Stereotipiile de gen afectează vieţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stereotipia de gen începe în copilărie//Photo source: Huffington Post Canada
Stereotipia de gen începe în copilărie//Photo source: Huffington Post Canada

Stereotipizarea unui grup de oameni, indiferent de criteriul ales, este o problemă majoră care afectează vieţi în moduri nebănuite, de multe ori, inclusiv ale celor ce promovează stereotipurile. Stereotipizarea este cu atât mai problematică atunci când afectează mai mult de jumătate din populaţia planetei - persoanele de sex feminin, biologic sau declarat.

Codul Familiei din Maroc aduce îmbunătăţiri pentru femei

Codul Familiei din Maroc pare să fie nu numai cel mai deschis cod pentru femeile dintr-o ţară islamică, dar pare să aducă un anume grad de egalitate între sexe în timp ce respectă criteriile stricte islamice.

În Maroc, la fel ca în multe ţări islamice, femeia face parte din procesul decizional al familiei, dar spre deosebire de alte ţări islamice, femeile beneficiază de libertate de mişcare pentru a ieşi la cumpărături sau a se duce la serviciu, de libertatea de a cere divorţul. În alte ţări islamice ca Egipt sau Tunisia, femeia ar trebui să ceară permisiunea soţului sau a unui alt bărbat din casă pentru acestea.

În Tanger, Maroc, la Secţia de Familie a Curţii, din zece judecători, şapte sunt femei, iar Preşedintele Secţiei consideră că femeile sunt egale cu bărbaţii din punct de vedere a educaţiei, pregătirii profesionale şi experienţei pentru a fi buni judecători.

Codul Familiei se bazează pe legea islamică, dar ţine cont de interpretările şi părţile din lege ce au fost aduse de oameni şi care sunt deschise schimbării şi interpretărilor astfel încât să fie apropiate de contextul actual, modern şi egalitar. – PRI, 18.05.2015

Stereotipuri de gen globale

În domeniul ştiinţific, la nivel global, încă persistă stereotipuri de gen deranjante. De exemplu, în 66 de ţări, oamenii asociază ştiinţa cu sexul masculin ceea ce devine o problemă atunci când vine vorba de angajări deoarece angajatorii tind să favorizeze bărbaţii considerându-i mai potriviţi pentru a duce la îndeplinire sarcinile de serviciu. Acest lucru este cu atât mai problematic cu cât aceste stereotipuri sunt găsite în ţări unde femeile sunt majoritare în domeniul ştiinţific.

Faptul că oamenii asociază ştiinţa cu masculinitatea atrage o deficienţă din start la îndreptarea tinerelor femei spre aceste domenii, ele fiind convinse fie de faptul că nu au ce căuta în acel domeniu pentru că nimeni nu le-ar băga în seamă, fie de faptul că societatea nu doreşte o femeie cu atitudine sau profesie masculină. Această idee fiind şi una din ipotezele discutate pentru explicarea homofobiei - punerea unui bărbat, biologic sau declarat, în postura unei femei - o postură considerată de mulţi umilitoare şi sub-umană.

Studiul descris arată că este vorba şi de identificarea cu succesul şi sexul celor care au succes în domeniul ştiinţific. Mai direct – dacă femeile nu consideră că ar avea succes în acel domeniu din cauza discriminării, de ce s-ar obosi să se mai îndrepte în acea direcţie. – EurekAlert!, 18.05.2015

Serviciile de cazare pentru LGBT devastate de austeritate

Din tinerii care trăiesc pe stradă în Marea Britanie, membrii ai comunităţii LGBT alcătuiesc 24% conform unui studiu făcut de Trustul Albert Kennedy. Având în vedere rata în creştere a criminalităţii homofobice, aceşti tineri au un faţă un pericol mai mare la a fi expuşi violenţelor, exploatării sexuale şi problemelor de sănătate mentală atunci când ajung să trăiască pe stradă.

Din nefericire, discriminarea faţă de membrii LGBT din Marea Britanie este mare, aceştia fiind atinşi de aceasta cu atât mai mult în zona angajării şi a accesului la cazare. Faptul că că austeritatea a afectat ajutorul de stat dat comunităţii pentru cazarea tinerilor fără adăpost a îngreunat situaţia cu mult peste normal. Organizaţiile non-profit au preluat o parte din activitatea statului de într-ajutorare a tinerilor LGBT aflaţi în această situaţie, dar ei nu au putere de decizie, iar ajutorul lor este limitat de multe condiţii care nu pot fi creat din cauza lipsei acestei puteri. – The Guardian, 20.05.2015

Activiştii LGBT se pregătesc de un război împotriva libertăţii de exprimare

Înrăutăţirea libertăţii de expresie în Statele Unite ale Americii devine din ce în ce mai problematică, iar feminismul şi comunitatea LGBT sunt beneficiarii în mod negativ ai acestui trend.

În acest moment, deşi pare că comunitatea LGBT din Statele Unite se află pe val cu legislaţia LGBT, de fapt ea poate reduce la tăcere vocile alternative care ar putea arăta alte probleme din sânul comunităţii. În acelaşi timp cu această legislaţie, comunitatea LGBT aşteaptă victoria din partea Curţii Supreme pentru căsătoria gay, iar pasul următor ar putea fi libertatea de exprimare a membrilor comunităţii la serviciu, în şcoli, în afaceri şi în pieţele publice de pe teritoriul american.

Ideea nu pare să fie libertate de exprimare pentru toţi în măsura bunului simţ şi al respectului, ci o anume libertate de expresie care să coincidă cu ceea ce se doreşte de o anumită parte din comunitate care, de altfel, ar reduce la tăcere vocile care au alte poveşti de spus decât cele acceptate şi dorite. – The Federalist, 20.05.2015

Stereotipurile de gen afectează femeile din cercetarea STIM

Femeile sunt sub-reprezentate în cercetarea STIM – ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics), iar cauzele sunt multiple şi complexe. Dar ceea ce poate fi spus cu siguranţă este că la baza acestei sub-reprezentări, la originea momentului în care se putea face o diferenţiere clară stă stereotipizarea de gen.

Mai direct fie spus, stereotipizarea de gen stă în faptul că este considerat general, de majoritatea populaţiei, sau în acest caz de majoritatea cu putere decizională dintr-un domeniu, că femeile nu au ce căuta în acel domeniu. Stereotipia apare când spui fără argumente serioase că femeile nu au ce căuta în cercetarea STIM pentru că aceasta este o zonă masculină, aşa cum cum spui că frumuseţea este pentru femei, culoarea albastră este masculină, fetiţele trebuie să se joace cu prinţese, iar băieţii cu maşini şi arme.

Acest lucru afectează femeile de la naştere – părinţii fiind primii care marchează diferenţa, urmează societatea care face o linie clară de demarcaţie între atitudinile şi profesiile feminine şi masculine, iar apoi membrii castei profesionale, urmaţi îndeaproape de angajatori. Fetele/Femeile sunt bune pentru poziţii de secretare sau asistente medicale, băieţii/bărbaţii sunt făcuţi pentru conducere, armată, domeniul ştiinţic, cercetarea STIM etc..

Stereotipia de gen atinge viaţa de zi cu zi în moduri subtile şi nebănuite, dar aceasta poate fi schimbată prin conştientizarea acestei stereotipizări fără motiv, prin sprijinirea activă a femeilor în domenii cum ar fi cercetarea STIM şi prin promovarea acestora în comitetele de luare a deciziilor, în consiliile de administraţie şi ca vorbitori în diverse paneluri şi conferinţe. – Huffington Post Canada, 24.05.2015


Ana Budeanu este juristă. A absolvit un master în Drepturile Omului la Universitatea Nottingham din Marea Britanie

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite