Realitatea sondajelor de opinie nu va putea fi modificată prin OUG
0Într-un comentariu publicat joi dimineaţă pe site-ul „contributors.ro“ îmi exprimam opinia că Dragnea&co vor avea de înfruntat câteva zile de foc până la ora începerii Congresului extraordinar al PSD. Gândit eminamente ca un congres al epurării.
O adunare al cărei scop este debarasarea de cei ce au supravieţuit în organele de conducere ale partidului încă din vremea anilor ‘90, trecând graţios de sub conducerea lui Oliviu Gherman şi a lui Ion Iliescu la cea a lui Năstase, a lui Mircea Geoană şi, mai apoi, a lui Victor Ponta. Vor fi aruncaţi la coşul de gunoi şi inşii promovaţi de însuşi dl. Liviu Dragnea, dar care au ajuns să nu mai fie pe placul Regelui Teleormăniei nu fiindcă ar fi fost incompetenţi din cale afară (şi sunt şi încă cu asupra de măsură), ci pentru că şi-au cam luat nasul la purtare şi au început să aibă opinii. Şi, încă şi mai grav, să le dea expresie în spaţiul public.
Credeam şi cred şi astăzi că nu se va ajunge până acolo încât un număr consistent de delegaţi să îi ceară sâmbătă lui Liviu Dragnea depunerea mandatului. Deşi, la urma urmei, dacă toate cadrele de conducere ale partidului urmează a fi realese în cursul zilei Congresului numai fiindcă aşa doreşte Liviu Dragnea, corect, democratic şi bărbăteşte (Doamne fereşte, dar de unde bărbăţie la un laş endemic aşa cum este dl. Liviu Dragnea?) ar fi ca şi domnia-sa să îşi pună în joc funcţia.
Nu, nu are nici cea mai mică credibilitate explicaţia în conformitate cu care, spre deosebire de ceilalţi componenţi ai organelor de conducere ale partidului, El Lider Maximo ar fi fost desemnat prin votul tuturor membrilor PSD. Pentru simplul motiv că a fost vorba despre un mincinos, un trucat exerciţiu de imagine, despre o mimare a democraţiei câtă vreme în toamna anului 2016 s-a operat astfel încât dl. Dragnea să fie singurul aspirant la şefia partidului căruia i s-a validat candidatura.
Şi-au făcut apariţia de joi încoace şi extraneii. Cei care fac parte din Salonul refuzaţilor. S-au auzit în spaţiul public şi vocile contestatarilor. Ceva mai rezervată aceea a d-nei Ecaterina Andronescu, mult mai puternice cele ale lui Codrin Ştefănescu, Nicu Bănicioiu şi Cătălin Rădulescu. Ei, dar şi dl. Şerban Valeca şi-au depus candidaturile pentru felurite funcţii (preşedinte executiv, vicepreşedinte, secretar general) deşi mai mult ca sigur vor avea soarta reuşiţilor fără loc de la admiterile în învăţământul superior de pe vremuri. Deşi nu e exclus ca CEX-ul de astăzi să le interzică în cel mai pesedist mod cu putinţă, adică nedemocratic, candidatura.
În cazul în care li se vor da cuvântul şi dreptul de a-şi susţine în plenul reunit al delegaţilor la Congres candidaturile, nu e defel exclus ca unii dintre ei să izbutească formularea întrebările-cheie. Şi anume. Cum se face că PSD se prăbuşeşte în sondaje (iată că prăbuşirea semnalată de Sociopol, institutul controlat de dl. Mirel Palada, se arată a fi încă şi mai categorică în sondajul efectuat de mult mai credibilul IMAS), cum se explică decalajul dintre încrederea de care încă se bucură în rândurile electoratului partidului şi coeficientul catastrofal de încredere de care are parte preşedintele PSD? Să poarte oare vina pentru situaţia aceasta mai mult decât îngrijorătoare doar preşedintele executiv, vicepreşedinţii şi secretarul general sau nu cumva vina cea mai mare cade în sarcina preşedintelui Liviu Dragnea?
E clar. Acesta e pregătit să facă faţă asaltului nemulţumiţilor. Au intrat deja în acţiune încă de joi bodyguarzii, o misiune specială părând a avea dl. Florin Iordache. Şi chiar dacă e foarte posibil ca dl. Liviu Dragnea să îşi îndeplinească şi de data aceasta toate poftele, chiar dacă după ziua de sâmbătă o va avea alături, în funcţia de preşedinte executiv, pe consăteana domniei-sale, corigenta la Română pe nume Dăncilă Viorica Vasilica, realitatea rău prevestitoare din sondaje nu va putea fi în nici un caz modificată prin Ordonanţă de urgenţă. Oricât de mult ar ironiza-o Dragnea Nicolae Liviu.