
Putin declară că ia „foarte în serios” voința lui Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina
0Importantă în sine, declarația de ieri a Președintelui Putin trebuie citită în contextul unei geo-localizări foarte speciale care, din punctul meu de vedere, îi dă o anumită pondere care își extinde consecințele cu mult dincolo de hotarele Federației Ruse.

Ce-a spus Putin răspunzând întrebării legate de modul în care comentează declarația lui Trump că poate opri războiul din Ucraina?
„Faptul că Donald Trump în calitate de candidat la președinție declară că poate și dorește să pună capăt războiului din Ucraina este ceva ce noi luăm foarte în serios. Nu cunosc propunerile sale specifice asupra modului în care vrea să facă asta. Și, desigur, asta este chestiunea-cheie. Dar nu am niciun fel de îndoială cât este sincer în gândirea sa și acest lucru este ceva pe care-l susținem” – a afirmat Putin.
Destul de generale sau chiar mult prea generale aceste aprecieri? Posibil să fie așa în cazul în care jocurile s-ar desfășura la nivelul teoriei diplomației ideale pe care o învață studenții din diferite instituții de profil din care avem și noi puzderie, “la stat și la privat”.
Aceste aprecieri trebuie puse în contextul în care au fost spuse, adică întâlnirea de la Astana dintre președinții Putin, Xi și Erdogan. Este doar opinia președintelui rus care este transmisă în acest moment sau este, cum se obișnuiește uneori în cazul semnalelor la acest nivel foarte înalt, de o poziție de deschidere transmisă în avans lui Trump în ce privește poziționarea pe tema respectivă nu numai a Rusiei ci și a Organizației de cooperare de la Șanhai, cu toți membrii și observatorii săi din întreaga lume, alături și de parteneri interesați precum Turcia prietenă.
Ar trebui, după părerea mea, să punem în ecuație și faptul că săptămâna viitoare va avea la Washington Summit-ul NATO unde această temă atât de delicată a Ucrainei va fi evocată pe cele două paliere în mod egal importante: continuarea ajutorului fără limitare cantitativă sau temporală pentru Ucraina precum și primirea țării în NATO.
Dar nici asta nu este suficient pentru a defini cadrul complex de acum, căci Putin salută practic demersul lui Trum în apropierea alegerilor, oare poziționându-se astfel ca sprijinitor a echipei fostului președinte? Pentru a nu fi acuzat de interferență în procesul alegerilor din SUA, Putin s-a limitat să spună că așteaptă rezultatele finale pentru a vedea „care este starea de spirit și orientările viitoarei Administrații” înainte de a da orice răspuns privind „stabilitatea strategică”.
Numai atât?
Nu, pentru că discuția asta privește și Uniunea Europeană. În acest caz situația s-a complicat destul nde mult după ce, preluând președinția rotativă a Consiliului UE, primul ministru Viktor Orban a făcut o vizită la Kiev pentru a-l convinge pe Zelenski să accepte o încetare a focului. Este posibil să fie asta preambulul unei vizite la Moscova, așa cum presupune Primul Ministru al Poloniei?
Poate să fie ceva mult mai mult decât o simplă presupunere deoarece Charles Michel, încă Președinte al Consiliului European, scrie rapid, să audă cine trebuie, că “președinția rotativă a Consiliului nu are mandat să înceapă discuții cu Rusia în numele UE. Consiliul European s-a exprimat clar: Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima. Nu există discuții care să aibă loc despre Ucraina în absența Ucrainei”.
Întrebarea este dacă, acum, în noua configurație a politicilor europene care va începe după ce se vor vedea care sunt rezultatele din Franța, după semnalul imposibil de negligat dat de cutremurul politic din Marea Britanie care i-a trimis acasă pe conservatori (și în ce mod rușions), ceva se va schimba și abordarea politică a UE și pe subiectul atât de dureros al Ucrainei.
Dacă nu, să așteptăm prezidențialele din SUA și, eventual, să vedem dacă, înviungător fiind, Trump se va ține de cuvânt și, în termen de 24 de ore, va impune pacea în Ucraina.
Între timp, cam în aceeai zonă de redefiniri a ceea ce va fin “stabilitatea strategică” în Europa, iată o poziționare interesantă a ministerului de externe al Rusiei înaintea , alegerile atât de așteptate din Franța. Citiți mesajul, sub fotografia doamnei Marine Le Pen,
spuen tot ce doriți să aflați:
·