România are nevoie de tinerii ei!

0
0
Publicat:

Probabil că nu există foarte multe trenduri occidentale în care România să fie la fel de bine integrată ca și în ceea ce privește demografia. La fel ca vestul Europei, țara noastră suferă de o îmbătrânire accentuată a populației, de o scădere a natalității, la care la noi se adaugă și un număr destul de mare de oameni care pleacă din țară, marea lor majoritate tineri.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

La fel cum se adaugă și un costisitor așa-zis Minister al Familie, despre care am mai scris nu de mult și care strălucește prin inutilitate.

Toți banii pierduți cu o asemenea instituție ar trebui să meargă, prin autoritățile locale, către programe de sprijin pentru tinerii părinți și către cele pentru antreprenori și voi cere în conducerea PNL presiuni asupra partenerilor de guvernare pe acest subiect!

Desigur, în ultimii ani s-au văzut și exemple concrete privind întoarcerea unor români din diaspora și nu trece săptămână în care să nu citim măcar o știre sau două despre modul în care ei se adaptează la viața de acasă, sau despre cum vin cu noi idei antreprenoriale, ceea ce este extrem de îmbucurător. Avem nevoie de ei.

La fel cum avem datoria de a ne aminti că marile progrese ale României, marile ei salturi politice și sociale, au fost inițiate și realizate prin contribuția decisivă a tinerilor, cei mai mulți liberali, plecați la studii în străinătate și reveniți acasă!

Nu toți, în secolul nouăsprezece și începutul secolului douăzeci, au ajuns miniștri sau parlamentari și nu toți și-au dorit, dar fiecare la locul său, în domeniul său, a contribuit prin revenirea în țară la progresul României. Și, să nu uităm, România de atunci nu era cea de acum, integrată în UE și NATO! Garanțiile de pace și de stabilitate sunt mult mai mari decât oricând până acum în istoria noastră.

Cauzele plecării din țară după Revoluție sunt multe și nu avem aici spațiul necesar unei dezbateri ample. Ce vreau să fie clar, însă, e faptul că se pleacă și din Anglia, în Australia de exemplu, și din Franța, mai ales în Canada și din Germania - de multe ori în Elveția.

Sunt doar câteva cazuri, iar ideea unei Europe unite este tocmai aceea de a facilita libera deplasare a cetățenilor acolo unde își găsesc cele mai bune oportunități.

Ceea ce vreau eu să accentuez însă, este că tinerii românii ar trebui să poată găsi acele oportunități, din ce în ce mai multe și mai clare, aici, acasă!

Pentru asta, cred eu, exemplele celor care revin în țară sunt de natură să dea și inspirație și motivare. Poate chiar și curaj. Pentru că nimeni, niciodată și nicăieri, nu întinde un covor roșu la sosire...

Noi, ca indivizi, avem obligația de a da dovadă de inițiativă, de a căuta și de a găsi oportunități, de a profita de ele, exact la fel cum, și atunci când se pleacă din țară, nimeni nu ne așteaptă cu flori la aeroport.

Această realitate funcționează în ambele sensuri, iar dacă admir ceva necondiționat la tânăra generație este tocmai capacitatea infinită de a spera, de a plănui, de a face.

De aceea, intenția mea este aceea de a mobiliza cât mai mulți lideri care gândesc ca mine, și sunt mulți în rândurile liberalilor, și de a-i sprijini pe cei care se întorc în țară, sau pe cei care decid să rămână!

Este adevărat, așa cum am scris, că ei trebuie să își identifice propriile oportunități, dar pentru a le crea această dorință trebuie ca țara să devină mult mai atractivă pentru ei! Nu suntem încă acolo, dar putem fi.

Cum?

Ei bine, în primul rând menținând o legătură activă, vie, cu miile de tineri profesioniști români care lucrează la Bruxelles în instituțiile europene, ori la Londra, sau în Germania, Franța, Italia, Spania și peste tot unde putem găsi interes - iar el este real - din partea lor, pentru a-i sprijini să revină și să își îndeplinească proiectele acasă.

În al doilea rând, renunțând la instituții inutile, precum așa-zisul Minister al Familiei și canalizând banii disponibili pe programe de mentorat, de sprijin, create însă pe baze concurențiale!

În al treilea rând - și foarte important - prin eliminarea favoritismelor și a nepotismelor la nivel instituțional, prin încurajarea competiției și a competenței, prin eliminarea barierelor birocratice și a taxelor nesimțite pentru antreprenori.

Ce scriu eu aici nu sunt teorii ci sunt principii la care am ajuns după multe discuții avute cu tineri români atât în țară cât și în afara ei. Sunt pași de urmat, și nu propun nimic imposibil, care dacă vor fi realizați în următorii ani vor face ca România să fie mult mai atractivă pentru tineri.

Țara are nevoie de ei, așa cum și ei, indiferent unde se află, trăiesc cu speranța, mereu vie, a unei vieți mai bune acasă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite