PSD a depus, cu mare scandal, peste 1000 de amendamente la legile Educaţiei. A căzut trocul Iohannis-Ciolacu?

0
0
Publicat:

Dezbaterea parlamentară pe legile Educaţiei capătă o turnură nouă. După un scandal care s-a lungit câteva ore, şi în care Ciolacu nu voia ca PSD să depună amendamente la legile Educaţiei,   peste 1000 de amendamente, în două bibliorafturi mari au fost depuse din partea PSD. Vasile Dîncu s-a enervat în timpul scandalului şi a ameninţat că le depune în nume propriu, iar  Natalia Intotero, şefa Comisiei de Învățământ de la Camera Deputaţilor, a trecut peste decizia lui Ciolacu şi a primit la Comisie  amendamentele din partea PSD.

Ce se schimbă în dezbaterea legilor Educaţiei

Preşedintele Iohannis a anunţat, chiar în ziua în care legile Educaţiei au ajuns în Parlament, că rotaţia guvernamentală va avea loc, şi că nu există alternativă la ea.

Am interpretat acest anunţ, eu şi alţi comentatori, ca o „parafare” în spaţiul public a trocului dintre Iohannis şi Ciolacu: îmi treci rapid prin  parlament legile Educaţiei, te desemnez premier.

La început era vorba de o Comisie mixtă, Senat-Camera Deputaţilor, care a fot abandonată în favoarea a unor comisii distincte, Camera şi Senat, dar în procedură de urgenţă.

Dezbaterile vor avea loc mai întâi la Camera Deputaţilor, şi apoi în Senat, Camera decizională.

Calendarul, chiar extins cu câteva zile, nu poate acoperi dezbaterea reală şi corectă a circa 1500 de amendamente ale PSD şi ale Opoziţiei parlamentare. Fiecare amendament, din cele 1500, trebuie discutat, votat, aprobat sau respins. La fiecare amendament aprobat trebuie să se studieze coerenţa cu restul articolelor din lege, şi cu alte amendamente aprobate de Comisie. Altfel, rezultă un talmeş-balmeş din care nu mai înţelege nimeni nimic.

Ei bine, o astfel de procedură pentru 1500 de amendamente poate dura şi un an de zile, nicicum 7-8 zile cât prevede actuala alocare în timp pentru aceste dezbateri.

Şefa Comisiei de Învăţământ de la Cameră este Natalia Intotero, de la PSD, şi nu este de presupus că-şi va da cu firma în cap, ei şi PSD, respingând pe bandă rulantă amendamentele PSD construite de Comisia de Educaţie a PSD, cu colaborarea unor funcţionari din minister, fără dezbateri și comentarii.

Aşa stând lucrurile, este aproape exclus să fie respectat actualul calendar de dezbatere, fără ca doamna Intotero să se facă de râs în faţa colegilor din PSD, care au muncit la amendamente.

Ce se mai alege de trocul Iohannis-Ciolacu?

Praful, preşedintele Iohannis, care se vede Alexandru Ioan Cuza 2.0, a condiţionat clar desemnarea lui Ciolacu ca premier de trecerea legilor Educaţiei de parlament. Nu trec legile, nu este desemnat Ciolacu premier.

Cum scriam şi în alte articole, nici nu este sigur că acesta mai vrea şi mai poate să ajungă premier. Dacă ar fi doar după voinţa lui, ar vrea, să se împăuneze în CV cu titlul de premier. Să ajungi de la covrigăria din Buzău, la funcţia de premier, nu este chiar la îndemâna oricui. Şi cu studii superioare dubioase, la o facultate privată neacreditată şi cu licenţă obţinută la 9 ani după absolvirea studiilor. Un merit are şi dl Ciolacu care, spre deosebire de premierul Ciucă, nu are doctorat, plagiat sau nu.

Dar preluarea guvernării de către PSD nu ţine doar de voinţa unui singur om, Ciolacu. Iată că la depunerea amendamentelor la legile Educaţiei, PSD nu l-a ascultat pe Ciolacu. Un merit pentru PSD şi pentru activul său de conducere.

Ce spune Dragoş Benea, europarlamentar PSD

Europarlamentarul Dragoş Benea (PSD) a declarat marţi seară că rotativa guvernamentală va fi făcută odată cu rectificarea bugetară, deci asta înseamnă  după 1 iulie. El a menţionat că nu este o problemă o întârziere de o lună, ci important este să se întâmple cu legile bine făcute şi din punct de vedere al rectificării şi al jaloanelor din PNRR, să se facă o predare de ştafetă rapidă, dar cu socotelile bine făcute.

Nu e de presupus că dl Benea nu ştie ce vorbeşte. Şi Ciolacu a declarat că, fără banii din PNRR, PSD nu va intra la guvernare având şefia executivului.

Cum spuneam şi în alte articole, PSD şi Ciolacu se lovesc de următoarea dilemă. Banii din PNRR vin doar cu reformele necesare îndeplinire jaloanelor, reforme care  supără alegătorii bugetari, dar fără reforme nu vin banii din PNRR şi alegătorii iar se supără. Sunt sute de proiecte lansate şi semnate cu finanţare din PNRR. Să renunţe la tot? Ce variantă va alege PSD?

Are una şi mai bună. Trece în opoziţie, renunţă la guvernare, devine un critic al guvernării Iohannis-PNL, şi îşi măreşte şansele electorale. Pentru că Iohannis-PNL vor trebui să facă şi reforme,  să aducă şi banii din PNRR. Să-i vedem atunci pe unde vor scoate cămaşa!

Cert este că premierul Ciucă își va tine cuvântul și va demisiona in luna mai, ramâne premier interimar. Pană când, nimeni nu poate ști.

Depunerea de amendamente la legile Educaţiei e un semnal că spre asta se îndreaptă PSD. Să nu respecte trocul făcut de Iohannis cu Ciolacu: treceţi rapid legile Educaţiei prin Parlament, îl desemnez pe Ciolacu premier! Doar că conducerea PSD nu mai ascultă de şeful PSD ca de un „tătuc” a toate ştiutor. S-au dus vremurile acelea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite