Pachet de soluţii de la Guvern: impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
grafic bursa crestere economica

În şedinţa de Guvern de marţi, premierul Victor Ponta a anunţat un set de măsuri şoc pentru economie: reducerea impozitului pe dividende la 5%, scăderea impozitelor pentru microîntreprinderi: 3% pentru niciun angajat, 2% pentru un angajat şi 1% pentru doi sau mai mulţi angajaţi. Toate măsurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Guvernul Ponta continuă să avanseze în crearea de oportunităţi pentru mediul de afaceri. Se aplică, practic, aceeaşi reţetă care a funcţionat economic în ultimii ani. Fiscalitate redusă în vederea obţinerii de venituri mai mari la bugetul de stat. Reducerea TVA-ului la 9% pentru alimente, reducerea CAS-ului cu 5 procente au adus, poate contraintuitiv, venituri mai mari la bugetul de stat. Creşterea ratei de colectare, oricât de mult s-ar eficientiza activitatea ANAF este direct proporţională cu declararea veniturilor corecte de către români.

Reducerea impozitului pe dividede la 5%, deci cu 11 procente este preconizată a fi o măsură care va aduce şi mai multe investiţii în România. În plus, România va câştiga mai mult de pe urma acestei reduceri decât câştigă acum, cu un impozit de 16%, atâta timp cât dividendele plecau în străinătate.

De asemenea, în pachetul economico-fiscal, Guvernul a introdus încă o scădere importantă în fiscalitate. TVA de 9% la apă şi pentru consumatorii casnici şi pentru cei industriali. Se continuă aceeaşi filosofie fiscală care a adus la creşterea peste aşteptări a economiei şi a încasărilor la stat - 13,6 miliarde RON au intrat suplimentar în bugetul statului anul acesta.

Cei care au sau vor să îşi deschidă în perioada următoare microintreprinderi, au primit de asemenea o veste bună de la Guvern. Va creşte plafonul de venituri de la 65.000 euro la 100.000 euro, iar impozitul va fi 3% pentru niciun angajat, 2% pentru un angajat şi 1% pentru doi sau mai mulţi angajaţi. Această măsură, anunţată, Victor Ponta va creşte numărul de contracte în economia albă. Din aceste contracte impozitabile ar putea de asemenea creşte veniturile la bugetul de stat. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite