"Superimunitatea" aruncă în aer mediul de business
0Inepţiile legislative ale aleşilor noştri pot afecta iremediabil statutul României de ţară democratică şi europeană. Mai mult, instituirea unei imunităţi sporite pentru înalţii dregători ai cetăţii va afecta considerabil şi economia.
Dincolo de problemele pe care le vom avea la întocmirea raportului pe justiţie şi de decredibilizarea în faţa instituţiilor europene, România va suferi enorm şi în plan economic din cauza legilor pe care parlamentarii români le-au emanat, pe şest, la ceas de seară.
Ştirile despre privilegiile pe care demnitarii români şi le-au pregătit în taină au făcut deja înconjorul lumii şi îi îngrijorează foarte tare pe investitorii străni.
Gândiţi-vă că nicio companie serioasă nu va mai veni să facă afaceri într-o ţară în care statul de drept este pus foarte serios în pericol de o clasă politică iresponsabilă.
Este inadmisibil ca un înalt demnitar al statului român să fie, practic, exonerat de răspundere penală pentru fapte de corupţie. Ştim cu toţii că majoritatea cazurilor de luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals etc au legătură cu activităţi economice. Iar în acest context, cine mai vine să investească într-o ţară în care există toate premisele ca economia de piaţă şi competiţia să fie profund viciate de firmele de partid care nu vor mai avea nicio teamă să şpăguiască în stânga şi în drepata pentru a înhăţa contracte pe bandă rulantă.
Dincolo de acest aspect, ştim cu toţii că banii sunt sensibili la orice ştiri negative (mai ales la informaţii de o asemenea gravitate) şi ne vor ocoli cu siguranţă, dacă legea „Superimunităţii” îşi va produce efectele.
Deja am primit semnale de îngrijorare din partea unor oameni de afaceri străini. Chiar aseară m-a contactat un partener care m-a întrebat:”Marian, ce se întâmplă la voi? E real ce am citit în presă!?”.
Niciunui om de bună-credinţă nu-i vină să creadă că asemenea lucruri se pot întîmpla într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene, în anul de graţie 2013.
După părea mea, ar fi trebuit să existe legi speciale care să pedepseacă mult mai drastic un înalt funcţionar al statului care săvârşeşte fapte de corupţie. Calitatea de demnitar trebuie să fie circumsanţă agravantă, şi nu atenuantă.
Am văzut că reprezentanţii societăţii civile au reacţionat la unison şi au condamnat în termeni foarte duri iniţiativa legislativă votată de cei 240 de deputaţi ai ruşinii.
Sper ca în cele din urmă această lege a „Superimunităţii” să fie aruncată la coşul de gunoi de liderii politici ai coaliţei de guvernare. Măcar în al doisprezecelea ceas să le vină mintea la cap. Sincer, nu ştiu dacă România se va mai face bine!