Rusia nu apelează la arme nucleare. China, Iranul, Coreea de Nord n-au curaj să atace vecinii. Ordinea mondială actuală îi oprește
0Dacă te-ai lua după ameninţările Rusiei, Occidentul ar fi în pericol de a fi atacat cu arme nucleare ruseşti. De aproape trei ani de război cu Ucraina, în care a pierdut 650.000 de militari şi şi-a pus economia la pământ cu eforturile de război, Rusia nu are curaj să atace nuclear ţările care ajută Ucraina cu arme.
Chiar dacă ameninţă cât o ţine gura, ştie şi Putin că ţările NATO au şi ele arme nucleare, o tehnologie mult superioară Rusiei, forțe armate şi resurse economice de 10 ori mai mari comparativ cu ale Rusiei. Serviciile de informaţii occidentale stau cu „ochii” sateliţilor pe silozurile de arme nucleare ruseşti, şi la cel mai mic semn că ar putea fi activate, ţările NATO pot apela la o lovitură preventivă, nenucleară, prin care să anihileze centrele de comandă, de comunicaţii şi depozitele de armamente ruseşti.
Putin ştie foarte bine toate acestea, şi preferă să piardă militari, teritorii (Kursk), depozite de muniţii (Toropeț). Dar nu apelează la arme nucleare.
Ţările NATO se tem mai degrabă de o schimbare necontrolată de putere la Moscova, de aceea nu dau voie Ucrainei să atace cu arme occidentale în adâncul teritoriului rusesc.
China nu atacă Taiwanul
Taiwanul a fost parte din China, America recunoaşte principiul „o singură Chină”, resursele militare ale Chinei depăşesc cu mult pe cele ale Taiwanului şi totuşi, contrar retoricii afişate periodic, China nu atacă şi nu ocupă Taiwanul. China depinde economic şi comercial de statele occidentale, principala piaţă de desfacere pentru mărfurile chinezeşti. China beneficiază de investiţii străine în tehnologie, în special americane, cu ajutorul cărora a ajuns o putere economică mondială.
Sancţiuni economice occidentale aplicate Chinei ar paraliza-o economic şi financiar, iar China ştia foarte bine acest lucru. China trebuie să dea mâncare la 1,4 miliarde de oameni, ori cu aşa ceva nu te joci.
Chiar şi în cazul războiului Rusia-Ucraina, China nu ia pe faţă partea Rusiei şi recunoaşte dreptul internaţional legat de integritatea teritorială a statelor independente.
O coaliţie militară SUA, Japonia, Coreea de Sud, Australia, s-ar opune imediat Chinei, dacă aceasta ar ataca Taiwanul.
Iranul nu atacă Israelul
Deşi s-a lăudat în numeroase rânduri că va da o replică puternică Israelului, după asasinarea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, Iranul nu a întreprins nicio acţiune militară împotriva Israelului.
Singurul atac iranian împotriva Israelului a fost un roi de rachete şi drone, care a fost însă oprit la graniţă, de apărarea antiaeriană a Israelului ajutat de forţe militare americane, engleze, franceze.
Distanţa de 2000 de km dintre Iran şi Israel face imposibil un altfel de atac, sortit și el eşecului.
După asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, Iranul a pornit iarăşi ameninţările la adresa Israelului.
Israelul a eliminat mulţi lideri Hamas şi Hezbollah, chiar şi experţi iranieni în arme nucleare, a omorât mulţi palestinieni civili în Gaza şi Liban, dar totul a pornit de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, care a omorât 1200 de civili israelieni. Era evident că Israelul va răspunde la acest atac neprovocat de nimic. Războiul foarte vechi Israel-Palestina e greu de clarificat aici, dar înainte de atacul din 7 octombrie 2023 lucrurile erau pe un făgaş mai linisit.
Explozia pagerelor şi a altor aparate folosite de Hezbollah, faptul că serviciile secrete israeliene ştiu unde se află, în orice moment, şefii palestinienilor şi îi elimină unul după altul, sunt un semn a ce înseamnă ordinea mondială actuală. Este dată de forţa tehnologiior stăpânite de ţările aflate în fruntea clasamentului din ordinea mondială.
Iranienii au înţeles şi nu atacă Israelul, ştiind că nu se pot compara în tehnologie militară cu acesta. Ba mai mult, Ayatolahul Khamenei al Iranului a fost mutat într-o locație sigură după ce liderul Hazbolah ar fost ucis. Liderii iranieni nu erau siguri că-şi pot apăra Ayatolahul de o tentativă de asasinat venită din parte Israelului
Şi Turcia, Irakul, multe alte forţe pro Palestina condamnă Israelul, dar nu menţionează de unde a portnit totul: de la atacul Hamas din 7 octombria, care a omorât 1200 de civili israelieni nevinovaţi.
Coreea de Nord nu atacă Coreea de Sud
De ani buni conducătorii Coreei de Nord ameninţă Coreea de Sud. Cel mai vocal este actualul şef, Kim Jong Un. Dar în afară de baloane încărcate cu gunoaie, pe care le aruncă peste graniţa dintre cele două ţări, în rest nu a făcut nimic concret din punct de vedere militar, împotriva Coreei de Sud.
Kim Jong Un ştie că nu-şi poate permite să înfrunte o ţară cu forţa economică şi militară a Coreei de Sud, ajutată de America, Japonia şi alte state.
Ca şi Putin, cu care are relaţii excelente, Kim dă din gură că va folosi arme nucleare, pe care nu se ştie dacă le are. Dacă le avea, le folosea de mult, la cât de iraţional este. O altă ţară care nu ştie ce înseamnă „să trăim împreună”, şi preferă să-i moară cetăţenii de foame.
De altfel, dacă Coreea de Nord ar reprezenta un pericol militar sau nuclear iminent, ar fi anihilată de forţele militare americane, cărora nu le-ar trebui mult timp să anihileze armata lui Kim.
Morala la aceste exemple este că actuala ordine mondială, în care dictatori nebuni care-şi aruncă ţările în războaie fără logică şi interese legitime, își omoară concetățenii, sunt blocaţi de restul ţărilor civilizate, care ştiu şi aplică dreptul internaţional. S-a mai întâmplat cu Saddam Hussein, Miloşevici, Gaddafi, Pol Pot şi alţii. Şefi ai organizaţiilor teroriste au fot eliminaţi de servicii secrete, în special americane. Şeful Al Qaeda, Bin Laden, posibilii autori ai atentatelor asupra turnurilor gemene de la New York, toţi au plătit cu viaţa alte mii sau zeci de mii de asasinate produse.
Este bine să existe un „jandarm” mondial, în cazul acesta America, care să impună chiar şi cu forţa respectarea dreptului internatonal?
O întrebare grea, la care fiecare cititor îşi va răspunde singur.