Se stă la coadă la DNA pentru că e rentabil

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ni se prezintă imagini uluitoare: coadă la sediul DNA din Bucureşti! Lupta anti-corupţie, cea mai arzătoare problemă a României, dă roade. Sau cel puţin aşa pare, teoretic. În practică însă, e rentabil să stai la coadă în faţa DNA-ului.

PIB-ul României este undeva în jur de 150 miliarde Euro. Din banii aceştia circa 15% „dispar din cauza corupţiei. Cei care muncesc pe un salariu minim câştigă, adică produc lunar, 1250 RON, din care statului îi revin în jur de 350 RON. Acestă sumă ar trebui să ajungă în sănătare, educaţie, infrastructură etc. Ajunge doar în parte, pentru că 15% din această sumă se evaporează, adică ajung în conturile politicienilor corupţi cărora le pasă de un singur lucru: să se îmbogăţească cât mai rapid.

Conform bilanţului DNA de anul trecut, doar 10% din prejudiciul produs de aceşti corupţi a fost recuperat de Ministerul de Finanţe.

Oricât ar părea de cinic, pentru aceşti infractori e chiar rentabil să stea la coadă, fiindcă au încredere că, după ce îşi vor ispăşi pedeapsa, vor rămâne cu banii noştri în buzunar. Dacă unul dintre cei care stau la coadă astăzi, să zicem, a prejudiciat statul furând 3 milioane Euro, primeşte în scurt timp o sentinţă de 3 ani cu executare. Din aceşti 3 ani, va petrece după gratii cam jumătate, pentru că va fi un condamnat cu un comportament excepţional şi va scrie şi câteva cărţi. La final, coruptul se va alege cu 2.7 milioane Euro în schimbul a doar 18 luni de detenţie, iar 10% din sumă se vor reîntoarce în buzunarele noastre.

Problema cea mai mare e că, citind aceste rânduri, mulţi dintre noi vor gândi în următorul mod:

Păi, ce? Nu merită? Şi eu aş sta 3 ani pentru 3 milioane de euro.

Această mentalitate propulsează corupţi după corupţi pe scena politică din România. Este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv (post)comunist. Este acea invidie pe care o simţim când unul dintre noi se ridică din sărăcia cotidiană. Este acel sentiment care ne face să spunem şi ăsta a furat, doar aşa te poţi îmbogăţi în România”. Acel sentiment care ne face să nu putem concepe dobândirea avuţiei pe căi cinstite.

Ca să schimbăm această mentalitate, împreună, trebuie să facem din corupţie o afacere nerentabilă pentru corupţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite