PCRM, dezbinat pe chestiunea „UE sau Uniunea Vamală“?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În presă a apărut informaţia potrivit căreia ar exista disensiuni în cadrul PCRM. Argumentul ar fi că cea de-a doua conferinţă anuală a acestui partid, ce trebuia să aibă loc zilele acestea, a fost amânată pentru anul viitor. Se presupune că motivul acestei amânări ar mai multe iniţiative de a schimba statutul partidului.

Propunerea principală, care ar risca să bulverseze spiritele, ar fi cea cu referire la eliminarea integrării europene din statut şi introducerea vectorului estic, de aderare la uniunea vamală euroasiatică.

Despre aceasta a declarat Anatolie Zagorodnîi, deputat PCRM, într-un interviu pentru Unimedia. Acesta a ţinut să precizeze că în partid nu există divergenţe pe chestiunea schimbării statutului, iar amânarea conferinţei e cauzată de o problemă de ordin tehnic, fiind explicabilă doar prin faptul că e nevoie de timp pentru a pregăti modificările. În momentul în care a fost întrebat de ce PCRM se declară la mitinguri împotriva integrării europene de vreme ce statutul actual al partidului stipulează expres acest lucru, Zagorodnâi a replicat că integrarea europeană nu exclude şi integrarea în spaţiul estic, dominat de Rusia.

Şi Mark Tkaciuk s-a exprimat pe marginea acestui subiect într-o emisiune hebdomadară de analiză politică, moderată de Anatol Golea, transmisă de studioul din Chişinău al unei televiziuni de stat a Rusiei. Mesajul lui Tkaciuk a fost la fel de ambiguu, şi, totodată, mult mai sofisticat decât cel al deputatului Zagorodnâi. Aşa-numita „eminenţă cenuşie“ a PCRM nu a condamnat atât integrarea europeană ca vector de politică externă al actualei guvernări, cât faptul că acest proces este prea lent şi că, de fapt, UE nu oferă Republicii Moldova o perspectivă clară de aderare la spaţiul comunitar. Pe de altă parte, Tkaciuk a criticat vehement parafarea acordurilor cu UE de la Vilnius pe motiv că astfel Republica Moldova îşi pierde independenţa şi suveranitatea, lăsând să se înţeleagă că vinovate de acest lucru se fac România - prin declaraţiile unor reprezentanţi ai puterii actuale de la Bucureşti, dar şi autorităţile UE. Se observă, prin urmare, că PCRM, în persoana lui Mark Tkaciuk, transmite un mesaj pentru o parte a electoratului, cel pro-european, şi alt mesaj pentru altă categorie de alegători, cei pro-ruşi, antieuropeni şi antiromâni, care constituie nucleul dur „clasic“ al susţinătorilor Partidului Comuniştilor.

În presă s-a strecurat, de asemenea, ideea că nu există consens nici în privinţa candidaturii principale pentru funcţia de secretar al PCRM, avându-se în vedere, probabil, mai exact, cea de secretar executiv al partidului, funcţie deţinută în prezent de către Iurie Muntean. Faptul că Zagorodnâi s-a exprimat public în chestiuni cruciale pentru soarta PCRM pare să indice faptul că el însuşi poate fi una dintre persoanele care ţinteşte funcţia sau că va fi promovat în locul lui Muntean.

Ceea ce este clar e că într-adevăr PCRM se află într-un moment de răscruce. Dacă va renunţa la integrarea europeană din statut şi va introduce în loc integrarea în Uniunea Vamală condusă de Rusia, aşa cum spune Zagorodnâi, va face o alegere care va micşora cu timpul bazinul electoral tradiţional al partidului. Acest lucru înseamnă că va avea şanse reduse de a deveni din nou partid al puterii. În cazul în care va avea sorţi de izbândă formula ambiguă – conlucrăm şi cu Estul, şi cu Vestul la „modernizarea“ ţării, PCRM va obţine mai multe voturi din rândurile alegătorilor moldoveni, etnici români, dar riscă să piardă o parte, fie şi nesemnificativă, a electoratului rusofon. În cele din urmă însă, configuraţia electoratului pro-comunist la viitoarele alegeri din 2014 va fi determinată de o altă variabilă deloc neglijabilă: prestanţa guvernării actuale, promovarea unor reforme adevărate, nu mimate, precum şi gestionarea adecvată a fondurilor europene alocate Republicii Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite