
Peisaj după tsunami: riscul instabilității țării
0Societatea românească se află încă sub șocul dezlănțuirii furiei populare împotriva liderilor partidelor tradiționale, considerați de majoritatea electoratului a nu se ridica la exigențele funcției prezidențiale.

Dorința unei rupturi brutale și totale a fost catalizată de câștigătorii scrutinului prezidențial. Impresia că politica este confiscată prin aranjamente de culise ale liderilor, că nu există alternativă decât cea a mediocrității politice i-a îndemnat pe cetățeni la soluții extreme.
Campaniile politice pe rețelele sociale, pe Tik Tok în principal, nu ar fi avut ecou în societate dacă chiar o bună parte a acesteia nu își căuta înfrigurată un Salvator. Impostura mistică și sofisticată a lui Cătălin Georgescu a fost preferată celei stridente a foștilor lideri ai PSD și PNL.
Marcel Ciolacu, predicând solidaritatea cu cei defavorizați, a fost devoalat ca un mare amator al traiului luxos. Promotor al familiei tradiționale, el nu a fost însoțit la emisiunile electorale tocmai de familia sa. Cetățenii neangajați partizan nu-și puteau pune votul pe un lider duplicitar.
Nicolae Ciucă s-a prezentat ca un mare scriitor în condițiile în care teza sa doctorală este în mod vădit plagiată iar calitățile lui oratorice nu îi credibilizează pretenția de a fi un om de spirit. Iar asumarea unei retorici a disidenței totale față de PSD, în timp ce PNL este reprezentat în guvern prin vicepremier și miniștri cu portofolii cheie nu doar că l-a aruncat în ridicol, ci le-a creat cetățenilor impresia că sunt considerați niște proști sadea! Căutarea irațională a unor Salvatori a fost, prin urmare, inevitabilă!
Scrutinul prezidențial din 24 noiembrie a aprins în societate dorința revoltei și a sentimentului de distrugere totală a situației actuale. Tentația de a prelungi revolta și la scrutinul parlamentar din 1 decembrie este ușor detectabilă în numeroase straturi ale societății românești.
Dorința de a „da o lecție politicienilor” este irepresibilă într-o situație de confuzie, derută și incertitudine. Este dificil de spus dacă incendiul din Cetate a fost stins sau va urma continuarea operațiunii de pedepsire a partidelor tradiționale. Revoluțiile sunt însă distructive, iar liderii acestei națiuni, cei care nu sunt implicați în bătălia politică, ar trebui să încerce să calmeze situația socială. Respectând pe deplin pluralismul politic, liderii principalelor culte religioase, guvernatorul Băncii Naționale, conducătorii universităților, alți lideri reali de opinie ai societății românești, ar trebui să îndemne public la maturitate și echilibru, la exprimarea unor opțiuni politice în cadrul scrutinului parlamentar de la 1 decembrie care să nu transforme România într-o țară stigmatizată în Uniunea Europeană.
Marele risc pentru societatea românească este de a fi aruncată într-o situație în care nu se pot găsi soluții viabile de guvernare. Avem exemplul vecinilor bulgari, care o țin din alegeri anticipate în alegeri anticipate în ultimii trei ani pentru că nu găsesc soluții stabile de guvernare. Este vital ca România să aibă o soluție democratică și stabilă pentru guvernare în următorii ani. PNRR nu poate fi dus la bun sfârșit dacă administrația va fi blocată de instabilitate politică. S-ar pierde fonduri uriașe și spitale, autostrăzi și școli nu ar mai putea fi construite la timp pentru a fi plătite din fonduri europene. România are nevoie de stabilitate politică, trebuie să fie puternică și pentru că urmează importante negocieri internaționale în legătură cu Ucraina. Avem nevoie de un guvern stabil și competent, care să fie acceptat ca un partener real în plan internațional, pentru a ne urmări interesele naționale. Chiar reforma statului, cerută implicit prin votul de protest din alegerile prezidențiale, nu se poate realiza decât de un guvern puternic și stabil.
Știm că uneori, nemulțumiți de rezultatul meciului, unii suporteri își aruncă televizorul pe geam, frustrați că echipa lor a pierdut. Însă, după aceea, regretă că trebuie să-și irosească resursele pentru a cumpăra un nou televizor, urmare a unor decizii impulsive. Noi, ca societate, trebuie să avem echilibrul, înțelepciunea și inteligența de a nu intra printr-un vot al frustrării într-o spirală a instabilității politice. Îndemnul meu este pentru un vot rațional și util, în baza căruia să se poată construi o majoritate democratică pentru guvernarea țării. La 1 decembrie trebuie să dovedim că am înțeles lecția unității naționale, care a fost forța noastră de-a lungul istoriei! Avem nevoie de o Românie puternică, stabilă, democratică!