Situaţia Lituania-Kaliningrad, proba de foc pentru credibilitatea lui Vladimir Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lituania a interzis transportul a 50% dintre mărfurile care circulau între Rusia şi Enclava Kaliningrad, pe o linie de cale ferată care unea Belarus de Kaliningrad trecând prin Lituania. Acţiunea a avut acordul UE şi NATO, iar oficiali de la vârful Rusiei s-au grăbit să ameninţe Lituania cu cele mai grave sancţiuni. Mare eroare!

Relaţiile economice, comerciale, financiare dintre Lituania şi Rusia sunt zero, iar sancţiuni militare sunt imposibile pentru că Lituania este ţara NATO, şi o acţiune militară împotriva Lituaniei ar declanşa un conflict militar Rusia-NATO.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe:

„Sancţiunile europene au intrat în vigoare din 17 iunie. (Măsura) a fost dispusă în consultare cu Comisia Europeană şi sub îndrumările Comisiei Europene. Lituania, singură, nu face nimic.”

Nu e de presupus că UE şi NATO n-au analizat ce anume sancţiuni pot fi luate la Moscova împotriva Liuaniei.

Reacţiile Rusiei

Guvernatorul regiunii ruse, Anton Alihanov, spune că embargoul se extinde asupra aproximativ 50% din articolele pe care Kaliningrad le importă din Rusia.

„Se elaborează măsuri adecvate într-un format interdepartamental şi vor fi luate în viitorul apropiat. Consecinţele lor vor avea un impact negativ grav asupra populaţiei Lituaniei”, a subliniat el.

„Dacă în viitorul apropiat tranzitul cargo dintre regiunea Kaliningrad şi restul teritoriului Rusiei nu va fi reluat la cote maxime, atunci Rusia îşi rezervă dreptul de a acţiona pentru a-şi proteja interesul naţional”, a declarat ministrul rus de Externe într-o declaraţie de luni.

Kalinigrad este port la Marea Baltică, deci nu are accesul tăiat la căile de transport internaţional. Acest traseu de acces este însă nedezvoltat, puţine transporturi comerciale pot trece pe aici.

Interesul economic pe care Rusia îl are în acea zonă este cel care justifică atitudinea Moscovei, interesată cu precădere de continuarea exportului de oţel, metalurgia fiind una dintre cele mai lovite ramuri economice după sancţiunile externe.

Istoricul Cosmin Popa declară: „În condiţiile în care aşa-zisul import paralel, de fapt contrabanda oficializată rusească pentru produsele aflate sub sancţiuni, a devenit unul dintre pilonii continuării economiei complexe din punct de vedere tehnologic din Rusia, aceasta are o nevoie acută de această exclavă. Ea reprezintă un punct nodal în strategia exportului paralel practicat de Rusia, care include atât canalele statului, cât şi canalele de crimă organizată”.

Aşa se explică interesul şi atitudinea agresivă a Rusiei.

Ce măsuri poate lua Rusia împotriva Lituaniei?

Aici e aici. Economic, nu are ce măsuri să ia, pentru că relaţiile economice, comerciale şi financiare dintre cele două ţări sunt zero. Militar nu se poate atinge de Lituania, membru NATO, fără să rişte un conflict generalizat Rusia-NATO. Să se mulţumească cu măsuri mărunte, fără efect, de genul interzicerii comunicaţiilor prin internet, se face de râs.

De asta spuneam că rezolvarea situaţiei este o probă de foc pentru Putin. Din păcate pentru el, înalte oficialităţi ruse s-au repezit să anunţe sancţiuni dure împotriva Lituaniei, fără să se întrebe şi care ar fi acelea.

Dacă în câteva zile Rusia nu anunţa ce măsuri ia împotriva Lituaniei, toată credibilitatea Rusiei, a lui Putin, se fac praf şi pulbere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite