Şi dacă ar ocupa Donbasul, Rusia nu are resursele necesare să controleze regiunea. Ucraina ar declanşa un război de gherilă
0Rusia are resursele umane, militare şi economice epuizate de războiul cu Ucraina. Cea mai bună dovadă este dată de faptul că nu a avut mijloacele necesare să-şi protejeze propriul teritoriu, regiunea Kursk, aflată de o lună de zile sub ocupaţie ucrainiana.
În schimb, Rusia se concentrează pe ocuparea Donbasului, obiectiv important pentru care Putin a declanşat războiul cu Ucraina.
Date despre Donbas
Donbas este o regiune în estul Ucrainei, care include regiunile Donețk și Luhansk.
În martie 2014, în urma mișcării de protest Euromaidan și a revoluției rezultate, mari porţiuni ale Donbas au devenit prinse de tulburări pro-ruse și anti-guvernamentale. Această tulburare a devenit mai târziu un război între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși afiliați cu auto-proclamatele Donețk și Luhansk ca „Republica Populară”, susținute de Rusia, ca parte a războiului mai larg Rusia-Ucraina. Conflictul a împărțit Donbas în teritoriul deținut de Ucraina, constituind aproximativ două treimi din regiune și teritoriul deținut de separatiști, constituind aproximativ o treime. Regiunea a rămas astfel ani de zile până când Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. La 30 septembrie 2022, Rusia și-a declarat unilateral anexarea Donbas împreună cu alte două regiuni ucrainene, Kherson și Zaporijie,
Suprafaţa regiunii Donbas este de 53.000 km pătraţi, o populaţie de 7,4 milioane de locuitori, dintre care ucraineni 57,24%, respectiv ruși 38,50%.
Economia regiunii Donbas este dominată de industrii grele, cum ar fi metalurgia, mineritul cărbunelui, construcția de mașini, industriile chimice, producția de energie electrică, construcții.
Rusia nu poate controla o regiune aşa de întinsă cu resursele rămase în urma războiului
Între ucrainieni şi ruşi s-a declanşat o respingere totală, după sutele de mii de morţi cauzate de armata Rusiei populaţiei Ucrainei, inclusiv populaţiei civile, şi după distrugerea unei părţi importante a infrastructurii, în special cea energetică.
Circa 8 milioane de ucrainieni au emigrat, părăsindu-şi locuinţele şi o parte a familiilor lor.
Doar Putin, cu lipsa lui de înţelegere a fenomenelor sociale, îşi imaginează că este suficient să numească guvernatori ruşi în Donețk şi Luhansk, şi problema este rezolvată.
Armata rusă, care a pierdut 600.000 de militari în războiul cu Ucraina, dipersata pe cei 53.000 de km pătraţi ai Donbasului, nu va fi în stare să controleze reacţia populaţiei ucrainiene, care va iniţia un război de gherilă. Dronele şi rachetele ucrainiene din restul teritoriului vor lua cu uşurinţă la ţintă concentrările de trupe ruseşti aflate în Donbas, aşa că va fi practic imposibil pentru ruşi să controleze tot Donbasul, fără pierderi enorme. Doar Putin nu gândeşte ce-l aşteaptă dacă ocupa Donbasul, orbit de visele sale imperiale.
Ce nu a fost în stare Putin în războiul cu Ucraina
Dacă la începutul războiului Occidentul s-a temut de escaldarea războiului cu Rusia, acum doar America mai are astfel de temeri. Rusia nu a fost în stare să oprească furnizarea de armament Ucrainei, NATO a ajuns la porţile Rusiei, deşi tocmai acest lucru voia să-l evite Putin. Marea Baltică a ajuns un „lac” NATO, după aderarea Finlandei şi Suediei. Baze militare NATO cum este cea de la Kogălniceanu, dar şi din alte ţări aflate în vecinătatea Rusiei, înarmarea ţărilor vecine Rusiei, un exemplu Polonia, toate acestea demonstrează că Putin a obţinut exact invers de ce şi-a dorit. Dar când nu îţi merge mintea, acesta este rezultatul.
Ucraina reuşeşte să lovească adânc în teritoriul Rusiei ţinte militare şi economice importante ale Rusiei, reducându-i capacitatea de a purta un război iraţional.
Toate ameninţările lui Putin la adresa Occidentului şi ţărilor NATO, inclusiv cu arme nucleare, s-au dovedit a fi un bluff. O fi înţeles şi Putin că ţările NATO, cu putere economică şi militară de zece ori cât ale Rusiei, o pot anihila militar în câteva zile.
Chiar şi China a înţeles că Rusia nu are nicio şansă într-un război cu occidentul, şi băncile chinezeşti şi-au suspendat total intermedierea financiară a exporturilor ruseşti.
Personal cred că elitele politice şi militare ale Rusiei vor înţelege în curând că visele imperiale ale lui Putin au costat deja Rusia prea mult, şi vor întreprinde măsurile necesare pentru oprirea acestei „sinucideri” a statului rus, dictată de Putin.