Rusia: Paradă militară în plină pandemie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parada la Moscova cu ocazia implinirii a 75 de ani de la infrangerea lui Hitler. FOTO Guliver-Gettyimages
Parada la Moscova cu ocazia implinirii a 75 de ani de la infrangerea lui Hitler. FOTO Guliver-Gettyimages

Chiar dacă Rusia este una dintre cele mai afectate state de actuala pandemie cauzată de COVID-19, Kremlinul a organizat în cele din urmă celebra paradă militară prin care sărbătoreşte victoria împotriva Germaniei naziste.

Evenimentul, desfăşurat anual în data de 9 mai, a fost reprogramat din cauza coronavirusului, şi pus în practică în cele din urmă, în ziua de 24 iunie, aleasă deloc întâmplător întrucât Moscova a organizat prima sa paradă de acest fel, sub ochii lui Stalin, chiar în data de 24 iunie 1945, atunci când trupele sovietice s-au întors victorioase în capitală. Brejnev a reluat derularea paradelor militare în iunie, tradiţia continuând până la destrămarea Uniunii Sovietice, fiind reorganizată iarăşi în 1995 de către Boris Elţîn, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la finalul celei de-a doua conflagraţie mondială.

Indiscutabil, parada militară anuală a devenit un element de propagandă internă care legitimează politicile şi leadershipul de la Kremlin, motiv pentru care, Vladimir Putin nu a dorit să rateze un astfel de eveniment, cu atât mai mult cu cât ruşii au fost imediat aşteptaţi la urne cu ocazia referendumului ce pe lângă implementarea unor politici socio-economice,  conferă actualului preşedinte oportunitatea de a rămâne în funcţie până în 2036.

De altfel, prin discursul său, Putin nu a ezitat în a se identifica cu eroismul şi dramele  ruşilor din cel de-al doilea Război Mondial, amintind că tatăl său a fost rănit pe front în timp ce fratele mai mare a murit în luptele pentru eliberarea Leningradului, cunoscut astăzi ca Sankt Petersburg.

Acelaşi Sankt Petersburg este în atenţia presei internaţionale care vorbeşte despre un adevărat focar de coronavirus pe teritoriul Rusiei, deşi autorităţile moscovite sunt suspectate că raportează cauzele de COVID ca fiind îmbolnăviri de pneumonie. Astfel este urmărit cazul Spitalului Pokrovskaya, acolo unde numărul persoanelor bolnave de pneumonie a explodat, doctorii nemaifăcând faţă evenimentelor, unii pacienţi fiind nevoiţi să doarmă pe podeaua holului.

Inclusiv OMS priveşte cu neîncredere datele furnizate de către Moscova, care obişnuieşte să raporteze o medie zilnică de 8.500-9.000 de cazuri  de persoane infectate, ceea ce este considerată mai degrabă o cifră psihologică pentru a preveni escaladarea temerilor sociale, cu atât mai mult cu cât majoritatea acestor cazuri sunt indentificate în afara marilor centre urbane şi cu precădere în Orientul rus Îndepărtat.

În acest context, 13 municipalităţi importante din Rusia nu au organizat parada anuală în timp ce primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a cerut locuitorilor să rămână acasă şi să privească parada în faţa televizorului.

Calculul politic intern a fost mult mai important pentru preşedintele Putin, care înconjurat de veterani cu vârste de peste 80 de ani a ţinut să nu piardă oportunitatea de a pune semnul egal între trecutul eroic şi regimul său, indiferent care sunt sau vor fi costurile reale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite