UPDATE Se tulbură apele legate de promovarea legilor Educaţiei. Este puţin probabil să treacă rapid prin parlament

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul preşedintelui Iohannis de a fi un alt Alexandru Ioan Cuza prin promovarea unei legi a Educaţiei se năruie. Calculele prezidenţiale nu se potrivesc cu calculele partidelor, şi cu semnul întrebării legat de rotativa din mai. Tot mai multe discuţii în spaţiul public despre reîmpărţirea ministerelor la rotativă ne arată că lucrurile nu au fost tranşate printr-un troc între preşedinte şi PSD, cum am crezut cu ceva timp în urmă.

Ce spunea preşedintele acum câteva zile

În data de 24 ianuarie, preşedintele spunea la Mormântul Ostaşului Necunoscut:

”Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului”. 

Preşedintele pare sigur că „În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi”.

Nu mai discut comparaţia pe care o face Iohannis între el şi Cuza.

Am crezut că s-a fixat un troc între preşedintele Iohannis şi PSD.  Dacă trec repede prin parlament legile Educaţiei, în două luni,  va accepta premier de la PSD la rotativa din mai.

Se pare că lucrurile nu stau chiar aşa. În primul rând,  asistăm în spaţiul public la controverse repetate între PNL şi PSD pe tema ministerelor ce vor fi schimbate între cele două partide. PSD nu mai este de acord cu protocolul semnat la  construcţia coaliţiei, pentru că ar pierde ministerele de Finanţe şi al Transporturilor. PNL nu vrea rediscutarea acelui acord, şi nici nu este de acord cu schimbarea cotei unice cu impozitarea progresivă, cum vrea PSD.

Ciolacu a şi anunţat. După ce va ajunge premier nu va mai accepta ca „bogatii să devină tot mai bogaţi, iar săracii tot mai săraci”. Dar nu se întreabă ce-i împiedică pe săraci să devină şi ei bogaţi. O educaţie mai bună, încurajarea mediului privat cu reducerea impozitelor şi taxelor, reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului.

Misterul care planează asupra formei exacte a legilor promovate de ministrul Ligia Deca a deranjat şi enervat opinia publică şi actorii interesaţi de Educaţie. Asupra legilor Educaţiei, varianta Ligia Deca, nu s-a făcut nicio dezbatere publică, pentru că nici nu au fost puse în transparenţă decizională, cum spune legea.

Deşi am crezut că nou înfiinţata Comisie de discutare şi aprobare a legilor Educaţiei, formată din experţi de la PSD, PNL, UDMR, nu va face propuneri substanţiale de modificare a legilor Educaţiei, lucrurile nu stau de loc aşa.

Conform site-ului EduPedu.ro, mâine va avea loc o importantă şedinţă a acestei Comisii, în care cele trei partide vin cu propuneri importante de modificare a legilor Educaţiei, varianta Ligia Deca. Cel puţin PSD şi UDMR nu vor veni cu modificări de suprafaţă, pentru că nu au nicio obligaţie să respecte ideile lui Iohannis, Cîmpeanu şi Deca din legile care au creat atâtea discuţii şi controverse în spaţiul public. Iar dacă vin cu propuneri de substanţă, care vor presupune modificarea legilor pe zeci de articole, se pune întrebarea ce vor zice ministrul Deca şi premierul Ciucă.

Sunt două posibitati. Ori nu le acceptă, dar atunci dezbaterea parlamentară va dura mult şi bine, cel puţin 6 luni, şi nu mai este timp ca legile să fie promovate anul acesta.

Dacă le acceptă, ambele legi trebuie reluate,  articol cu articol, pentru că un articol schimbat reverberează în alte zeci de articole. Fără această reluare, care poate dura câteva săptămâni, legile nu mai au un caracter coerent şi nu pot fi promovate prin guvern şi parlament. Abia se dau ocazii contestatarilor acestor legi să le critice şi combată.

Dar, cel mai sigur, nu văd cum PSD va înclina steagul şi se va supune propunerilor de legi Iohannis-Cîmpeanu-Deca fără să se opună vehement, atâta timp cât nici rotativa din mai  nu e clară şi bătută în cuie.

Concepţiile de politică externă ale lui Ciolacu sunt pe dos faţă de cele ale lui Iohannis, şi exact în zona în care preşedintele  are responsabilitate constituţională este contrazis de Ciolacu, dacă va fi viitor premier. Ori în subordinea lui Ciolacu vor fi ministerul Afecerilor Externe şi cele legate de siguranţa naţională. De cine vor asculta respectivii miniştri? De Iohannis sau de Ciolacu?

Vom vedea cum vor primi Iohannis şi Ligia Deca propunerile de modificare a legilor Educaţiei venite de la PSD, PNL, UDMR.

UPDATE. Conform unor informatii obținute de EduPedu.ro:

„PSD va veni cu propuneri pentru că ”sunt multe de îndreptat”, potrivit unor surse de la vârful partidului. Acestea au precizat că va fi solicitat un termen de maximum 30 de zile pentru aceste modificări pe actualele proiecte de acte normative trimise partidelor din coaliția de guvernare de ministrul Educației, Ligia Deca”.

Amendamente au propus si sindicatele, prin intermediul PSD. Daca se confirma cererile PSD, legea iese din calendarul anunțat si nu va fi aprobată până la 15 martie, cum anunțaseră premierul și ministrul Deca.

Alte surse vorbesc de faptul ca PSD nu va fi de acord cu trecerea  legilor Educației până în luna mai, când se va vedea cum și dacă se va produce rotativa. 

USR a constatat ca printre țintele și jaloanele PNRR nu exista in mod expres referirea la o noua lege a Educatiei.

R1. Elaborarea și adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului „România Educată”. Termen de aplicare: Q3, 2023. 

„Pachetul legislativ va asigura coerența cu alte reglementări legale emise în ultimii ani și cu cerințele unui mediu socioeconomic în continuă schimbare și va include: - constituirea unui grup de lucru interministerial coordonat de Primul Ministru, care va monitoriza proiectul „România Educată”. Se vor publica rapoarte trimestriale de monitorizare; - adoptarea unei Hotărâri de Guvern de stabilire a termenelor și responsabilităților pentru implementarea proiectului „România Educată”; - măsuri legislative pentru a asigura implementarea proiectului „România Educată”. Pentru pregătirea pachetului legislativ se vor organiza consultări cu partenerii sociali, reprezentanții asociațiilor de părinți, ai întreprinderilor și ai organizațiilor neguvernamentale, comunitățile locale, alte autorități/entități publice, elevi, studenți, cadre didactice, experți.”

Intr-adevar, nu este menționată in mod expres o nouă lege a Educației. Argumentul echipei Iohannis-Ciucă-Deca, ca legea trebuie sa intre în vigoare până la 1 septembrie, nu sta in picioare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite