Şmecheria guvernelor risipei să nu crească deficitul bugetar: nu fac plăţile către companii şi cetăţeni!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şmecheria este veche. Tăriceanu a lăsat în urma guvernării sale 2 miliarde de euro arierate. Nu avea bani să le plătească. Le-a plătit guvernul următor, neglijând investiţiile.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Orlando Teodorovici a recunoscut plastic: „hocus pocus”, că şi el făcea acelaşi lucru!

Explicaţia faptului că deficitul bugetar nu a mai crescut în ultimele trei luni aceasta este. Ministerul de Finanţe nu mai face plăţi de restituiri de TVA, nu mai plăteşte concedii medicale, facturi de medicamente, facturi la PNDL, Anghel Saligny, POR şi multe altele.

Statul neglijează acum şi banii pentru investiţii, deşi se laudă că sunt o prioritate pentru guvern.

Nu s-a schimbat nimic în România ultimilor 30 de ani. Aceleaşi şmecherii care se sparg până la urmă în capul cetăţenilor.

Este adevărat că premierul Ciolacu ne-a spus că suntem campionii Europei la concedii medicale: 8 milioane de concedii medicale! Dar a creat guvernul cadrul legal, digitalizarea necesară, astfel încât CNAS să poate controla şi monitoriza acest fenomen? Nu! Altfel nu s-ar produce. Şi este unul dintre multele exemple care se pot da.

Companiile mai mici sau mai mari sunt afectate de lipsa plăţilor prevăzute în contractele cu administraţia centrală sau locală. Pe multe le paşte insolvența, falimentul, pentru că nu au rezerve să suplinească lipsa de corectitudine a guvernului. Cât vor mai rezista? Ce se va întâmpla cu economia, cu bugetul, dacă mii de companii îşi vor înceta activitatea? Se pare că nu îşi pune nimeni problema aceasta.

Probabil multe proiecte de infrastructură se vor opri, cele din PNDL, Anghel Saligny, şi altele.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene confirmă acest fenomen. În Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 au fost autorizate cereri de plată sau de rambursare pentru care trebuie suportată de la bugetul de stat suma de 138 de milioane de lei, dar suma este „indisponibilă la momentul actual”.

În plus, „se mai află în procesare cereri de plată/rambursare pentru care se estimează că suma care trebuie suportată de la bugetul de stat în perioada imediat următoare (aproximativ 1 lună) este de 320 de milioane de lei”. Bineînţeles că nici aceşti bani nu există la bugetul de stat. Plăţile vor fi amânate pentru anul viitor.

Lipsa banilor la buget nu este de înţeles pentru cetăţeanul de rând, când statul are bani pentru pensii speciale, salarii neruşinate în sectorul bugetar, pentru contractele prin care clientela politică face afaceri de miliarde cu statul român. Pentru ei există bani.

Dar sutele, poate miile de instituţii, centrale şi locale care se calcă pe picioare şi n-au făcut nimic să prevină azilele groazei, spitalele groazei, asasinate în plină stradă, drone ruseşti care cad la noi fără ca cineva să ştie? Dar 19 ministere dintre care multe nu îşi justifică existenţa? Dar liota de secretari de stat, care mai mult încurcă lucrurile, neavând nici pregătirea necesară? Sunt puşi acolo „politic”! Vom ajunge să urâm acest cuvânt, „politic”!

Aşa au făcut ce-au vrut toate guvernele, cu banii cetăţenilor. Iar la alegeri au ieşit aceleaşi partide, pentru că nu exista alternativă.

Nici actuala opoziţie parlamentară nu urmăreşte îndeaproape ce se întâmplă cu execuţia bugetară. Să ceară ministrului de Finanţe lista plăţilor întârziate şi neefectuate de la bugetul de stat. Ar fi obligatoriu, dacă vrem să ştim cum stăm cu deficitul bugetar.

Culmea este că amânarea plăţilor pentru anul viitor nu serveşte la nimic. CE ştie toate aceste lucruri, şi până când pot fi amânate plăţile de la buget? Şi în 2024 vom avea un deficit, pe acela cum îl escamotam?

De echilibre bugetare şi reducerea deficitului în 2024 la 3% din PIB atârnă venirea banilor europeni din PNRR şi din actualul exerciţiu financiar. Cine crede că poate păcăli CE cu astfel de şmecherii, se înşeală amarnic. Tot acolo vom ajunge.

Mai grav, nu mai este mult până când investitorii îşi vor pune problema dacă România mai este capabilă să returneze banii împrumutaţi şi, eventual, vor sista împrumuturile pentru România. Să vedem atunci ce vor face guvernele risipei!

LE

Aflam ca se desființează „Direcția pentru Agricultură a Municipiului București”!

Câte alte instituții de acest gen mai există??? 

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite