România creează oportunități semnificative de afaceri pe piața de armament

0
0
Publicat:

Eforturile de modernizare militară ale României oferă firmelor interesate căi de intrare pe piața românească, indică o analiză GlobalData.

FOTO arhiva Adevărul
FOTO arhiva Adevărul

În calitate de fost membru al Pactului de la Varșovia, România deține încă volume mari de echipamente vechi din Războiul Rece.

 Pentru a îndeplini standardele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), România poate fie înlocui definitiv astfel de modele cu echipamente moderne, occidentale, fie poate modifica puternic unitățile pentru a aduce aceste platforme în conformitate cu documentele STANAG (Acordul de standardizare) ale NATO.

Ambele opțiuni creează oportunități semnificative de afaceri pentru firmele interesate de piața din România, spune GlobalData, o companie lider de date și analize.

Cel mai recent raport al GlobalData, „Piața de Apărare din România 2024-2029”, dezvăluie că, ca pondere din bugetul total de apărare, cheltuielile de achiziții ale României sunt de așteptat să crească considerabil de la 33,8% în 2020 la 45,2% până în 2029.

Acest procent excepțional de mare este determinat prin înlocuirea echipamentelor vechi și eforturile de revitalizare a producției interne de apărare.

Wilson Jones, analist de apărare la GlobalData, comentează: „Odată cu războiul din Ucraina, achiziționarea de piese de echipamente rusești a devenit atât neeconomică, cât și dificilă din punct de vedere politic, crescând probabilitatea achiziției de noi sisteme, iar vârsta echipamentelor din epoca sovietică înseamnă că multe dintre aceste platforme sunt ajungând la sfârșitul lor natural de viață. Cu toate acestea, economia limitată și bugetul real de achiziții ale României îi limitează capacitatea de a achiziționa flote de vehicule complet noi.”

Din punct de vedere istoric, România a optat să exercite cele două opțiuni pe care le are pentru a-și moderniza armata. TR-85 MBT al Armatei Române este un exemplu de modernizare, fiind inițial o versiune licențiată a lui T-55 care a fost modernizată acum cu muniție sabot, motoare germane, calculatoare occidentale de control al focului și senzori avansați.

În plus, BMP-urile românești au fost modificate pentru a transporta armament occidental, simplificând logistica, făcând cerințele de muniție comune cu aliații NATO. În același timp, achizițiile de avioane de luptă MOWAG Piranha APC și F-35A sunt exemple de achiziție de noi sisteme.

Jones continuă: „Bugetul de apărare al României până în 2022 a urmat o tendință similară în cea mai mare parte a Europei, și mai precis în alianța NATO: o perioadă de ușoare fluctuații și stagnare, urmată de creșteri dramatice, pe măsură ce situația de securitate s-a deteriorat în urma invaziei pe scară largă a Rusiei. Ucraina în februarie 2022.”

Jones concluzionează: „Rolul proeminent jucat de atacurile cu rachete de croazieră și UAV-urile în războiul din Ucraina și sistemele complexe necesare pentru a se apăra împotriva lor au transformat ipotezele despre modul în care vor fi purtate războaiele din secolul 21.

Aceste lecții vor informa în viitor deciziile de achiziții în statele NATO. România achiziționează baterii Patriot și operează artilerie antiaeriană Gepard care s-a dovedit utilă în serviciul ucrainean. Probabil că își va ajusta politica de achiziții la aceste noi evoluții.”

Citate furnizate de Wilson Jones, analist de apărare la GlobalData

Informații bazate pe cel mai recent raport GlobalData „Piața de Apărare din România 2024-2029”, care identifică tendințe noi și în curs de dezvoltare în strategia militară și programele de modernizare a României

Raportul explică în detaliu cum și de ce România cheltuiește o sumă disproporționată din bugetul său pentru achiziție.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite