Péter Magyar: De ce are succes rivalul lui Viktor Orbán?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost susținător FIDESZ și actual adversar al lui Orbán, Magyar este cel mai popular politician din Ungaria. Partidul său, TISZA, îl devansează în sondaje pe cel al premierului. Cum a reușit și cine este Péter Magyar?

Liderul formaţiunii de opoziţie Tisza, Péter Magyar, în timpul unei demonstraţii
Liderul formaţiunii de opoziţie Tisza, Péter Magyar, în timpul unei demonstraţii

Oriunde apare în Ungaria, zilele acestea, oamenii se adună în număr mare în jurul lui. Îl aclamă, vor să-i strângă mâna, să facă selfie-uri cu el. Sau pur și simplu să-i spună că lucrurile nu mai pot continua ca până acum și că el este marea lor speranță.  

Cel spre care unii din Ungaria privesc ca la un fel de Mesia se numește Péter Magyar. Are 44 de ani, este un avocat din Budapesta nou-venit în politică și pare omul care l-ar putea învinge, în alegerile parlamentare din primăvara lui 2026, pe Viktor Orbán, conducătorul autoritar aflat de mult timp la putere.  

Cu un look tineresc, îmbrăcat de obicei în blugi, cămașă albă și adidași, Magyar este, potrivit sondajelor, cel mai popular politician din Ungaria, în acest moment. Reușește constant să adune sute de mii de oameni la manifestații. De câteva săptămâni este într-un adevărat turneu prin orașele și satele Ungariei – spre deosebire de Orbán, care se laudă că este ”băiat de la țară” și ”luptător de stradă”, dar care tocmai pe stradă este tot mai rar văzut.  

Partidul lui Magyar, TISZA (Respect și Libertate), se află în prezent cu până la opt procente în fața Fidesz (Alianța Tinerilor Democrați) în preferințele electoratului. Chiar dacă acest lucru nu înseamnă încă sfârșitul sistemului Orbán, un lucru este clar: foarte mulți unguri sunt nemulțumiți de ordinea coruptă și autoritară impusă de premier și își doresc o schimbare de putere.  

Nemulțumirea față de actuala putere crește 

Viktor Orbán se află la conducerea țării fără întrerupere din 2010. De atunci, nimeni nu a reușit să genereze o perspectivă reală de schimbare, așa cum o face acum Magyar. Cum a fost posibil ca un nou-venit în politică să ajungă atât de departe?  

Frustrările față de sistemul Orbán mocnesc de mult timp. Premierul și cercul său de putere guvernează în favoarea propriei clientele politice, reprezentativă pentru aproximativ o treime din electorat. Acești privilegiați primesc reduceri de taxe și alte beneficii financiare, ocupă funcții în aparatul de stat și în administrație, beneficiază de contracte publice. Restul populației se descurcă pe cont propriu, pe lângă sistem – sau trăiește în condiții precare.  

Contrar retoricii lui Orbán, potrivit căreia în Ungaria ”totul merge mai bine decât în restul UE”, infrastructura publică este în mare parte degradată – de la drumurile proaste la spitalele și școlile neglijate, trecând prin haosul din serviciile administrative.  

Ieșirea din sistem  

Ipocrizia tot mai vizibilă a spectacolelor propagandistice naționaliste și bigote promovate de Viktor Orbán a fost, în cele din urmă, cea care a favorizat ascensiunea lui Péter Magyar. Analiștii anticipaseră deja că nu partidele tradiționale de opoziție de stânga sau liberale vor amenința cu adevărat sistemul lui Orbán, ci mai degrabă un renegat venit chiar din interiorul puterii. Și exact asta s-a întâmplat.  

În urmă cu ceva mai mult de un an, președinta de atunci a Ungariei, Katalin Novák, și capul de listă Fidesz la alegerile europene, Judit Varga, fostă ministră a Justiției, au fost nevoite să demisioneze, după ce au grațiat un bărbat condamnat pentru complicitate la abuz asupra unui minor, fapt care a stârnit o puternică indignare publică.  

A fost unul dintre numeroasele cazuri în care retorica constantă a lui Orbán și a partidului său, care echivala homosexualitatea cu pedofilia, s-a întors ca un bumerang împotriva Fidesz. În toamna anului 2024, a ieșit la iveală că preotul catolic Gergö Bese, un propagandist vocal al Fidesz și predicator homofob, care sfințise și sediul oficial al lui Orbán, frecventa în secret petreceri sexuale de grup între bărbați. 

Péter Magyar, fostul soț al lui Varga, a acordat, după demisia celor două figuri importante din Fidesz, un interviu amplu, vizionat de milioane de oameni, în care a denunțat ipocrizia sistemului Orbán. Până atunci, Magyar ocupase câteva funcții bine remunerate, dar fără greutate politică reală, fiind cunoscut mai ales ca ”soțul doamnei din prim-plan”.  

A mărturisit că a dat acel interviu pentru a ”ieși din sistem”, întrucât nu mai putea suporta minciunile. La scurt timp după aceea, când presa guvernamentală a început să îl atace, Magyar a decis să intre în politică, candidând cu succes la alegerile europene din iunie 2024 și pregătindu-se pentru parlamentarele din 2026.  

Marketing politic abil  

Magyar a preluat un partid mic, deja existent, TISZA, fondat cu câțiva ani în urmă la nivel local, dar care nu jucase până atunci niciun rol politic semnificativ. A reușit în scurt timp să îl transforme într-un succes de imagine: numele partidului este un acronim pentru ”Respect și Libertate”, dar coincide și cu denumirea în limba maghiară a râului Tisa, un simbol cu o puternică rezonanță în cultura și mitologia națională a Ungariei.  

Un slogan binecunoscut de la mitingurile lui Magyar, acompaniat de bătăi ritmice pe tobe, este: ”Viitura Tisei vine!”. Orbán și Fidesz au început să intuiască puterea acestei ”viituri” la alegerile europene din iunie 2024: TISZA a obținut aproape 30% din voturi, pornind practic de la zero, în timp ce Fidesz a pierdut opt procente, coborând de la 44%.  

Magyar se dovedește abil și în alte detalii de marketing politic. A preluat de la Orbán și Fidesz retorica, trucurile de campanie și o mare parte din teme. Diferențele esențiale sunt atitudinea sa pro-europeană și, mai ales, promisiunea că Ungaria se va alătura Parchetului European (EPPO, condus de Laura Codruța Kövesi), asumată la pachet cu angajamentul său declarat de a lupta împotriva corupției și a deschide anchete pentru abuz în serviciu și delapidare de fonduri publice împotriva actualului premier și a oligarhilor din jurul acestuia.  

Relație problematică cu presa  

În chestiunea migrației, Magyar dorește să continue linia impusă de Orbán, dar îl acuză pe premier de ipocrizie, deoarece ar fi adus în țară zeci de mii de muncitori migranți din afara Uniunii Europene.  

Viktor Orbán, premierul Ungariei
Viktor Orbán, premierul Ungariei


Aparițiile sale publice au, uneori, o tentă populistă similară cu cele ale lui Orbán, însă Magyar încearcă să transmită mai degrabă mesaje pozitive, spre deosebire de premier, care recurge constant la atacuri. Magyar se prezintă (și aparent cu succes) drept un național-conservator onest și mai bun, sincer preocupat de unitatea națiunii ungare.  

Pe alocuri, însă, lasă impresia de aroganță și narcisism. În relația cu jurnaliștii independenți sau în gestionarea propriei sale imagini publice pare uneori la fel de dificil precum e Orbán. În iunie 2024 a părăsit ofensat o emisiune transmisă în direct de postul de știri ATV, deranjat de întrebările critice. La scurt timp după, a aruncat în Dunăre telefonul unui necunoscut care îl filma la o petrecere. În scandalul în care fusese implicată fosta sa soție, alimentat de presa apropiată de Orbán, Magyar a publicat o înregistrare audio a unei conversații private cu Judith Varga, realizată pe ascuns chiar de el.  

Toate acestea nu i-au dăunat însă. Fără să adopte postura de victimă, Péter Magyar a reușit până acum să se prezinte drept luptătorul pentru dreptate și justiție al Ungariei – omul pe care regimul Orbán l-ar elimina cel mai bucuros. Probabil îl ajută și faptul că presa fidelă guvernului îl atacă zilnic într-un mod atât de exagerat, încât chiar și pentru mulți susținători ai Fidesz aceste campanii încep să pară neverosimile.  

Ultima lovitură a lui Magyar  

Cel mai recent ”coup” politic dat de Péter Magyar a avut loc pe 13 aprilie 2025, când a organizat un miting la care a prezentat rezultatele unei ”consultări naționale” – un format inventat, de fapt, de Viktor Orbán. În astfel de consultări, guvernul trimite cetățenilor întrebări formulate sugestiv, iar rezultatele, în mod previzibil, arată de fiecare dată o majoritate covârșitoare în favoarea politicilor lui Orbán. Guvernul Ungariei refuză sistematic verificarea sau numărarea independentă a răspunsurilor.  

În prezent, are loc o consultare cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană – iar Orbán dorește ca ungurii să se declare împotrivă. Péter Magyar a acționat mai rapid: mii de activiști ai partidului TISZA au mers personal în orașele și satele Ungariei, colectând chestionare, inclusiv cu privire la Ucraina. Rezultatul: 58% dintre respondenți s-au declarat în favoarea aderării Ucrainei la UE.  

Reacția lui Orbán pe Facebook nu s-a lăsat așteptată – și a fost, ca de obicei, extrem de virulentă: a acuzat ”partidul pro-ucrainean TISZA” că a încheiat un ”pact cu Bruxellesul”. Potrivit lui Orbán, TISZA ar pune ”viitorul Ungariei în mâinile Bruxellesului, în schimbul puterii”. Avertismentul premierului: așa ceva nu trebuie permis.  

Keno Verseck - Deutsche Welle

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite