România este pregătită pentru legalizarea parteneriatelor civile pentru cuplurile gay

0
0
Publicat:

Acum două săptămâni, premierul Marcel Ciolacu a ieșit public să spună că România nu este pregătită pentru recunoașterea cuplurilor gay prin legalizarea parteneriatelor civile. Mai recent, fostul premier și lider al PNL Nicolae Ciucă a făcut noi declarații prin care reiterează că liberalii sunt atașați Bisericii, patriei și familiei tradiționale.

Declarațiile celor doi vin în contextul condamnării României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nerecunoașterea, sub nicio formă, a cuplurilor formate din persoane de același sex. CEDO, ca și în cazuri similare împotriva Austriei, Greciei sau Italiei, spune extrem de clar că statele membre ale Consiliului Europei, au obligația de a oferi un cadru legal de orice fel – fie căsătorii gay, fie parteneriate civile – pentru cuplurile gay, în acord cu Convenția Europeană a Drepturilor omului. Mai mult, ministra de externe Luminița Odobescu a trimis și o scrisoare Parlamentului prin care atenționează decidenții politici că România are până în luna martie 2024 să arate că a făcut pași pentru implementarea deciziei, altfel riscă monitorizare și chiar amenzi.

Pe lângă declarația cum că România nu ar fi pregătită pentru legalizarea parteneriatelor civile, Marcel Ciolacu a spus și că deciziile CEDO nu trebuie aplicate, că oricum România mai are decizii CEDO care stau în așteptare, cum ar fi decizia pilot în cazul condițiilor din penitenciare. Este extrem de grav că un premier într-o țară membră a Uniunii Europene îndeamnă cetățenii să nu respecte decizii judecătorești. Deciziile judecătorești se aplică, nu se discută! Ce semnal transmite premierul cetățenilor, că legea este tocmeală și aplicăm selectiv care decizii judecătorești care ne plac? Cum ar fi ca și noi, persoanele LGBT din România să nu mai respectăm decizii judecătorești sau și mai și, să nu mai plătim taxe până nu ni se acordă drepturi?

Mai apoi, liderul PNL Nicolae Ciucă ne vorbește despre religie, Biserică și ortodoxie. Ei bine, un Barometru de opinie al Asociației MozaiQ arată că mai bine de jumătate dintre românii care susțin legalizarea parteneriatelor civile consideră că religia este importantă în viața lor. Așadar, drepturile egale pentru toți cetățenii pot coexista cu credințele religioase ale fiecăruia. Mai mult, același Barometru arată că 59% dintre bucureșteni și 52% dintre românii care locuiesc în marile orașe sunt de acord cu legalizarea parteneriatelor civile. Mai bine de 60% dintre români spun că viața lor nu s-ar schimba semnificativ dacă parteneriatele civile ar fi legalizate. Cu alte cuvinte, România este pregătită pentru recunoașterea cuplurilor gay. În plus, atunci când vine vorba despre drepturile minorităților, politicienii au o responsabilitate să schimbe la rândul lor societate în numele unor principii ce țin de democrație, în definitiv. O democrație nu este dictatura majorității, ci înseamnă și asigurarea unui cadru politic și social care să protejeze minoritățile.

În definitiv, persoanele LGBT sunt parte a societății în care trăim, sunt frați și surori, sunt colegi de muncă, noi existăm în toate clasele sociale și avem și noi familiile noastre. Sute de mii de români așteaptă o decizie din partea clasei politice și așteaptă ca lucrurile să se schimbe. România este în continuare pe ultimele locuri din Europa când vine vorba despre protecția cetățenilor LGBT, iar de 20 de ani nimic nu s-a schimbat. România rămâne una dintre ultimele cinci țări din Uniunea Europeană care nu oferă nicio protecție legală cuplurilor gay. Este o datorie a celor care ne guvernează să se aplece și asupra problemelor noastre. Scopul final este ca toți cetățenii să aibă oportunități egale pentru a-și construi o viață alături de cei pe care îi iubesc pentru a contribui la bunăstarea generală a societății.

În acest moment există în Comisia Juridică din Camera Deputaților un proiect legislativ redactat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după negocieri cu societatea civilă (inclusiv Asociația MozaiQ) și cu actori politici de la principalele partide politice. Acest proiect legislativ a primit deja avize pozitive din partea a trei comisii parlamentare. Așteptăm un raport favorabil din partea Comisiei Juridice și după aceea un vot în plen. Este un proiect legislativ care reglează din nedreptățile care există în acest moment și în câteva săptămâni problema ar fi rezolvată.

Clasa politică din România trebuie să fie mai curajoasă și să își asume parcursul european al României, mai ales în aceste vremuri complicate când avem crize multiple suprapuse, război la graniță, criză energetică, criză economică și recuperare post-pandemie. Acum e momentul să arătăm ce fel de societate ne dorim pentru viitor și anume una care să îi includă pe toți cetățenii, în mod egal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite