S-au descoperit depozite de gheaţă şi, posibil, materiale organice pe Mercur!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănuiala că Mercur ar putea avea calote de gheaţă la poli exista de două decade. Dar acum sonda Messenger care orbitează în jurul planetei a confirmat existenţa lor.

Temperaturile pe Mercur sunt în jur de 427 grade Celsius, îndeajuns ca să facă plumbul să se topească. Dar în jurul polului Nord (deasupra 85 grade latitudine) sunt zone care sunt permanent ascunse de acţiunea razelor solare. Acolo sonda spaţială a reuşit să detecteze gheaţă şi, posibil, materiale organice. 

  

 Ca urmare, NASA va redirecţiona sonda în aşa fel încât să studieze mai bine zona aceasta în următoarele luni. Messenger s-a plasat pe orbită lui Mercur în Martie 2011 şi aproape imediat a trecut la investigarea zonelor unde s-ar fi putut afla gheaţă, utilizând un laser. 

  

 Surpriza mare a fost posibila descoperire a unor materiale organice (aminoacizi) în zonele în care au fost descoperite calotele de gheaţă (gheaţă care e de fapt mixată cu materiale anorganice, nu e gheaţă pură cum o găsim pe pământ ci mai degrabă un amalgam). 

  

 Spectrometrul pe bază de neutroni de pe sondă a găsit hidrogen (componentă a apei din gheaţă), dar a mai găsit şi materiale volatile care erau mixate cu gheaţă şi care sunt de obicei găsite în locuri unde organicul supravieţuieşte. 

 Cercetătorii încă lucrează să determine dacă ceea ce au descoperit sunt materiale organice sau nu. 

  

 Oricum, putem adăuga Mercur la lista planetelor sau sateliţilor naturali unde gheaţa este prezenta.

Dacă vreodată calotele de gheaţă Pământului se vor topi total, vom mergem să patinăm pe Mercur. În costume de baie. 

Misiunea sondei spaţiale Messenger


Sursa pentru infografie: SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite