Rusia nu face faţa câtorva mii de ucrainieni şi vrea să lupte cu armatele NATO. Occidentul a greşit când a interzis Ucrainei să atace teritoriul Rusiei
0A trecut mai bine de o săptămână de când câteva mii de soldaţi ucrainieni au intrat în regiunea rusă Kursk şi au ocupat, după unele evaluări, 1000 de km pătraţi de teritoriu rusesc şi 78 de localităţi. Fără ca „celebra” armată rusă să reuşească să-i oprească.
Aproape toate forţele militare ale Rusiei sunt concentrate pe fronturile cu Ucraina, aşa că teritoriul rus a rămas neapărat, este la discreţia oricui vrea să-l invadeze.
Cum s-a ajuns aici
După invazia rusă în Ucraina din februarie 2022, occidentul a interzis Ucrainei să atace teritoriul rus, pe motiv că nu vrea să provoace un conflict Rusia-NATO. Adică o asimetrie totală. Rusia a avut „dreptul” să invadeze Ucraina, invers nu.
A urmat un şir lung de ameninţări directe la adresa ţărilor NATO, inclusiv cu arme nucleare. Totul s-a dovedit a fi un bluff, Rusia nu a trecut niciodată de la ameninţări la fapte. Acum se vede că decizia occidentului a fost o mare eroare. Şi că războiul s-ar fi terminat mai repede dacă Ucraina proceda la atacul teritoriului rus.
Ne amintim şi episodul Prigojin, când trupele sale erau în drum spre Moscova, şi nimeni din armata rusă nu a încercat să le oprească. Putin dispăruse ascuns într-un adăpost secret. Şi doar negocierea cu Lukasenko l-a oprit pe Prigojin să ajungă la Kremlin.
Neputinţa armatei Rusiei de a face faţa unor astfel de provocări ne arată distanţa enormă dintre laudele conducătorilor Rusiei şi realitatea de pe teren. Unde este Medvedev să-i ameninţe pe soldaţii ucrainieni că-i trimite în cosmos?
Cel mai mult pierde Putin în ochii ruşilor
Pe lângă faptul că luptă de aproape 1000 de zile cu Ucraina, fără să reuşească să-şi impună obiectivele, Prigojin a făcut ce-a vrut pe teritoriul Rusiei, acum şi Ucraina face acelaşi lucru în regiunile de la graniţa cu Rusia.
Teritoriul Rusiei a rămas practic neapărat, pentru că tot efectivul de trupe ale Rusiei se află angajat pe fronturile cu Ucraina.
Rusia a pierdut circa 550.000 de militari în războiul în curs, iar importante baze militare şi obiective economice ale Rusiei au fost atacate şi distruse de ucrainieni. Sancțiunile occidentale asupra economiei Rusiei îşi produc efecte, ministrul de externe ucrainian a fost în China care şi-a exprimat încă o dată respectul pentru integritatea teritorială a statelor şi respectul pentru dreptul international.
Ori nu asta visa Putin. Din promisiunile sale legate de o nouă ordine mondială s-a ales praful. Deşi se crede mare conducător, Putin n-a fost în stare să înţeleagă că nu poate lupta de unul singur, militar, economic, financiar, comercial, împotriva întregii lumi civilizate. Iar acum e prea târziu să dea înapoi, după pierderile colosale în oameni, echipamente militare şi performanță economică suferite.
Sistemul politic rusesc, toţi ascultă de un „tătuc”, are şi el limite. Când populaţia vede că nivelul ei de trai se înrăutăţeşte şi îşi pierde tinerii şi copii într-un război fără vreun sens, altul decât satisfacerea viselor imperiale ale lui Putin, vine și momentul când cel care a produs si produce atatea pagube Rusiei este schimbat.