
Poziţie corectă a României: nu va ratifica niciodată un tratat de frontieră cu Republica Moldova
0
Ieri a avut loc vizita la Bucureşti a lui Igor Coman, preşedintele celui de-al doilea parlament românesc. Reprezentant al unui partid declarat pro-european, dar cu lideri mai puţin unionişti, de inspiraţie ex-comunistă, acesta a fost primit cu toate onorurile.
Acţionând ca un îndrăgostit în faţa unei posibile iubite, diplomaţia română, preşedinţia şi guvernul României acţionează pe toate palierele pentru a atrage Republica Moldova spre ţara noastră, aşa cum este, de altfel, normal.
În acest context, vizita celui de-al treilea om din structura de stat a Republicii Moldova, Igor Coman, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, s-a realizat cu întâlniri la cele mai înalte paliere posibile.
Vizita are o importanţă deosebită deoarece marchează apropierea dintre cele două state dar s-au discutat şi lucruri concrete şi directe.
În contextul acestei vizite a avut loc şi întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi primul invitat special al săptămânii. În cadrul acestei discuţii preşedintele României a ţinut să îi transmită invitatului să se aştepte la ajutorul necondiţionat al României în ceea ce priveşte traseul european dar şi susţinerea intereselor în faţa Rusiei, dar nu se va pune problema ca România să ratifice tratatul de frontieră cu Republica Moldova.
Parafarea unui astfel de acord ar însemna recunoaşterea noilor graniţe dar şi a pierderilor teritoriale nedrepte, lucru pe care nici o conducere responsabilă nu poate să o facă, cu atât mai mult cu cât sute de mii de soldaţi români au căzut după 1941 pe frontul de Est.
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că acest tratat a fost ratificat de partea moldoveană.
„Nu l-am ratificat, aşteptăm acum la Bucureşti ca să fie ratificat”, a răspuns Igor Corman. „Nu, aşteptaţi degeaba”, a replicat Traian Băsescu, arătând că acest lucru nu se va întâmpla. „Trebuie să fiu foarte deschis cu dumneavoastră”, a adăugat Băsescu.
Pentru a duce lucrurile până la capăt, preşedintele ţării a postat această întâlnire la rubrica de ştiri interne de pe site-ul oficial al preşidenţiei. Nu, nu este o regretabilă eroare această postare, ci un punct de vedere.

Parlamentarii români au arătat de asemenea unitate în raportarea la Republica Moldova, dincolo de disensiunile politice interne, şi au aprobat o declaraţie de Solidaritate faţă de al doilea stat românesc. În această declaraţie se reconfirmă interesul comun de reîntâlnire sub tutela europeană a tuturor românilor.
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR
DECLARAŢIE
privind susţinerea Republicii Moldova în eforturile de aderare la Uniunea Europeană
Pornind de la afirmarea voinţei comune de consolidare a relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova, în virtutea comunităţii de limbă, istorie, cultură şi tradiţii;
Pe baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova;
Ţinând seama de dimensiunea europeană a cooperării bilaterale vizând obiectivul strategic comun, al României şi Republicii Moldova, al integrării în Uniunea Europeană;
Luând în considerare rolul fundamental al Parlamentelor în dezvoltarea şi consolidarea democraţiei, precum şi în apărarea intereselor cetăţenilor din cele două ţări;
Întrucât Republica Moldova traversează o etapă crucială în vederea racordării sale ireversibile la Europa, obiectiv strategic pentru a cărui atingere România este ferm hotărâtă să îi acorde tot sprijinul său;
Salutând rezultatele remarcabile obţinute de Republica Moldova în ultimii trei ani pe calea integrării europene şi exprimând convingerea că forţele politice interesate de viitorul european al Republicii Moldova trebuie să acţioneze şi pe mai departe în direcţia susţinerii unei coaliţii solide, stabile şi cu angajament european dovedit în mod concret;
Pronunţându-se pentru semnarea cât mai curând, în anul 2014, a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, precum şi a Acordului de liber schimb şi pentru înregistrarea de progrese substanţiale şi decisive în procesul de liberalizare a vizelor;
În perspectiva încheierii Acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei,
Camera Deputaţilor susţine obiectivele Republicii Moldova privind noul cadru de cooperare cu Uniunea Europeană, în contextul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Dorim ca perioada următoare să fie decisivă pentru înscrierea ireversibilă a Republicii Moldova pe traseul european.
Această Declaraţie a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din data de 30 septembrie 2013, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. 2 din Constituţia României, republicată.
Preşedintele Camerei Deputaţilor
Valeriu Ştefan Zgonea
Bucureşti, 30 septembrie 2013