Rusia-China, o relație dezechilibrată

0
0
Publicat:

Pe 16 septembrie a început summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai organizat în vechiul oraș Samarkand, situat pe „Drumul Mătăsii”. Au participat liderii Chinei, Rusiei, Indiei, Pakistanului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului, dar și liderii statelor observatoare ale OCS Belarus, Iran și Mongolia, precum și invitații speciali, liderii Azerbaidjanului, Turciei și Turkmenistanului.

Vladimir Putin și Xi Jinping FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin și Xi Jinping FOTO EPA-EFE

Pentru Vladimir Putin aceasta părea ocazia perfectă să arate că Rusia nu este izolată și că are aliați puternici la Beijing, New Delhi și chiar Ankara. În pofida așteptărilor, lucrurile au mers rău pentru Putin. Acesta nu a primit sprijinul așteptat, ba chiar a primit cereri de a opri invazia din Ucraina. Deși reprezentanții Chinei nu au vorbit deloc despre conflictul din Ucraina, retorica pare să se fi schimbat față de acum câteva luni iar Xi Jinping a fost mult mai rezervat.

Ultima dată când Xi și Putin s-au întâlnit a fost pe 4 februarie la Beijing, unde președintele rus a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Atunci, declarația lor comună a proclamat că „prietenia dintre cele două state nu are limite”.

S-au schimbat multe din februarie până acum. Rusia se află în război cu Ucraina, iar războiul merge prost pentru Moscova. Situația neagră de pe front este dublată de sancțiuni fără precedent din partea SUA, Uniunii Europene, Japoniei și a Australiei, iar sprijinul perceput al Chinei pentru Kremlin are un impact negativ asupra imaginii Beijingului în Europa.

Totuși China și Rusia se poziționează ca parteneri apropiați: „În fața schimbărilor lumii, ale vremurilor noastre și ale istoriei, China va lucra cu Rusia pentru a-și îndeplini responsabilitățile de țări majore și pentru a juca un rol de lider în injectarea stabilității într-o lume a schimbărilor și a dezordinii” - i-a spus Xi lui Putin, potrivit Ministerului chinez de Externe.

Conform observațiilor făcute de experții pe relația China – Rusia ai The Diplomat, din discursul liderului chinez au dispărut mențiunile explicite privind colaborarea dintre Rusia și China pentru a remodela actualul sistem internațional - cooperarea privind „dezvoltarea ordinii internaționale și a guvernanței globale spre o direcție mai dreaptă și mai rezonabilă”, după cum a spus Xi în convorbirea telefonică din 15 iunie cu Vladimir Putin. China dorește în continuare, fără îndoială, să redirecționeze evoluția ordinii globale, dar a decis să nu trâmbițeze că lucrează cu Rusia în acest sens (cel puțin deocamdată).

În acest context, revenind la citatul lui Xi de mai sus, îl putem citi ca pe o critică subtilă: Când Xi a spus „China va colabora cu Rusia pentru a-și îndeplini responsabilitățile de țări majore și pentru a juca un rol de lider în injectarea stabilității într-o lume a schimbărilor și a dezordinii”, el poate insinua că Rusia nu își îndeplinește în prezent responsabilitatea de țară majoră sau nu contribuie la stabilitatea globală.

Deși pe marginea discursului lui Xi Jinping se pot face speculații, trebuie rămânem la lucrurile concrete. După întâlnirile de la Samarkand au avut loc trei evenimente în cascadă:

1. Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială și a cerut încă 300.000 de soldați pentru a face față noii realități de pe frontul din Ucraina. Acesta a amenințat din nou Occidentul cu armele nucleare, dar s-a ferit să vorbească de aliați sau alianțe. 

2. Coreea de Nord, aliatul tradițional al Chinei, a negat vehement că ar fi trimis arme Rusiei pe fondul războiului din Ucraina ba chiar un oficial a declarat: „Nu se știe cu siguranță de unde provine zvonul pe care SUA îl răspândesc, dar acesta are ca scop pătarea imaginii RPDC”.

3. Conform South China Morning Post cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron sunt așteptați să se întâlnească fiecare cu președintele chinez Xi Jinping în călătorii separate în luna noiembrie.

Aceste trei evenimente ne arată că axa Beijing-Moscova nu este chiar fixă și că cele două state mamut sunt aliați conjuncturali.

Problemele despre care Xi și Putin preferă să nu se vorbească

China nu a recunoscut Abhazia sau Osetia de Sud ca țări independente și nici nu a aprobat sau recunoscut anexarea Crimeei de către Rusia. În timp ce rușii pretind că înțeleg reticența Chinei de a legitima separatismul prin aprobarea anexării Crimeei, Kremlinul este profund disconfortat de relațiile economice China – Ucraina. Schimburile comerciale dintre Kiev și Beijing fiind substanțiale.

Rusia și China fac exerciții militare în comun. Deși aceste manevre reprezintă o cooperare semnificativă, ele reflectă adesea priorități diferite. Exercițiile comune primesc o atenție enormă și sunt concepute pentru a maximiza impactul psihologic asupra statelor NATO. Până în prezent, cooperarea militară rămâne reciproc avantajoasă, deși China devine cel mai important producător de arme. Rusia a vândut deja Chinei majoritatea sistemelor sale avansate: avionul de luptă Su35 și sistemul de apărare antirachetă S-400.

Deși fac exerciții militare împreună, Rusia vinde acum mai multe arme Indiei decât Chinei ceea ce este o sursă de tensiune iar China cooperează îndeaproape cu Pakistanul.

O altă problemă majoră dintre cele două state o reprezintă situația din Asia Centrală. Statele din acea regiune simt că Rusia este slăbită de război și sancțiuni și aleg prietenia Chinei.

Parteneriatul ruso-chinez se transformă într-o relație de vasalitate

China a devenit a doua cea mai mare economie a lumii, în timp ce Federația Rusă a înregistrat un declin față de perioada sovietică, mai ales din punct de vedere al propagării forței și ideologiei.

Republica Populară Chineză este cel mai important partener comercial al Rusiei, în timp ce Rusia rămâne un actor relativ minor în dezvoltarea economică a Chinei. Acest dezechilibru face ca prietenia Beijingului să fie crucială pentru Kremlin. De la invadarea Ucrainei, Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de China pentru tehnologie, investiții dar și pentru sprijin diplomatic.

La nivel ideologic și de soft power Moscova și Beijingul conlucrează pentru a submina viziunea euroatlantică a unei lumi globalizate dominate de democrații de piață. Cele două mari autocrații încearcă să proiecteze la nivel global o alternativă la sistemul occidental deși China și Rusia au traiectorii și interese diferite în foarte multe dosare importante. Poate cel mai important punct de pe agenda lor comună este acela de a reduce rolul dolarului în economia globală, dar numai Putin este suficient de curajos sau disperat pentru a plăti prețul.

Putin conlucrează pentru a obține asistență financiară și tehnologică din partea Chinei, insistând în același timp că Rusia este un partener egal. Xi face tot posibilul să liniștească orgoliile rusești, în timp ce proclamă pe toate vocile că lumea multipolară înseamnă Washington și Beijing.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite