Pe cine interesează starea de sănătate a tinerilor din România
0Nu este nevoie să apelăm la statistici exacte, la rapoarte privind starea de sănătate juvenilă. .Zilnic sunt surprins de numărul tot mai mare de copii cu probleme mari, inclusiv mintale, pe care îi întâlnesc pe străzile Capitalei sau în alte zone din ţară, mulţi dintre ei ajunşi la vârsta adolescenţei, asistaţi de părinţi sau singuri în public. Mulţi îi văd duşi de mână de mame, ghidaţi cu vorba sau pas cu pas, incapabili să se descurce singuri !
În ultimi ani, starea de sănătate tot mai precară şi riscurile la care se expun copii, adolescenţii, tinerii în special, dar şi adulţii sunt din ce în ce mai mari. Îngrijorările privind aceste aspecte esenţiale pentru viaţă sunt preocupări importante pe plan internaţional, aşa cum ar trebui să fie şi în România.
Realitatea de zi cu zi din ţara noastră ne arată fără echivoc că starea de sănătate a copiilor şi tinerilor pare a fi din ce în ce mai îngrijorătoare. Zilnic vedem în spaţiul public, pe străzi, în instituţii, în mediul şcolar, în mediul familial tot mai mulţi copii cu probleme de sănătate din cele mai diverse !
Nici nu este nevoie să apelăm la statistici exacte, nici nu cred că există aşa ceva la nivel naţional, rapoarte ale ultimilor ani, privind starea de sănătate juvenilă. Vedem cu ochii liberi tot mai mulţi copii cu probleme grave de sănătate, începând de la obezitate şi multe alte boli în relaţie cu aceasta, altele diferite, inclusiv prezenţa unor boli mintale sau de altă natură.
Zilnic sunt surprins de numărul tot mai mare de copii cu probleme mari, inclusiv mintale, pe care îi întâlnesc pe străzile Capitalei sau în alte zone din ţară, mulţi dintre ei ajunşi la vârsta adolescenţei, asistaţi de părinţi sau singuri în public. Mulţi îi văd duşi de mână de mame, ghidaţi cu vorba sau pas cu pas, incapabili să se descurce singuri !
Obezitate este şi ea omniprezentă în rândul copiilor de la vârste tot mai fragede, dar, aparent, aceasta nu pare să fie o problemă importantă pentru aceşti tineri şi cu atât mai puţin pentru mulţi dintre părinţii lor, unii dintre ei la rândul lor afectaţi de obezitate. Poate de aceea vedem tot mai mulţi tineri consumând din plin, fără restricţii, tot felul de şaorme, chipsuri şi alte alimente nesănătoase !
Fumatul şi stilul de viaţă completează tabloul şi contribuie din plin la afectarea sănătăţii.
La noi, în România, educaţia pentru o alimentare sănătoasă pare a fi ceva neimportant fapt pentru care nu i se acordă atenţia necesară !
30% dintre copii suferă de greutate în exces Aproximativ 58% dintre adulţii din România sunt supraponderali, iar 30% dintre copii suferă de greutate în exces, potrivit raportului publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe 2022. Totodată, speranţa de viaţă la naştere în România este mult sub media Uniunii Europene, ţara noastră ocupând penultimul loc la acest capitol, potrivit raportului “Starea Sănătăţii în UE”, publicat de Comisia Europeană. Potrivit specialiştilor, cauzele a peste jumătate dintre decese sunt comportamentele riscante în materie de sănătate, alimentaţia nesănătoasă, lipsa de activitate sportiva şi alcoolul. Evident, că în unele cazuri, tot mai frecvente, consumul de droguri şi de substanţe interzise care a luat amploare şi face şi victime mortale, tot mai multe an de an. Cele mai relevante şi recente astfel de cazuri s-au întâmplat la ultimele mari festivaluri de muzică şi divertisment organizate la noi în ţară. Traficul şi consumul de stupefiante au devenit o realitate tot mai pregante şi îngrijorătoare la noi în ţară, ceea ce a făcut ca la presiunea opiniei publice şi mediei, autorităţile să se mobilizeze şi să trateze mai atent fenomenul. Să vedem însă, dacă vor reuşi să adopte şi măsuri eficiente pentru diminuarea acestuia şi ţinerea sub control. Pentru sănătatea tuturor !
Obezitatea în Europa: o „epidemie” în curs de desfăşurare
Comparativ, în urmă cu 30-40 de ani, nu existau atâţia copii obezi şi cu probleme grave de sănătate. Nici măcar în vremea comunismului, când exista o penurie de alimente pe piaţă, dar alimentele acelea puţine nu prezentau atâtea riscuri pentru sănătatea copiilor.
Înainte de 1990, dacă existau unu doi copii cu probleme de obezitate într-o clasă de şcolari, iar acele probleme nu erau cauzate de alimentaţie.
Acum, este posibil să întâlnim şi o jumătate de clasă sau chiar mai mult de copii graşi în şcolile româneşti ! Iar pe lângă aceştia şi alţii cu alte probleme mai uşoare sau mai grave de sănătate.
Fenomenul este cu atât mai agravant cu cât afectează tinerii care, în comparaţie cu adulţii, cu persoanele mai în vârstă, ar trebui să aibă o stare de sănătate mult mai bună faţă de mulţi oameni maturi şubreziţi de vreme, de vremuri şi de bătrâneţe !
”Noul Raport OMS privind obezitatea regională 2022, publicat la 3 mai de Biroul Regional al OMS pentru Europa, dezvăluie că ratele de supraponderalitate şi obezitate au atins proporţii epidemice în întreaga regiune şi continuă să escaladeze. Niciunul dintre cele 53 de state membre ale regiunii în present, nu este pe cale să atingă obiectivul OMS privind bolile netransmisibile globale (BNT) de a stopa creşterea obezităţii până în 2025.
Date noi despre obezitate şi excesul de greutate
Raportul, lansat pe 3 mai şi prezentat la Congresul European pentru Obezitate, relevă că în Regiunea Europeană, 59% dintre adulţi şi aproape 1 din 3 copii (29% dintre băieţi şi 27% dintre fete) sunt supraponderali. sau trăind cu obezitate. Prevalenţa obezităţii la adulţi în Regiunea Europeană este mai mare decât în orice altă regiune OMS, cu excepţia Americii.
Excesul de greutate şi obezitatea se numără printre principalele cauze de deces şi dizabilităţi în Regiunea Europeană, estimările recente sugerând că provoacă peste 1,2 milioane de decese anual, ceea ce corespunde la peste 13% din mortalitatea totală în regiune.
Obezitatea creşte riscul pentru multe BNT, inclusiv cancere, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 şi boli respiratorii cronice. De exemplu, obezitatea este considerată o cauză a cel puţin 13 tipuri diferite de cancer şi este probabil să fie direct responsabilă pentru cel puţin 200 000 de noi cazuri de cancer anual în regiune, această cifră urmând să crească în continuare în următorii ani. Excesul de greutate şi obezitatea sunt, de asemenea, principalul factor de risc pentru dizabilitate, determinând 7% din totalul anilor trăiţi cu dizabilităţi în regiune.”
Persoanele supraponderale şi cele care trăiesc cu obezitate au fost afectate în mod disproporţionat de consecinţele pandemiei de COVID-19. Au existat schimbări nefavorabile în ceea ce priveşte consumul de alimente şi modelele de activitate fizică în timpul pandemiei, care vor avea efecte asupra sănătăţii populaţiei în anii următori şi vor avea nevoie de eforturi semnificative pentru a le inversa.”