Reforma! Cuvântul de ordine al anului

0
0
Publicat:

Două știri, ambele pozitive, mi-au atras atenția în ultimele zile. Ele sunt cu atât mai binevenite cu cât ne aflăm în perioada Sărbătorilor Pascale, pe care cred că trebuie să le trăim în reculegere, în speranță și, desigur, odată cu Învierea, în bucurie.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Prima, se referă la faptul că cinci mii de foști mineri români au devenit, prin programe de reconversie profesională, tehnicieni în energie regenerabilă, domeniu în care, spun oamenii, se câștigă bine și în România, dar mai ales un domeniu care va avea nevoie în următorii ani de tot mai mulți angajați calificați.

Despre acest lucru am scris încă din toamna anului trecut, când vorbeam despre oportunitățile pe care perioada de transformare pe care o trăim le aduce atât mediului privat, antreprenorilor, dar și actualilor sau viitorilor angajați. Este adevărat, unele locuri de muncă se pierd, dar iată că o bună parte din ele nu doar că se transformă în noi șanse, dar mai ales aduc angajaților atât salarii mai bune cât și condiții de muncă moderne.

A doua veste se referă la faptul că, pentru prima dată, România a depășit economic o țară membră a UE fără trecut comunist. Dimpotrivă, dat fiind că ne referim la Portugalia, este vorba despre un fost imperiu!

Pentru a fi exacți, indicatorul la care mă refer, și care a fost citat și în presa occidentală, bazat pe date oficiale ale Eurostat, face o corelație între nivelul mediul al venitului și cantitatea de bunuri și servicii care pot fi cumpărate cu suma respectivă.

Per total, conform datelor FMI, românii produc deja, în termeni nominali, mai mult decât state precum Finlanda, Cehia, Portugalia, Grecia, Ucraina sau Ungaria. Am urcat astfel pe locul 17 din 49 de țări europene.

Pentru mine, cele două știri, corelate, aduc o concluzie importantă și necesară: secretul recuperării unei bune părți a decalajului dintre noi și alte țări care ne depășeau net acum treizeci de ani, dar și secretul continuării acestui progres al României și în viitor, este unul singur: reforma!

Desigur, arta bunei guvernări ascunde multe secrete, însă elementul său inițial este vizibil și cunoscut de toată lumea: nevoia realizării de reforme. Acesta este de departe, din punctul meu de vedere, cuvântul de ordine nu doar în 2023, dar și în următorii ani, cu atât mai mult cu cât de continuarea reformelor depinde și succesul atragerii de către țara noastră a zecilor de miliarde pe care le are la dispoziție prin PNRR.

Vă aduc așadar în atenție două știri care cred că trebuie să ne motiveze, să ne dea optimism și ambiție, dar care ne dau și un argument puternic pentru ce avem de făcut mai departe, la nivel de guvernare: reforme!

În acest context, pe care îl trăim, reformele nu mai au și nu mai trebuie să aibă conotațiile negative atribuite de unii prin anii nouăzeci. Reforme fac toate statele UE și le fac permanent. Pentru că, în definitiv, reforma înseamnă adaptare la realități, sesizarea tendințelor viitoare din societate și din economie, înseamnă pregătirea pentru fructificarea oricărei oportunități benefice pentru România.

Din acest motiv, cred cu toată tăria că asta trebuie să le cerem guvernanților noștri și aceasta trebuie să fie prioritatea zero a Guvernului. Continuarea reformelor, cele care ne-au permis să depășim unele state care erau mai prospere decât noi nu demult, cele care ne permit să transformăm drama închiderii unor industrii în șanse pentru viitor, pentru români, aici, în țară!

În ce mă privește, sunt un adept al acestui mod de a guverna: proactiv, flexibil, responsabil. Voi susține mereu nevoia de continuare a reformelor, de atenție permanentă la șansele ce ni se deschid, la obligația de a aborda guvernarea de o manieră eminamente antreprenorială, cu focus pe inițiativă și pe încurajarea și sprijinirea ei pentru că, iată, doar astfel, rezultatele se văd direct în viețile de zi cu zi ale românilor și numai astfel nimeni nu va fi lăsat în urmă.

Dacă ceva mă sperie, nu este în niciun caz ideea reformelor ci, dimpotrivă, absența lor. Pentru că fără ele, dragi români, am sta pe loc și ne-am uita la alte țări care ne depășesc în loc să le depășim noi pe ele.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite