Soluţia la actuala criză politică: refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR fără Cîţu premier
0Am prevăzut cu timp în urmă că PSD şi PNL nu au cum să se înţeleagă pentru o nouă coaliţie de guvernare. Pretenţia lui Cîţu ca nouă coaliţie să se formeze „în jurul” PNL, cu el premier, nu avea cum să fie acceptabilă pentru PSD. Care nu acceptă să fie vioara a doua, când are mai mulţi parlamentari decât PNL, şi a câştigat ultimele alegeri parlamentare.
Cîţu a intrat în conflict cu conducerea PNL, care nu acceptă compromisurile propuse de Cîţu, doar pentru a-şi salva interesele personale.
Între coaliţia cu PSD şi cea cu USR, fără Cîţu premier, a doua variantă este de departe mai bună
PSD nu va accepta să vină într-un guvern condus de Cîţu. Au spus-o de atâtea ori încât ar fi penibil să se răzgândească. Şi nici să conducă PNL guvernul în prima etapă a rotaţiei. Doar aşa poate demonstra alegătorilor săi că sunt capabili de o guvernare „competentă şi puternică”. Nu mai reiau aberaţiile cu „optimizarea” PNRR, cu măriri de pensii, salarii şi alocaţii astfel încât să depăşească deficitul bugetar stabilit cu UE. Cum premierul are cuvântul decisiv în deciziile guvernului, PSD nu este interesat de o variantă, alta decât aceea de a conduce guvernul în prima etapă.
Conducerea PNL, în special Emil Boc, s-a prins ca Florin Cîţu ar da şefia guvernului PSD, doar să nu se creeze un alt pol de putere în PNL, care să-i facă lui ce i-a făcut el lui Orban. Aseară discuţiile au fost aprinse, iar Dan Vîlceanu a declarat la tv altceva decât Florin Cîţu.
Florin Cîţu spune că rămâne singura propunere pentru postul de premier: PNL a votat rotativă cu primul premier de la PNL.
Dan Vîlceanu: Nu am dat un vot pe numele premierului în această seară. Va fi desemnat în urma negocierilor cu PSD
Emil Boc l-a acuzat pe Florin Cîţu că a purtat negocierile cu PSD în funcţie de interesele sale personale şi nu a ţinut cont de partid.
Cum nu văd ca PSD ar ceda rolul de vioara întâia în viitoarea guvernare, iar conducerea PNL nu va ceda premierul în prima etapă, rămâne ca soluţie rapidă şi fezabilă întoarcerea la coaliţia PNL-USR-UDMR
Avantajele revenirii la vechea coaliţie
Dintre două „rele”, este de departe cea mai puţin rea.
Argumente
- USR acceptă premier de la PNL, altul decât Florin Cîţu, condiţie pusă şi de PSD
- Programul de guvernare este acelaşi, cu mici adaptări şi optimizări
- USR se mulţumeşte cu aceleaşi ministere pe care le-a avut, fără 10 ministere, Finanţe, SGG şi alte pretenţii pe care le are PSD. La Justiţie, Stelian Ion poate fi schimbat.
- Nu are pretenţia de „optimizare” a PNRR, pe care Cristian Ghinea l-a făcut, şi ştie foarte bine cum se implementează.
- Transparenţa şi controlul cheltuirii banilor publici este şi în interesul PNL, dacă mai vrea un scor onorabil la alegerile din 2024.
- USR are deja în percepţia publică aura că a refuzat să fie părtaş la furturile din PNDL 3, motiv pentru care a şi părăsit guvernarea.
Timp nu mai avem
Nu se poate face rectificarea bugetară, care necesită OUG, nu se poate construi bugetul de stat pe 2022, nu se pot lua măsuri de semnare şi implementare a banilor din PNRR, măsuri pentru reglementarea preţurilor la energie. Ţara este neguvernată în condiţiile crizei sanitare (certificatul verde, vaccinarea), a preţurilor la energie, a aducerii banilor din PNRR.
Cu USR şi UDMR, lunea viitoare putem avea un guvern stabil, condus de o personalitate din PNL, alte decât Florin Cîţu. PNL are şansa de a evita decredibilizarea totală în ochii alegătorilor, dacă renunţă la „concubinajul” cu PSD.
Rămâne ca preşedintele Iohannis şi Florin Cîţu să renunţe la interesele personale, la ura viscerală faţă de USR şi să aleagă binele ţării şi al populaţiei.