Remember George Enescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cine mai interesează astăzi altceva decît bîrfa electorală, zvonurile, titlurile de scandal, anchetele, punerile sub acuzare, arestările? Cui îi mai pasă de trecut, de amintiri, de cultură, de artă? De muzică, de exemplu. Şi totuşi, vreau să atrag atenţia asupra unei iniţiative a Ordinului Arhitecţilor.

La 5 kilometri de oraşul de graniţă Siret, în comuna Mihăileni din judeţul Botoşani, se află o casă modestă de o frumuseţe tradiţională, pînă mai ieri uitată şi pe cale de prăbuşire. E casa bunicilor după mamă a compozitorului George Enescu, casă ridicată pe la 1775-1830. Enescu a petrecut mult timp din copilărie în această casă, iar mai tîrziu îşi împărţea vacanţele între Mihăileni şi Liveni – locul naşterii sale – ba chiar a şi compus aici, la vîrsta de 19 ani, 3 lieduri şi octetul pentru coarde nr.7. De aici Enescu şi-a luat rămas-bun de la locurile natale înaintea plecării (pe care n-o bănuia definitivă) din România, în 1946, încheind cu un pios pelerinaj şi o reculegere la mormîntul mamei sale.

Ţara noastră e plină de asemenea locuri evocatoare, unele monumentale, impresionante, altele modeste, ruine, vestigii...n-are importanţă dimensiunea, amploarea ci conţinutul, mesajul ce se transmite, poţi să meditezi în faţa castelului Huniazilor ca şi în faţa unei pietre de la Grădiştea Muncelului, depinde ce simţi în interior...
Casa de la Mihăileni e din această categorie. Salvarea ei de la pieire, reabilitarea, introducerea în viaţa culturală românească şi, de ce nu, în circuitul turistic se constituie ca un program de solidaritate culturală mai ales în contextul dezinteresului arătat de Stat (Ministerul Culturii, Administraţia locală).

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) e iniţiatorul proiectului de reabilitare – prin Filialele OAR Bucureşti şi Nord-Est – însă îşi pune speranţele de succes pe colaborarea cu alte entităţi : Fundaţia Pro-Patrimonio, Societatea Internaţională George Enescu, Fundaţia Remember Enescu, persoane fizice – arhitecţi, ingineri, studenţi, personalităţi din lumea muzicală. Încă din anul 2013 casa a fost inclusă, în regim de urgenţă pe lista monumentelor istorice clasa B, graţie campaniei duse de Societatea Internaţională George Enescu şi graţie doamnei Raluca Ştirbăţ.

În lipsa oricărei finanţări şi sub presiunea pericolului de colaps al clădirii precum şi pe considerentul că societatea civilă e mai mobilă şi mai eficientă, iniţiatorii au apelat la donaţii publice.

Arhitecţii sînt oameni cu percepţii şi viziuni de ansamblu, acţunea de reabilitare a casei Enescu din Mihăileni e planificată dinamic:

  • ieri – în august 2014 s-a realizat prima etapă de protecţie provizorie a clădirii
  • azi – casa e în siguranţă, ferită de pericolul prăbuşirii şi de intemperii
  • mîine – în măsura în care lucrările vor progresa, Festivalul Internaţional „George Enescu” din 2015 poate oferi cadrul mediatizării acţiunii de reabilitare şi, dece nu? crearea de evenimente la Mihăileni, în spiritul confluenţei artelor şi în condiţiile favorizante ale zonei geografice, bogată în monumente istorice şi de arhitectură.
  • poimîine – casa Enescu din Mihăileni are potenţialul de a deveni piesa centrală a unui modern Ansamblu de educaţie muzicală  prin modelarea şi dotarea corespunzătoare a spaţiului înconjurător cu clădiri şi amenajări.

Unii pot spune: „Ţara arde şi baba se piaptănă!” Nu se potriveşte. Mai întîi că ţara nu arde! În al doilea rînd că există oameni ce nu şi-au pierdut entuziasmul şi sînt gata să se dedice unor cauze nobile. Vorba lui Oscar Wilde: „Cu toţii sîntem în noroi dar unii dintre noi privesc stelele”.

Cîndva, vom învăţa să preţuim nu numai investiţiile din „zona hard” în nevoi concrete – şosele, buildinguri, industrii, agriculturi – ci şi în „zona soft” – învăţătură, suprastructuri, arte; timpul va arăta că şi acestea pot aduce profituri nebănuite ce nu trebuie cuantificate în monedă trecătoare şi deşartă ci în ceva mult mai durabil : în valori culturale nemuritoare.

Cei ce vor să afle mai mult şi să ni se alăture sînt invitaţi la expoziţia „Proiect pentru solidaritate: casa Enescu din Mihăileni” deschisă pînă în 10 octombrie 2014 în Casa Monteoru calea Victoriei 115, unde se pot înscrie prin donaţii pe lista de Mecena ai acţiunii. Informaţii detaliale pe site-ul Filialei OAR Bucureşti – oar-bucuresti.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite