Premierul Republicii Moldova către Barroso: „româna este limba ţării mele”
0Pentru că în Europa nu se merge cu copilării, Iurie Leancă şi-a asumat identitatea românească a Republicii Moldova în faţa şefului Europei, Jose Barroso. Luat pe sus de către preşedintele Băsescu şi de către premierul României, Victor Ponta, şi dus direct la Bruxelles, Iurie Leancă nu a ştiut cum să reflecte mai bine apartenenţa la filonul românesc, încercând să profite de bunele legături existente între Barroso şi Băsescu.
În timp ce marele oficial european se uita cu stupoare că steagurile celor două steaguri româneşti sunt identitice, Iurie Leancă a ţinut să nu se facă de ruşine cu false teorii moldoveneşti şi asemenea unui copilaş de la şcoală a ţinut să arate că el ştie cine este, ce limbă vorbeşte şi cui aparţine.
"Domnule Barroso, şi eu voi vorbi în limba română, care, fiind o limbă oficială UE, este şi limba ţării noastre, şi care ne leagă de România mai mult decât ca o simplă vecinătate".
Ar fi de analizat aici două lucruri, ambele pozitive: fie Iurie Leancă a vrut să spună că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, deci a recunoscut faptul că reprezintă un al doilea stat româneasc, fie a vrut să spună de fapt că România este ţara lui, adică a "ţării noastre", adică a celor doi prezenţi acolo: Victor Ponta şi Iurie Leancă. În prima situaţie asumarea este un început important, în timp ce în cazul al doilea ar fi o recunoaştere mai clară a direcţiei pe care integrarea europeană ar trebui să o aibă.
Un semnal important a fost dat şi de către premierul şi preşedintele României, care dincolo de clasica confruntare electorală, au ales să manifeste Unitate pentru o corectă reprezentare a interesului românilor de dincolo de Prut, ori corecta reprezentare înseamnă anularea restricţiilor de circulaţie.
Acesta este mesajul pe care de fapt România a vrut să îl transmită: drumul spre Bruxelles trece pe la Bucureşti, iată ce putem noi face dacă vrem, nu vă mai imaginaţi că fără ajutorul României politicienii moldoveni mai pot visa la integrarea europeană( a se vedea Marea Adunare de la Chişinău de la care Leancă a lipsit dar cei prezenţi nu au spus un cuvânt de susţinerea României, lucru care a generat nervozitate la Bucureşti).
Ba mai mult, preşedintele Uniunii Europene a ţinut să afirme că se pregăteşte ridicarea regimului de vize, un pas extrem de important pentru relaţia dintre români deoarece va duce la libera circulaţie în spaţiul românesc. Cunoscătorii ştiu prea bine că această măsură este una impetuos necesară pentru schimbarea percepţiei asupra României din partea cetăţenilor Republicii Moldova.
În timp ce Leancă era la Bruxelles, cunoscutul agent pro-rus, Mihail Formuzal, a fost demis de deputaţii moldoveni din poziţia de Başcan al regiunii Găgăuzia. Decizia face ca Rusia să piardă controlul politic asupra regiunii de sud a Republicii Moldova, în timp ce în partea de Nord, prin ample investiţii româneşti-europene, a pierdut deja controlul.