Putin se comportă ca şi cum doar el ar avea arme nucleare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate declaraţiile şi ameninţările lui Putin şi ale propagandei Moscovei se derulează ca şi cum doar Rusia are arme nucleare şi poate ataca nuclear occidentul. Este o prostie, şi oficiali occidentali şi ai NATO nu prea fac eforturi să demonteze acest mit susţinut de Moscova. Putin vrea să aburească populaţia rusă şi o parte a ei nu prea înţelege cine şi ce arme are, şi îl crede pe conducătorul „iubit”.

FOTO AFP
FOTO AFP

Ameninţarea lui Putin cu arme nucleare este în continuare un bluf

Dacă ar fi mers pe idea folosirii armelor nucleare tactice, Putin nu avea nevoie să decreteze mobilizarea a 300.000 de ruşi, posibil chiar un milion. A stârnit o revoltă generalizată în ţară, care nu se ştie unde se va opri. Cetăţenii ruşi cu dare de mână se grăbesc să părăsească Rusia, sau se vor ascunde să nu fie luaţi la oaste cu arcanul.

Şi mai important. Ce motivaţie, cu ce entuziasm vor participa aceşti noi recruţi la un război derulat pe teritoriul altui stat? Este o luptă contra occidentului, cum nu încetează se le spună Putin? Cu o tehnică militară depăşită şi distrusă în mare parte de ucraineni? Să fim serioşi! Nu se teme occidentul de o armată care a fost decimată de ucraineni, este adevărat, ajutaţi masiv cu tehnică militară, armament, informaţii, instruirea militarilor de către NATO şi alte ţări.

Şi speră Putin că dacă aduce în luptă încă 300.000 de militari, rezolvă ceva? Îi trebuie câteva luni să-i recruteze, să le facă un minim de instructaj şi să lea armament, dacă mai are.

Referendumurile din teritoriile ocupate vor fi trucate, astfel încât acestea să devină parte a Rusiei, şi orice lupte duse pe teritoriul lor vor fi împotriva Rusiei, fapt care i-ar permite să facă uz de arme nucleare tactice sau strategice.

De ce nu poate Putin să treacă la o astfel de escaladare

Ştie şi el şi toate forurile militare ruseşti şi străine că un război nuclear nu poate avea câştigători. Toată lumea va fi distrusă, inclusiv Rusia. Dacă Putin decide să moară într-un astfel de război, el nu-l poate porni de unul singur. Nu cred că lanţul de decizie de sub el are vocaţia sinuciderii colective.

Sistemele de informaţii occidentale sunt extrem de sofisticate şi eficiente şi n-au raportat vreun început de activare a sistemelor nucleare ruseşti. Nu poate exista o surpriză absolută aici. NATO are spioni inclusiv în cercurile înalte ale Rusiei, care ar raporta orice intenţie de a activa sistemele de lansare a rachetelor nucleare ale Rusiei.

Rusia ştie că dacă face un pas în direcţia pregătirilor de lansare a rachetelor nucleare, riscă anihilarea de către NATO a centrelor de comandă, a sistemelor de comunicaţii, a depozitelor de armament, inclusiv nuclear. Puterea şi capacitatea militară a NATO este de zeci de ori mai mare şi mai eficientă decât aceea a Rusiei. De 7 luni de când a început războiul, NATO a avut tot timpul să pregătească planuri de răspuns pentru orice iniţiativă militară a Rusiei. NATO ştie cu exactitate toate locaţiile importante în care se află puterea militară a Rusiei şi le va anihila într-un timp scurt.

Rusia ştie că NATO are sisteme de interceptare sofisticate, scutul de la Deveselu fiind doar unul dintre ele. Este puţin probabil ca rachetele ruseşti, fie ele şi supersonice, să trecă de aceste scuturi de protecţie. Plus aviaţia militară a NATO care va fi în permanenţă gata să apere ţările NATO, inclusiv prin anihilarea capabilităţilor militare ale Rusiei.

Nu se ştie, şi e normal aşa, ce mecanisme are NATO pentru a anihila comunicaţiile şi sistemele informatice militare ale Rusiei. Desfăşurarea de până acum a războiului din Ucraina ne arată generali ruşi omorâţi pentru că li s-au aflat poziţiile locaţiilor din care vorbeau la telefon. Adică Rusia nu beneficiază de o protecţie eficientă a comunicaţiilor şi a sistemelor informatice. Corupţia şi înapoierea tehnologică ale armatei ruse au fost deja demonstrate în Ucraina. Şi nu se pot schimba peste noapte.

Occidentul are interesul ca Rusia să redevină o ţară în cooperare şi colaborare cu restul lumii. Pentru ca lumea să beneficieze de bogăţiile sale, iar poporul rus să beneficieze de avansul tehnologiei occidentale, de produsele de înaltă tehnicitate de care acum este lipsită. Nu să fie şantajată, inclusiv nuclear de nişte incompetenţi, precum Putin şi Medvedev.

Speranţa este ca şi elitele intelectuale de la Moscova să înţeleagă aceste lucruri, iar poporul rus să nu se lase trimis la moarte de ideile imperiale ale lui Putin.

Rusia a fost abandonată şi de marile puteri asiatice: China, India, Turcia. Putin s-a întors cu coada între picioare de la recenta întâlnire a OCS, Organizația de Cooperare de la Shanghai, la care liderii celor trei mari puteri asiatice i-au cerut imperativ să renunţe la război. Erdogan, considerat un apropiat al Rusiei, i-a cerut lui Putin să dea înapoi teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea.

Concluzie

Cum spuneam și în alt articol, o singură țară, Rusia, nu se poate opune lumii întregi. Importanța ei în lume derivă din capacitatea economică, militară, de inovație de care dispune. Nu cred că şefii de la Moscova, inclusiv Putin, să se lase antrenaţi într-o aventură nucleară care ar duce la anihilarea completă a Rusiei. Din care Rusia nu şi-ar mai reveni zeci de ani de acum înainte. Şi în loc să ocupe o poziţie importantă în lume, corespunzătoare bogăţiilor şi talentelor cetăţenilor săi, ar deveni o paria în rândul ţărilor lumii. Iar tot ce are Rusia acum s-ar duce pe apa sâmbetei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite