Premierul Ciolacu vrea să mituiască pensionarii cu bani pe care nu-i are, iar PNL se opune. Se va rupe Coaliţia?

0
0
Publicat:

Urmează o săptămână de foc pentru politica românească. În ultima şedinţă de guvern ministrul Boloș a ameninţat că nu semnează legea pensiilor, iar apoi a semnat cu o listă întreagă de observaţii. Ce va face PNL săptămâna viitoare în care PSD vrea să treacă prin parlament legea pensiilor, pe repede înainte, cu motivul că trebuie trimisă la CE cererea de plată numărul 3 pentru banii din PNRR?

Poziţia lui Ciolacu

Pensiile trebuie să crească, pentru ca pensionarii să voteze PSD la alegerile din 2024. Ciolacu zice că evazioniştii sunt de vină că nu avem bani la buget, dar cum e greu să identifice evazioniştii în marea masă de antreprenori îi impozitează pe toţi cu taxe şi impozite care în 2025 vor exploda, dacă vrea să ţină deficitul sub control. Ciolacu pasează vina pe ministrul liberal de Finanţe, Marcel Boloș, că nu este în stare să strângă la buget banii necesari. Ignorând faptul că în ultimii 30 de ani nimeni n-a fost în stare să elimine evazionismul.

Posibil ca după ce va câştiga alegerile, PSD să explice că nu e posibilă aplicarea legii pensiilor şi să proroge ani buni termenul de aplicare. Riscurile enorme decurg din nerespectarea deficitului bugetar  în relaţiile cu UE, România fiind oricum în procedură de deficit excesiv. Este posibilă pierderea banilor din PNRR pentru deficite nesustenabile.

Şi mai grav, este posibil ca investitorii să se teamă  că iși mai vor vedea   restituite împrumuturile şi dobânzile, şi să nu ne mai împrumute, caz în care România devine nefinanțabilă, exact ca în 2010.

Ciolacu pare că nu înţelege aceste lucruri, că puterea i-a luat minţile şi judecata. Compară o ţară cu covrigăria din Buzău, la care mergeau tot felul de şmecherii.

Ce spune PNL

Pe bună dreptate, PNL spune că România nu-şi va permite pensiile mărite cu 40%, pentru că sare în aer deficitul bugetar.

Jurnalistul economic Constantin Rudniţchi spune pentru RFI, că este o lipsă de responsabilitate să crești pensiile cu 40%, mai ales într-un moment în care situația bugetară este foarte proastă, ceea ce confirmă temerile PNL.

Evoluţia deficitului bugetar a fost explicată de ministrul Finanţelor de la PNL, în nota care a însoţit semnătura pe legea pensiilor:

image png

Ciolacu vrea să rezolve problema deficitului bugetar prin impozite şi taxe mărite la toate firmele, pentru că ANAF nu este în stare să identifice evazioniştii, din multe motive. Aceste măriri de taxe şi impozite riscă să pună pe butuci toată economia, va genera un şomaj masiv, majoritatea firmelor mici şi mijlocii nu sunt în stare să suporte alte taxe şi impozite.

În schimb, Ciolacu nu se uită la marii contributori companii de stat, care datorează statului miliarde de lei, şi cărora Ciolacu nu le spune nimic, nu ia vreo măsură împotriva poziţiei lor de foarte răi platnici la bugetul de stat. Şi nici împotriva politrucilor habarnişti care sunt în funcţii de conducere şi ţin România în stadiul de subdezvoltare.

PSD racolează primari PNL

Iarăsi un măr al discordiei, reclamat de PNL. Alexandru Muraru, deputat si lider PNL Iași se declară revoltat de tactica PSD de a atrage primari PNL în PSD:

„Transferul de primari de la PNL la PSD este o declaraţie de război pe faţă pe care PSD şi Marcel Ciolacu o fac la adresa PNL. Nu cred că poate fi o tehnică dusă la nesfârşit de PSD. Devine un subiect tot mai greu de digerat de PNL. Este pentru prima dată în 33 de ani când între două partide de asemenea dimensiune, aflate la guvernare, se întâmplă aşa ceva.

Este încă un motiv de spargere a Coaliției PSD-PNL.

Va susţine PNL în parlament legea pensiilor?

Dacă o susţine, îşi dă cu firma în cap după ce a explicat foarte clar că în forma aceasta legea pensiilor va duce România pe urma Greciei din 2009. Dacă nu o susţine, legea nu trece, şi Ciolacu va arunca toată vina pe PNL, cerând remanierea ministrului Marcel Boloș şi, posibil, ruperea coaliţiei de guvernare.

Bănuiesc că şi PNL şi PSD caută cu înfrigurare căi de compromis, dar e greu de crezut că le vor găsi, după ce Ciolacu a făcut atâta circ pentru creşterea pensiilor.

Singura soluţie pentru scăderea deficitul bugetar ar fi reducerea masivă a cheltuielilor de funcţionare a statului, în primul rând renunţarea la câteva sute de mii de bugetari. Lucru imposibil pentru Ciolacu, pentru ca PSD ar pierde alegerile din 2024.

De echipa „Nicu si Marcel” s-a ales praful!

Ministrul liberal de Finanțe, Marcel Boloș are o poziție extrem de importantă în guvern, îl poate ține în șah pe premierul Ciolacu, sabotând intențiile premierului si neeliberând bani pentru Fondul de Rezervă al Guvernului, din care Ciolacu să poată finanța pe cine vrea el. Nu văd cum ar accepta Ciolacu o asemenea frondă.

Ciolacu ar putea merge la președintele Iohannis cerând remanierea lui Boloș, dar nu e clar ce soluție va adopta președintele. Si atunci, ce va face PSD?

Iși poate permite PSD să plece de la guvernare? Ciolacu s-a obișnuit șef peste căruța de bani din buget și stie ca doar cu bani alocați primarilor PSD poate câștiga alegerile. Plecarea de la guvernare îl lasă și fără bani, deci fără putere, deci cu pierderea alegerilor. Adică în neantul politic.

Să scoată PNL de la guvernare și să rămână cu un guvern minoritar iar nu funcționează, pentru că este necesar votul parlamentului la schimbarea compoziției politice a guvernului, si fără PNL nu-și poate trece guvernul minoritar.

Și Ciolacu este într-o fundătură fără ieșire, în care singur s-a băgat, din neștiință și din lipsă de cooperare cu liberalii.

Și dacă, totuși, PSD pleacă de la guvernare, cum vor guverna liberalii? Cu cine?

Ce deznodământ va avea actuala criză din Coaliţie? Este greu de spus la acest moment.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite