Poloniei puțin îi pasă de obiecțiile și indignările celor de la Bruxelles și votează o nouă lege hiper-controversată

0
0
Publicat:

Destul de rar se întâmplă ca executivul de la Bruxelles să reacționeze cu o asemenea viteză la o lege promulgată într-un Stat Membru. De data asta, a făcut-o. Și este adevărat că merită deoarece textul promulgat ieri de Președintele Duda al Poloniei, este unul cu totul special și care poate deveni un precedent pentru toți politicienii, readucând în practică procedee mai demult uitate în favoarea în ceea ce se prezintă, în manuale, drept „alegeri libere”.

image

Suntem deosebit de preocupați de apariția unei noi legi în Polonia privind un comitet special care va permite...de a priva de drepturile sale pe demnitarul care a fost ales de cetățeni în postul respectiv fără să mai existe posibilitatea unui recurs în justiție” – a declarat comisarul pentru justiție Didier Reynders înaintea reuniunii de ieri a miniștrilor afacerilor europene din UE. „Ne punem întrebarea dacă mai respectăm regulile dreptului de acces la justiție, la un judecător independent atunci când împotriva ta se pronunță o hotărâre administrativă...Comisia Europeană nu va ezita să ia inițiative dacă legea intră efectiv în vigoare și pune acest tip de problemă”.  Aveți aici declarația dată de comisarul european, în urmă cu câteva minute, la finalul reuniunii respective.

 În același sens merg și temerile americane, căci Mark Brzezinski, ambasadorul SUA la Varșovia, declara pentru postul privat de televiziune TVN24: ”Guvernul SUA împărtășește îngrijorările privind legea care pare să influențeze posibilitatea de a vota candidații doriți în lipsa unui proces clar definit de o justiție independentă”.

La doar câteva luni de alegerile din toamnă, noua lege  – extrem de controversată și acuzată de a fi „anticonstituțională” și „stalinistă” de către membrii opoziției– permite constituirea unei comisii de nouă persoane care să aibă dreptul discreționar de a s dacă, da sau nu, în perioada 2007-202, unii dintre politicienii polonezi de rang foarte înalt au fost victime influenței ruse.

Problema care agită acum diverse instanțe europene și internaționale este că decizia comisiei respective are caracter definitiv și poate fi pronunțată fără controlul efectiv, normal, al sistemului de justiție: persoana condamnată  poate primi interdicție de a ocupa pentru o perioadă de până la 10 ani posturi în sistemul public și care sunt legate de finanțele publice sau permit accesul la informații clasificate.

Comisia are rolul foarte precis de a investiga natura contractelor semnate de statul polonez cu Federația Rusă în perioada 3007-2015 când prim ministru era Donald Tusk actual contra-candidat care pune probleme reale partidului ultra-naționalist și acuzat de multiple politici de extremă-dreapta care se află acum la guvernare în Polonia. Interzicându-i eventual (lui și foștilor responsabililor guvernamentali din guvernul său, acum toți alături de el în bătălia electorală) accesul la listele electorale, fără ca, pentru asta, să mai fie necesară o decizie în justiție. Pe fond, aici este mare problemă deoarece nici măcar nu ar fi un fel de lege a lustrației deoarece decizia finală este luată doar de o comise parlamentară și nu există obligația ca, nici un moment, nici măcar după pronunțarea deciziei finale, să fie consulat un for al justiției, singurul care, într-o societate normală și într-o democrație funcțională, ar trebui să așeze hotărârea respectivă pe un temei legal.

Pe fond, instituirea unei asemenea comisii cu atribuții extraordinare (practic funcționează ca un tribunal extraordinar) narată că, la nevoie, politicienii se pot dezbrăca d caracter și reveni la soluția aceasta a tribunalelor excepționale care, așa cum a dovedit istoria sângeroasă a spațiului în care trăim (și nu numai) ce poate funcționa cel mai bine ca armă pentru a scoate din cursă adversarii incomozi și, în definitiv, a institui dominația Partidului Unic, cel care, astfel, are mereu dreptate deoarece și-a dat o lege în acest sens.

E atât de simplu, atât de copilăresc de simplu să poți câștiga astfel alegerile, la scor, fără probleme; Și ăștia cu Europa lor? La fel de simplu. Rămân cu Europa lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite