Strălucitoarea Gală anuală a Premiilor Criticii Muzicale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali (UCRRM) a organizat în 14 ianuarie 2024 festivitatea de decernare a premiilor MUSICRIT pentru anul 2023, printr-o gală fastuoasă desfășurată sub cupola majestică a Ateneului Român, chiar înaintea Zilei Culturii Naționale. Ca în ultimele decenii, a fost răsplătită sub egida breslei criticilor muzicali excelența în teritoriul artei sunetelor. O manifestare care în ultimii doi ani a căpătat o strălucire aparte. S-au diversificat domeniile în care valoarea s-a onorat cu prisosință atât în domeniul artistic, dar și al publicisticii sau managementului cultural, iar alături de premierea marilor valori din domeniul muzical, o deosebită atenție s-a acordat tinerei generații de interpreți, jurnaliști, critici, gala cuprinzând și premierea laureaților celei de-a XXX-a ediții a Concursului „Mihail Jora”, dedicat în 2023 Criticii Muzicale.

Istoria premierilor acordate de UCRRM merge în urmă cu peste treizeci de ani, când fondatorul și președintele Uniunii era regretatul muzicolog Grigore Constantinescu, actuala conducere fiind preluată din 2020 de muzicologul dr. Luminița Arvunescu, realizator Radio România Muzical.

FOTO 1 La Gala Premiilor MUSICRIT  Foto Andra Aron jpg

 La Gala Premiilor MUSICRIT. Foto Andra Aron

Alături de festivitatea decernării propriu-zise a premiilor, serata care a umplut până la refuz marele auditorium al Ateneului s-a constituit și într-un concert de excepție care i-a avut drept protagoniști pe cei onorați, vedete cu reputație internațională, ansambluri de renume.

FOTO 2 (1) jpg

Luminița Arvunescu, Marius Constantinescu și ministrul Culturii, Raluca Turcan 

Cuvinte elogioase de Laudatio au fost rostite de ministrul Culturii, Raluca Turcan. Președintele UCRRM Luminița Arvunescu, Vice-președinții Smaranda Oțeanu-Bunea și Costin Popa, Președintele ICR Liviu Jicman. Directorul general al Operei Naționale București Daniel Jinga. Directorul Centrului de Proiecte Culturale și Evenimente Radio România Liliana Staicu, Directorul Muzeului Național George Enescu Cristina Andrei, Managerul Radio România Muzical Cristina Comandașu, muzicologii Dumitru Avakian, Anca Ioana Andriescu, Vasilica Stoiciu Frunză, realizatorii TV Valentina Băințan, Claudia Robu, basul Alexander Köpeczi, Laura Kungl, Președintele Asociației Clasic e Fantastic.

Dar, iată laureații, în ordinea apariției pe scenă:

FOTO 3 (1) jpg

 Petre Codreanu și Smaranda Oțeanu-Bunea. Foto Andra Aron

· Premiul „Grigore Constantinescu” – muzicologul și criticul PETRE CODREANU, pentru întreaga activitate

· Premiile Concursului „Mihail Jora”, dedicat Criticii Muzicale – VLAD GHINEA (Premiul I), IOANA BÎGU și DIANA CARDOȘ (Premiul II ex aequo), ALEXA LUPU și ANA MARIA SIRETEANU (Premiul III ex aequo). Tânăra Ana Maria Sireteanu a obținut în cadrul Galei și Premiul Special pentru critică de operă „In memoriam Mioara Bâscă”, oferit de regizorul Rareș Zaharia.

· Tânărul jurnalist al anului – PETRE FUGACIU

FOTO 4 (1) jpg

Lena Vieru Conta și Dumitru Avakian. Foto Andra Aron

· Premiul MUSICRIT pentru Critică Muzicală – LENA VIERU CONTA

· Discul anului – „George Enescu – Sonata nr. 2, op. 6 în fa minor pentru pian și vioară, Toccata și Sarabanda din Suita a II-a în Re major pentru pian, Sonata op. 26 în Do major pentru violoncel și pian”, interpretate de IOANA GOICEA (vioară), ANDREI IONIȚĂ (violoncel), DARIA TUDOR (pian).

FOTO 5 (1) jpg

Daria Tudor. Foto Andra Aron

· Premiul MUSICRIT pentru Publicistică – CRISTINA BOHACIU SÂRBU pentru colecția „Clasic e fantastic”

FOTO 6 (1) jpg

Cristina Bohaciu Sârbu. Foto Andra Aron

· Premiul MUSICRIT pentru Proiecte Muzicale – MUSICA RICERCATA FESTIVAL organizat de Gabriel Bebeșelea

FOTO 7 (1) jpg

Gabriel Bebeșelea și Ansamblul Musica Ricercata. Foto Andra Aron

· Cea mai bună stagiune simfonică a anului 2023 – FILARMONICA BANATUL din Timișoara, director Ovidiu Andriș

· Cea mai bună stagiune lirică a anului 2023 – OPERA NAȚIONALĂ ROMÂNĂ Iași, director interimar Andrei Fermeșanu

· Festivalul anului 2023 – FESTIVALUL GEORGE ENESCU, Ediția a XXVI–a. Organizator Artexim, director interimar Cristina Uruc

FOTO 8 (1) jpg

Ovidiu Andriș, Cristina Uruc și Andrei Fermeșanu. Foto Andra Aron

· Instrumentistul anului 2023 – violonistul ALEXANDRU TOMESCU

· Artistul liric al anului 2023 – mezzosoprana IUDIT KUTASI

FOTO 9 (1) jpg

Judit Kutasi. Foto Andra Aron

· Revelația anului 2023 – baritonul ALEXANDRU CHIRIAC

FOTO 10 JPG

Costin Popa, Marius Constantinescu și Alexandru Chiriac

· Premiul MUSICRIT pentru Management Artistic – agentul impresarial MARIA MOȚ (MW Management)

În continuare s-au decernat Premiile de Excelență.

· OPERA BRAȘOV, pentru șapte decenii de existență

· Dirijorul TIBERIU SOARE pentru conducerea a trei producții ale operei „Oedipe” de George Enescu la Opera Națională București.

FOTO 11 jpg

Tiberiu Soare. Foto Andra Aron

· Concursul RENCONTRES MUSICALES GEORGES ENESCO, Paris, 10 ediții

· ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET, 15 ani de la fondare de către violoncelistul Marin Cazacu. Manager Dan Alexandru Petre.

FOTO 12 jpg

Dan Alexandru Petre și Liviu Jicman

TROFEUL MUSICRIT pentru anul 2023 a fost obținut de CORUL NAȚIONAL DE CAMERĂ MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN, dirijat de Anna Ungureanu și manageriat de Emil Pantelimon.

FOTO 13 jpg

Emil Pantelimon și Luminița Arvunescu. Foto Andra Aron

A fost o serată desfășurată pe durata a nu mai puțin de patru

ore, timp în care publicul s-a bucurat de succesul premianților, de cuvintele de mulțumire rostite și de înaltul nivel al programului artistic.

FOTO 14 jpg

Violoncellissimo. Foto Andra Aron

Tot în ordinea desfășurării lui, notez „Al Fine” de Cornelia Tăutu și Dans țărănesc de Constantin Dimitrescu, interpretate de Ansamblul Violoncellissimo, laureat al Trofeului MUSICRIT 2022, „Pavană” din „Suita op. 2 pentru pian” de George Enescu, cu Daria Tudor, Partea I din „Concertul pentrui două oboaie în Fa major” de Tomaso Albinoni, în aranjament pentru două voci și orchestră, soliste Irina Sârbu și Ana Parghel Sârbu, acompaniate de Ansamblul Musica Ricercata, dirijor Gabriel Bebeșelea. În aceeași compania orchestrală a urmat Introducere și aria Elisenei „Se voi mi circondate” din actul al III-lea al operei „La Foresta d'Hermanstad” de Valentino Fioravanti. La violoncel, Ștefan Cazacu, solistă soprana Rodica Vică.

FOTO 15 jpg

Rodica Vică și Ansamblul Musica Ricercata. Foto Andra Aron

A intrat în scenă Orchestra Română de Tineret, care sub bagheta aceluiași Gabriel Bebeșelea a acompaniat aria Principesei de Bouillon din „Adriana Lecouvreur” de Cilea și povestirea Azucenei din „Trubadurul” de Verdi (cu mezzosoprana Judit Kutasi), aria și moartea lui Posa din „Don Carlos” de Verdi (cu baritonul Alexandru Chiriac), aria lui Alvise și duetul Laura – Alvise din „Gioconda” de Ponchielli (cu basul Alexander Köpeczi și mezzosoprana Judit Kutasi). Instrumentiștii au interpretat și Dans din Muntenia din Suita „Trei dansuri românești” de Theodor Rogalski.

FOTO 16 jpg

Alexandru Köpeczi și Orchestra Română de Tineret. Foto Andra Aron

În încheierea seratei, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, sub conducerea Annei Ungureanu, a interpretat „Flăcări și roți” de Corneliu Cezar.

FOTO 17 jpg

Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin. Foto Andra Aron

Muzica a pătruns în suflete, valoarea s-a confirmat cu prisosință, nivelul artistic a fost de înaltă clasă.

Gala a fost o nouă reușită a Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicală, alături de Filarmonica George Enescu în calitate de organizatori. O seară a excelenței și a strălucirii artistice. Amfitrioni, Luminița Arvunescu și Marius Constantinrscu. Sponsori, QuickWeb.ro, JTI, Casa de Avocatură Deleanu, Fundația Culturală Erbiceanu. Coproducători, TVR Cultural, Radio România Muzical și Radio România Cultural, care au transmis în direct evenimentul.

Onorat public, rețineți data de marți 14 ianuarie 2025 ca zi a unei noi Gale a Premiilor MUSICRIT acordate de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali, în ambientul încărcat de faimă al Ateneului Român!

FOTO 1 (1) JPG
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite