„Stabilitatea” guvernamentală năşită de Iohannis o ia la vale! Ghinion!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exact în an electoral, într-un context geopolitic riscant, stabilitatea guvernamentală dă semne că se destramă.  Eşecul candidatului comun la primăria Capitalei are reverberaţii majore în întreaga scenă politică. Este posibil ca şi în alte municipii cu candidat comun lucrurile să ia o altă turnură, după principiul că ce s-a întâmplat în Capitală se poate întâmpla şi în judeţe. Când nu mai există liantul de interese comune, toată „şandramaua” se prăbuşeşte.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Interesele electorale sunt divergente pentru partidele mari. Fiecare partid îşi doreşte câştig electoral cât mai mare, în dauna celuilalt mare partid. Era la mintea cocoşului că aşa se va întâmpla, dar alţii s-au făcut că nu văd acest sfârşit.

Campania electorală va fi fără menajamente. Şi chiar dacă la Bucureşti s-a promis că PSD şi PNL nu se vor ataca reciproc, nimeni nu crede aşa ceva. Poate nu direct, dar prin „proxy” sigur. Posturile tv şi alte instituţii de presă abia aşteaptă să câştige bani mulţi prin denigrarea adversarilor politici, cu informaţii şi motive oferite pe tavă de către candidaţi.

Listele comune PSD-PNL devin motiv de respingere pentru electoratul fidel celor două partide, care va prefera să absenteze sau să voteze alt partid, pentru a nu vota adversarii actuali.

Nicușor Dan o va spulbera pe Gabriela Firea cu informaţiile pe care le deţine din primul mandat al dnei Firea. Legăturile dnei Firea cu spitalele groazei, pe care acum Ciolacu le neagă, deşi când i-a cerut demisia din funcţia de ministru existau, reprezintă iarăşi un motiv pentru opoziţia electorală să desfiinţeze pe candidatul Firea.

Remanierea guvernamentală înainte de alegerile locale

Mulţi actuali miniştri, în special de la PNL, s-au înscris sau se vor înscrie în competiţia pentru funcţii de primar,  şef de Consiliu Judeţean sau  europarlamentar,  fiind obligaţi de lege să demisioneze din funcţia de ministru. În această situaţie sunt miniştrii:

Adrian Veștea, actual ministru al Dezvoltării, care vrea un nou mandat la șefia Consiliului Județean Brașov.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, va candida la Primăria Bacău.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, ar putea candida fie la Primăria Sibiu, fie la președinția Consiliului Județean Sibiu.

Alina Gorghiu, actualul ministru al Justiției, ar putea fi pe pe lista PNL de la europarlamentare.

De asemenea, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, ar pleca din Guvern pentru a candida la Primăria Capitalei, împotriva lui Nicușor Dan.

De la PSD ar putea părăsi Guvernul Simona Bucura, actualul ministru al Muncii, care va fi pe lista candidaților PSD la europarlamentare.

În condiţiile în care premierul Ciolacu este supărat pe PNL pentru că nu i-a agreat soluţia pentru primăria Capitalei, este greu de crezut că înlocuirea miniştrilor PNL nu va ridica discuţii aprinse în Coaliţie. Şi dacă discuţiile pentru primăria Capitalei s-au întins pe săptămâni întregi, în cazul miniştrilor nu poţi lăsa ministere fără titulari mai mult de câteva zile. Vom vedea cum va fi rezolvată problema, probabil cu arbitrajul preşedintelui Iohannis.

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare vor aduce o luptă crâncenă între PSD şi PNL

 Nu poţi activa într-o coaliţie a „stabilităţii” ziua la guvern, , iar seara la tv-uri să acuzi partidul advers pentru toate eşecurile guvernării. PNL îl vrea pe Ciucă preşedinte, iar PSD pe Ciolacu, pentru că n-a mai dat preşedinte de la Iliescu.  Sigur că acuzele reciproce şi actele de compromitere a adversarului politic se vor răsfrânge în activitatea guvernului. Şi activitatea de mediere a preşedintelui nu prea are sorţi de izbândă, pentru că PSD îl va acuza că ţine partea liberalilor.

România trebuie să facă faţă în continuare unui context geostrategic nefericit, cu război la graniţă, cu deficit bugetar care ameninţă relaţia cu UE, banii din PNRR şi din Programul de Coeziune, capacitatea de a accesa împrumuturi. Cu atât mai mult aveam nevoie de o guvernare calmă şi eficientă, nealterată de războaie politice. Ce va fi, vom vedea.

Pentru  o posibilă  instabilitate guvernamentală accentuată trebuie să mulţumim „viziunii” preşedintelui Iohannis, care nu a avut inteligenţa să anticipeze că luptele electorale din 2024 vor face imposibilă funcţionarea Coaliţiei PSD-PNL.

Dacă cele anticipate în articol nu se vor adeveri, voi fi primul bucuros că m-am înşelat. Dar un semnal de alarmă trebuia tras.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite