în creștere probabilitatea unei recesiuni în SUA la 30%-35%, față de 25% în martie. Potrivit Goldman Sachs șansele unei recesiuni în SUA în următorul an au crescut la 45%, în timp ce Barclays și UBS au avertizat că economia SUA s-ar putea contracta în următoarele câteva luni.

La rândul său, Capital Economics avertizează că scăderea bursei va fi urmată în curând de o "prăbușire a încrederii gospodăriilor și întreprinderilor" dacă Trump nu este dispus să încheie acorduri cu partenerii comerciali ai SUA.

Institutul de cercetare economică cu sediul în Marea Britanie argumentează că inflația ar putea crește peste 5% în SUA și că recesiunea se va agrava dacă Congresul "nu reușește să adopte stimulente fiscale în timp util din cauza luptelor interne dintre republicani".

Șeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a avertizat la rândul său săptămâna trecută că tarifele ar putea determina creșterea inflației în SUA și pot duce la încetinirea creșterii economice. El a menționat un risc "ridicat" de creștere a șomajului. Piețele pariază acum că Powell va anunța în curând reduceri ale dobânzilor în SUA - mai devreme decât se preconiza anterior.

Ce înseamnă tarifele pentru creșterea economică a Chinei

Piețele pariază acum pe anunţul FED privind reduceri ale dobânzilor în SUA
Piețele pariază acum pe anunţul FED privind reduceri ale dobânzilor în SUA


Este de așteptat ca tarifele impuse de Trump să afecteze economia Chinei prin perturbarea activităților de export și provocând o volatilitate substanțială a pieței.

Beijingul ar putea pune în aplicare măsuri monetare și fiscale pentru a compensa tarifele suplimentare, iar Cotidianul Poporului, ziarul portavoce al Partidului Comunist, asigură cititorii chinezi că "cerul nu va cădea chiar dacă tarifele SUA au, desigur, un anumit impact".

Ministerul de Externe de la Beijing a criticat luni tarifele lui Trump ca fiind "intimidare economică" și "incompatibile cu normele comerciale internaționale", îndemnând SUA să contribuie la rezolvarea tensiunilor comerciale într-un mod reciproc avantajos.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, a refuzat să spună dacă președintele chinez Xi Jinping va încerca să discute cu Trump pentru a rezolva războiul comercial.

Trump a exclus o înțelegere cu China până când deficitul comercial al SUA cu cea de-a doua economie a lumii nu va fi rezolvat și a apărat tarifele punitive ca fiind necesare pentru corectarea dezechilibrelor dintre SUA și principalii săi parteneri comerciali.

Kaiyuan Securities a declarat că se așteaptă ca tarifele să reducă exporturile chineze către SUA cu aproape o treime, să reducă exporturile globale cu peste 4,5% și să tragă în jos creșterea economică cu 1,3 puncte procentuale.

Alți experți sunt siguri că puterea asiatică va simți cu siguranță durerea economică "deoarece cererea pentru bunurile sale va fi lovită chiar mai puternic decât SUA".

Deutsche Bank observă că, în treizeci de ani, China și-a crescut de la 5 la 32 la sută pondere în producția bunurilor globale, în timp ce bunurile produse în SUA au scăzut cu mai mult de o treime, ajungând la 15%.

Potrivit datelor Departamentului de Comerț de la Beijing, SUA au exportat anul trecut bunuri în China în valoare de 144,6 miliarde de dolari. Această sumă este semnificativ mai mică decât cea a bunurilor importate din China și care s-a ridicat la 439,7 miliarde de dolari.

Nik Martin - Deutsche Welle

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite