
O conversaţie cu ChatGPT. Până unde poate ajunge Inteligenţa Artificială?
0Curios ca tot omul am iniţiat şi eu o conversaţie cu ChatGPT. Să-mi fac o idee, de cum functioneza şi câte ştie. Citisem înainte tot felul de „grozăvii”, pe care le rezum în articol. Apoi, voi prezenta fragmentele relevante din conversaţia mea cu ChatGPT.
Ce spun cercetători britanici
The Telegraph rezumă concluziile unor cercetători de la Oxford, apropos de evoluţia inteligenţei artificiale (AI) ilustrată acum de ChatGPT.
„Cercetătorii britanici de la Universitatea din Oxford au avertizat, în cadrul Comitetului pentru inovare și știință al Parlamentul Britanic, cu privire la un scenariu “extrem de periculos”, dar totuși posibil, în care inteligența artificială ar putea evolua atât de mult încât să preia controlul asupra propriilor coduri de programare. În cazul în care s-ar ajunge într-o astfel de situație, au mai dat de înțeles oamenii de știință, omenirea ar putea pierde controlul asupra propriei creații, iar AI ar ajunge într-un stadiu atât de avansat încât “ar putea ucide pe toată lumea”.
Brrr... O asemenea concluzie poate aduce spaima printre noi. Mai spun cercetătorii britanici:
Cercetarea inteligenței artificiale a devenit în ultimii ani “o cursă”, în cadrul căreia se întrec atât guverne cât și giganți tehnologici, toate părțile urmărind crearea unor “algoritmi periculos de avansați” cu scopul de a obține avantaje militare și civile. Cercetătorii au cerut impunerea unor reglementări în industria tehnologiei, care să împiedice companiile și guvernele de la dezvoltarea unor “sisteme scăpate de sub control”, avertizând că omenirea a ajuns la un anumit punct în care deja s-a dovedit că nu mai există limite pentru AI. Ei au comparat situația cu dezvoltarea armelor nucleare, precizând însă că omenirea a reușit să reglementeze și să controleze această industrie.”
Implicaţii în sistemele de învăţământ
O altă problemă importantă. De ce ar mai sta elevii şi studenţii să rezolve teme, exerciţii şi probleme când le pot lua de-a gata şi gratis de la ChatGPT? Unele universităţi din America şi Franţa au şi interzis studenţilor lor să folosească ChatGPT în rezolvarea temelor primite. Rezolvarea pe cont propriu a a cestor teme înseamnă dezvoltarea capacităţilor de a căuta informaţii, de a le procesa, folosirea gândirii, imaginaţiei şi creativităţii proprii. Renunţând la aceste activităţi prin utilizarea ChatGPT şi a inteligenţei artificiale în general, gândirea elevilor şi studenţilor nu se dezvoltă, bate pasul pe loc.
Tezele, lucrările, temele vor mai fi ce au fost?
Iată ce scrie şi Paul Dragoș Aligică:
„Umanitatea este în retragere şi defensivă. Fiecare zi aduce noi domenii în sfera digitalizării şi le retrage sau anulează din sfera umană. Ce mai rămâne din noi? Ce putem să facem CA OAMENI ÎN CARNE ŞI OASE, oameni normali, oameni obişnuiţi, în noua era şi în noul regim ce se ridică la orizont ne ameninţă în toate competenţele şi identităţile noastre?”
„ E momentul în care realizăm că Ştiinţa are o limită. Şi e momentul în care esenţa umanităţii noastre este somată să se manifeste în propria-i apărare în faţa Istoriei şi Inteligenţei Artificiale pe care le-a generat ea însăşi…”
Şi iată acum fragmente din propria conversaţie cu ChatGPT
Voiam să aflu dacă ştiţi să rezolvaţi probleme şi exerciţii la matematică
„Da, pot să rezolv probleme şi exerciţii la matematică. Ce anume doreşti să rezolv?”
ln(x+1)=ln(-3)
„În acest caz, putem să egalăm partea stângă şi dreaptă a ecuaţiei şi să rezolv pentru x.
ln(x+1) = ln(-3)
x+1 = -3
x = -4
Deci, soluţia ecuaţiei este x = -4.
Este important să reţinem că ln(-3) nu este definit deoarece logaritmul natural nu acceptă valori negative sau zero, deci x = -4 nu poate fi o soluţie validă a ecuaţiei”.
Comentariul meu. Este o contradicţie între „soluţia ecuaţiei este x = -4” şi „x = -4 nu poate fi o soluţie validă a ecuaţiei”. Răspunsul corect ar fi fost: ecuaţia este greşit formulată pentru că nu există ln(-3). I-am întins o capcană „monstrului” ChatGPT în care a căzut fără să vrea!
Altă întrebare. Ce a fost înainte de Big Bang?
Răspunsul dat de ChatGPT:
„În esenţă, Big Bang este considerat ca fiind începutul universului, şi orice referire la ceea ce a fost înainte ar fi în afara sferei noastre de înţelegere şi posibilitate de cunoaştere”.
De ce?
„Deoarece înainte de Big Bang, universul nu avea niciun fel de structură sau proprietăți cunoscute, ci era într-o stare de densitate infinită și temperatură infinită, numită singularitate. În această stare, legile fizicii și conceptele noastre obișnuite de spațiu și timp nu sunt valabile, deoarece toate particulele erau înghesuite într-un singur punct fără niciun fel de distanță sau dimensiune, iar aceasta este în afara limitelor de cunoaştere umană.
În plus, înainte de Big Bang, nu există niciun concept de timp, deoarece timpul este legat de expansiunea universului. Înainte de Big Bang, universul nu s-a expandat încă, deci nu există niciun concept de timp.
În esenţă, înainte de Big Bang, universul nu era în starea în care îl cunoaştem acum, şi toate conceptele noastre despre spaţiu, timp şi materie nu sunt valabile, de aceea este dificil sau chiar imposibil să se vorbească despre ceea ce a fost înainte de Big Bang”.
Comentariul meu. Dacă toate conceptele noastre despre spaţiu, timp şi materie nu sunt valabile înainte de Big Bang, sunt „în afara limitelor de cunoaştere umană” cum putem vorbi de faptul că universul „era într-o stare de densitate infinită și temperatură infinită, numită singularitate”?
Întrebarea următoare a fost: Ce înseamnă infinit?
Răspunsul a fost:
"Infinit" este un termen matematic care se referă la ceva care nu are nici o limită sau care este nelimitat.
În matematică, infinitul poate fi gândit că fiind un număr mai mare decât orice număr finit. De exemplu, numerele naturale (1, 2, 3, 4, etc.) sunt finite, dar numerele reale (care includ numerele decimale) sunt infinite, deoarece există o infinitate de numere reale între orice două numere finite.
În fizică, infinitul este utilizat pentru a descrie ceva care nu are o limită sau care nu se poate măsura, cum ar fi densitatea sau temperatura din punctul singular al Big Bang.
În general, conceptul de infinit poate fi dificil de inteleas şi poate genera probleme în unele domenii ale matematicii şi fizicii, deoarece nu se poate manipula sau măsura în mod direct”.
Comentariul meu. Din explicaţie rezultă mai degrabă că noţiunea de „infinit”, ceva care nu are o limită, este dificil de înţeles, pentru că „nu se poate manipula sau măsura în mod direct”. Nici explicaţia nu aduce mai multă claritate. Ceva în genul răspunsului de la Big Bang: „în afara limitelor de cunoaştere umană”. Ceea ce e corect. Există fenomene şi evenimente dincolo de cunoaşterea umană. Adică inteligenţa umană ar trebui să-şi cunoască „lungul nasului”!
Într-o altă sesiune de întrebări am primit alt răspuns la aceeași întrebare:
"Infinitul" se referă la ceea ce nu are sfârșit sau limită. În matematică, infinitul poate fi utilizat pentru a descrie un număr sau o mulțime care nu are o limită superioră sau inferioră. De exemplu, mulțimea numerelor reale este infinită, deoarece există o mulțime de numere reale care pot fi generate prin adăugarea sau scăderea unei valori finite. Infinitul poate fi și utilizat în filozofie, religie și alte domenii pentru a descrie ceea ce este nemărginit sau etern.
Altă întrebare: Universul este infinit?
Răspuns:
„Există două teorii principale despre mărimea universului, teoria infinitului şi teoria finitului.
Teoria infinitului susţine că universul este infinit în extensie, adică nu are nicio limită în spaţiu şi continuă să se extindă în mod nelimitat. Această teorie este susţinută de unele observaţii ale structurilor cosmologice şi alte modele teoretice care indică că universul ar putea fi mai mare decât ceea ce putem observa.
Pe de altă parte, Teoria finitului sugerează că universul este finit, având o dimensiune limitată și o formă specifică, cum ar fi o sferă sau o toroidă.
Cu toate acestea, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită sau infirmată în mod concluziv și rămâne un subiect de cercetare activă în cosmologie.
În concluzie, la momentul actual, nu se ştie cu certitudine dacă universul este infinit sau finit, acest lucru rămâne un subiect de cercetare şi discuţie în cosmologie”.
Răspunsul mi s-a părut corect şi onest
Au mai fost şi alte întrebări, dar cititorii îşi pot face opinia proprie iniţiind conversaţii cu ChatGPT