Păreri şi prejudecăţi legate de România (prima parte)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Alessia Calderalo García Despre mine: “Mă numesc Alessia Calderalo García şi sunt din Spania; am urmat studii in Jurnalism şi acum urmez un master in Comunicare Socială. Am decis să studiez în România pentru că voiam să explorez locuri şi culturi noi, deci am făcut o listă cu locurile unde aş putea pleca cu bursa Erasmus, apoi am ales cel mai îndepartat şi exotic loc….

Câteodată mă întreb dacă a vorbi despre lucruri de care nu ştim mai nimic face parte din caracterul uman…Oamenii simt imboldul de a avea o părere despre orice, chiar dacă nu este întotdeauna întemeiată şi poate chiar arogantă adeseori. Cred că este un lucru omenesc să faci asta şi nu ne putem abţine să nu vorbim despre lucruri care nu ne interesează cu adevărat, motiv pentru care prejudecăţile sunt prezente pretutindeni şi în orice circumstanţe.

Oricum, nici pentru o ţară precum România, cu un număr mare de emigranţi în diferite ţări, nu există cale de scăpare de privirile cercetătoare din mediul internaţional.

Din fericire, prejudecăţile despre sărăcie, etnia Romă sau peisajele înfricoşătoare din Transilvania sunt rapid înlocuite de cuvinte de laudă despre frumuseţea oraşelor, despre oameni poligloţi şi inteligenţi şi despre cât de vesel şi încântător poate fi Bucureştiul.

Atunci când ajungem în această ţară, uităm rapid că ar fi trebuit să venim într-un loc sărac unde roiesc hoţii, populat de oameni locuind în case gata să se prabuşească, care vorbesc o limbă neinteligibilă, total diferită de celelalte limbi romanice. Mai mult decât atât, se face des confuzia că România are capitala la Budapesta, şi nu la Bucureşti, că Dracula este aproape tot ce străinii ştiu despre noi, ignorând adevărata poveste a lui Vlad Ţepeş şi, cel mai important, cât de diferită este povestea lui Bram Stocker de cea din folclorul românesc.

De asemenea, un aspect foarte important este nepăsarea românilor cu privire la paşii uriaşi din ultimii ani, la îndelungatul proces de dezvoltare necesar unei astfel de ţări pentru  a deveni competitivă, dar mai ales nepăsarea cu privire la educaţie şi limbi străine.

…Pentru că România este, din punct de vedere al occidentalilor, o mină de aur imensă, plină de oameni cu concepţii pozitive bine înrădăcinate, oameni ambiţioşi care luptă pentru a învăţa şi care vorbesc relativ bine cel puţin trei limbi străine, în timp ce noi, aşa-zişii “europeni occidentali”,  abia vorbim o limbă străină pe lângă cea nativă.(…va continua)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite