Rusia continuă în forță fazele succesive ale desfășurării de arme nucleare. La noi se tace

0
0
Publicat:

În liniștea relaxată a diviziilor noastre de generali activi, la pensie sau în retragere absolut totuna, nu se pot găsi comentarii sau, cum ar fi normal, analize de risc naționale privind mișcările de amploare, din ce în ce mai precise în zona nucleară, pe care le desfășoară și în acest moment Federația Rusă.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Luați cu alegerile și clasamentele care ordonează scena politică de la noi pe următorii ani, e firesc să se gândească la alte chestiuni și, evident, altele să le fie prioritățile.

Dar asta nu înseamnă că mișcările Rusiei nu sunt extrem de îngrijorătoare în sensul că, pentru prima oară de foarte mult timp, începe să devină foarte clar că Putin chiar a vorbit extrem de serios când s-a referit la schimbarea de fond a doctrinei militare a țării sale, în dimensiunea specifică implicând definirea foarte clară a condițiilor politice și treptelor de folosire a armamentului nuclear tactic și strategic. Și asta face să revină în actualitate cel mai important coșmar al Războiului Rece, episodul „crizei rachetelor” care a fost gata, aproape de Cuba, să stârnească cel de-al Treilea Război Mondial.

Exact în această zonă, ne informează un comunicat al ministerului cubanez al afacerilor externe, rușii trimit acum – pentru a ajunge în zonă „cândva săptămâna aceasta” un submarin rusesc cu propulsie nucleară însoțit de trei alte nave militare, fregata purtătoare de rachete Amiral Gorșov, nava d aprovizionare Pașkin și nava de reparații și salvare Nikolai Cicker. Foarte important, subliniază analiștii militari din alte țări, inclusiv vecine nouă, submarinul KAZAN este din seria celor mai puternice de care dispune marina rusă. Pentru a ține tensiunea la cote acceptabile, cu amintirea a ce a urmat ca sancțiuni americane timp de decenii, cubanezii au dat acum un comunicat https://cubaminrex.cu/en/russian-federation-navy-vessels-group-arrive-havana-0 liniștitor, spunând mai ales că navele rusești nu vor fi dotate cu armament nuclear și, „din această cauză, sosirea lor în țara noastră nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru regiune”. Amenințare directă și imediată poate nu, nici nu ar fi fost logic să se întâmple asta. Dar avertisment da, cu siguranță, privind capacitate de proiecție de forțe la foarte mare distanță pe care o dețin rușii și, de ce nu, mesaj privind reluarea la un nivel superior, a cooperării „totale” cu aliatul cubanez, ca pe vremea lui Fidel Castro. Mișcarea asta vine în contextul în care se aude că ar progresa discuțiile privind aderarea Cubei la BRICS+ și, cu această perspectivă în minte, analizați sugestiile deloc discrete pe care le reprezintă staționarea prietenesc-demonstrativă a acestei mașinării de război în coasta Americii.

În paralel, continuă aproape de noi pregătirile Rusiei pentru ceea ce ar putea fi un conflict n care, cel puțin în prima sa fază, să presupună utilizarea unor arme nucleare tactice. A început acum a doua fază a unui amplu exerciți în Belarus. În prima fază, așa cum se explică în documentația rusă, trupele din Belarus au fost antrenate să armeze și să desfășoare în locațiile prevăzute rachete Iskander , în paralel cu pregătirea asigurată trupelor din forțele aeriene care au fost antrenate în armarea și lansarea rachetelor hipersonice de tip Kinzal.

Exercițiul este deosebit de masiv , cu participarea unor avioane Mig-31, interceptoare supersonice dotate cu rachete Kinzal dar și, ceea ce a atras în mod deosebit atenția, bombardiere supersonice cu rază lungă de acțiune tip Tu-22M3.

Este vorba de semnale foarte clare că doctrina militară rusă, în capitolul său nuclear, deja se schimbă și la fel evoluează și dispoziția de forțe avansate, firește pe direcțiile care să susțină o eventuală acțiune împotriva unor ținte occidentale.

Suntem în prima linie a frontului și să nu ne facem iluzii că mai poate da rezultate vechea tactică de băgat capul adânc în nisip sau de fugit în munții noștri profesionist despăduriți, deci ușor de filmat chiar cu o dronă cumpărată de la librărie. Desigur, nu trebuie creată panică, oamenii vor să plece în vacanță, dar asta face oare să dispară factorii de risc de la graniță?

Dar, cine știe, se prea poate ca toate astea să nu fie deloc importante și să ne bazăm cu toată tăria pe forța de disuasiune a Franței care, după cum știți, prin vocea lui Macron, ne-a asigurat că „are vocația să apere întreaga Europă”, fiind „un element inconturnabil al apărării continentului european”... Dacă e așa și în asta ne stă nădejdea, atunci e bine și avem toate motivele să ne bucurăm de vacanță, nu credeți?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite