Numerele fatale

0
Publicat:

Au trecut și primii doi ani ai războiului.

Picture1 png

 Foto: Twitter / X 

Nu e chiar o aniversare rotundă, bine ar fi să nu existe una, dar nicio o prognoză nu bate realitatea prezentă și o perspectivă de pace nu pare a înmuguri în acest sfârșit de februarie mai cald ca de obicei.

Pe la noi, pentru că în stepa ucraineană temperaturile rămân în jurul înghețului iar viscolul are încă zăpadă de spulberat peste câmpuri.

Au trecut doi ani de război – nu mai intrăm în alte definiții propagandistice și interpretări calendaristice -, o aniversare e o aniversare deci trebuie desfășurate niște activități, vizite de solidaritate și încurajare la Kiev, simpozioane pe tema celor doi ani care..., chiar și o conferință de presă prezidențială care să mai pună lucrurile la punct după tumultul de schimbări din ultima perioadă.

Și printre politicieni, și printre generali, și pe linia frontului.

Peste atmosfera gri care a dominat conferința „Ucraina. Anul 2024”, nu putea să fie altfel, e vreme de război, a trecut totuși o adiere de optimism atunci când președintele Zelenski a anunțat că în cei doi ani trecuți de la invazia rusă au pierit pe front 31.000 de militari, în timp ce partea rusă a pierdut, în același interval, 180.000 de soldați, numai decedați, pierderile ruse fiind, în total, de 500.000 de oameni.

Publicația The Kyiv Independent, oficios de limbă engleză din capitala ucraineană, nu intră în detalii privind aceste numere, se mulțumește să prezinte ce a mai adăugat președintele: "Fiecare persoană este o pierdere foarte mare pentru noi...". „Este foarte dureros pentru noi”.​Și să precizeze că este vorba de numărul celor înregistrați oficiali, ceea ce, chiar dacă publicația nu insistă, devine dintr-odată mult mai interesant.

De ce? Ceva mai târziu, o explicație.

Oricum, așa, ca un preambul la această explicație, numerele prezentate de către președinte contrazic ceea ce s-a zis de-a lungul timpului, inclusiv de către oficialii americani.

The Kyiv Independent continuă, în ediția dedicată evenimentului, să prezinte și alte numere, unele la fel de tragice, altele parte a unui bilanț sec privind efortul de război, contribuțiile de la parteneri etc.:

· Human Rights Monitoring Mission in Ukraine (HRMMU), misiune specială a ONU pentru Ucraina a anunțat, pe 24 februarie curent, că numărul civililor uciși în acest război, începând cu 24 februarie 2022, a ajuns la 10.582 de victime;

· Dmitro Lubineț, Avocatul Poporului de la Kiev, a dezvăluit că numărul cetățenilor ucraineni aflați în captivitate la ruși este de 28.000 de oameni, fără a preciza câți dintre aceștia sunt militari, prizonieri de război, și câți sunt civili capturați din teritoriile ocupate. O idee putem să ne facem, pentru că domnul Lubineț a detaliat că Ucraina a reușit să readucă acasă, din Rusia, 3.135 de cetățeni, din care 147 de civili;

· Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că primul transfer, de 4,5 miliarde de euro, din cei 50 de miliarde de euro aprobați de statele UE, va lua drumul Kievului la începutul lui martie.

Au mai fost și o serie de declarații:

· Comunicat Comun al conducerii UE: ”Viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană”... „Vom continua să răspundem nevoilor stringente militare și de apărare ale Ucrainei, inclusiv livrările de muniție și rachete necesare urgent”... „Rusia și liderii săi vor plăti un preț tot mai mare pentru acțiunile lor”.;

· Kajsa Ollongren, ministrul apărării al Olandei, a anunțat că guvernul olandez va semna cu Ucraina un acord bilateral de securitate pe termen lung;

· Sauli Niinisto, fost președinte finlandez: ”Finlanda sprijină formula de pace propusă de președintele Zelenski”;

· Joe Biden, președintele SUA (mesaj transmis pe 23 februarie): „un dictator pornit să reconstruiască un imperiu nu va putea niciodată să șteargă dragostea poporului pentru libertate. Brutalitatea nu va zdrobi niciodată voința celor liberi. Și Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”;

· Oleksandr Sirski, comandantul armatei ucrainene, mulțumind partenerilor care au furnizat armament: „fiecare obuz, fiecare tanc, fiecare vehicul blindat înseamnă, în primul rând, salvarea vieților soldaților ucraineni”.

S-au aflat la Kiev, la aniversarea celor doi ani de război, o serie de lideri internaționali, printre care președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, premierul canadian, Justin Trudeau, șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, prim-ministrul belgian, Alexander De Croo.

La Kiev a fost liniște, la Odessa și Nikolaev / Mikolaiv, mai puțin, chiar dacă în cele două regiuni se afla un oaspete la fel de important al Ucrainei, ministrul german de externe, doamna Annalena Baerbock.

O dronă rusă le-a reamintit oficialilor oaspeți - și i-a făcut să grăbească pasul cu toc înalt printre ruinele vizitate -, că festivitățile aniversare nu înseamnă că războiul și-a pus armele în cui.

Nu a fost singura ocazie în care s-au făcut liste cu cifre și numere.

Doi ani sunt, până la urmă, și un moment de bilanț, al oamenilor, al banilor, al armelor, al proiectilelor, al distrugerilor.

Pe una din prestigioasele platforme analitice de securitate de la Washington, aparținând Quincy Institute for Responsible Statecraft, se face un astfel de bilanț al celor doi ani de război, iar numerele se potrivesc uneori cu cele de la Kiev, alteori nu:

teritoriul ucrainean ocupat de Rusia:

· la sfârșitul anului 2023 era de 18% din suprafața Ucrainei, față de 7% înainte de invazia din 24 februarie 2022, și 27% în luna martie a aceluiași an;

banii transferați Ucrainei de către parteneri (SUA):

· 113 miliarde dolari (45.2 miliarde dolari ajutor militar, 46 miliarde dolari ajutor economic și umanitar, 4.7 miliarde dolari sprijin state NATO din regiune, 15.2 miliarde dolari operații SUA în regiune);

· 60 miliarde dolari sunt încă în proces de aprobare, posibil ultimul mare transfer de fonduri;

armele furnizate armatei de la Kiev:

· doar din partea SUA - 3.097.000 proiectile de artilerie (din care 2.000.000 proiectile de 155 mm, un total de 95.000 tone), 76 tancuri (31 Abrams, 45 T-72B), 3.631 transportoare de diferite tipuri, 39 sisteme HIMARS, cel puțin de 400.000.000 grenade și gloanțe;

Picture2 png

Foto: Twitter / X

pierderile umane:

· civili uciși - 10.378, iar răniți – 19.632, conform unor surse ONU, o diferență minoră față de ceea ce a afirmat direct Misiunea ONU din Ucraina. Trei din patru civili uciși sau răniți sunt în teritoriul neocupat al Ucrainei;

· militari ucraineni uciși (estimare SUA – august 2023): 70.000, răniți: 100.000 – 120.000;

· militari ucraineni uciși și răniți (estimare Rusia – noiembrie 2023): 383.000;

· o estimare din Marea Britanie privind pierderile ruse este de 320.000 în total (50.000 militari ruși și 20.000 mercenari Wagner morți, restul, desigur, răniți);

· SUA, în decembrie 2023, furnizează aproximativ același total: 315.000 de pierderi de partea rusă, fără a detalia proporțiile dintre cei uciși și cei răniți;

evoluția populației ucrainene la vreme de război:

· conform estimărilor ONU, Ucraina avea în 2021, 43,5 milioane de locuitori în interiorul granițelor recunoscute internațional;

· imediat după începerea războiului, a ajuns la 39,7 milioane, iar în 2023 la 36,7 milioane. Să precizăm încă o dată că e vorba de tot teritoriul ucrainean;

· 10 milioane de ucraineni sunt refugiați, externi (6,3 milioane) sau interni (3,7 milioane);

· conform demografului ucrainean Elena Libanova, sub controlul Kievului se mai află în prezent doar 28 milioane de locuitori.

În articol mai sunt și câteva grafice ilustrative care spun evoluțiile altor numere, ce nu se regăsesc în textul propriu-zis:

· vârsta medie a militarilor ucraineni a crescut de la 30 – 35 de ani, la 24 februarie 2022, la 43 de ani, în octombrie 2023;

· sprijinul opiniei publice din SUA pentru ajutorarea Ucrainei a scăzut de la 74%, în martie 2022, la 47%, în decembrie 2023, în timp ce procentul celor care afirmă că SUA oferă prea mult Kievului a crescut de la 7% la 31%, în același interval.

Nu a fost o aniversare sub aura optimismului, chiar dacă toți cei prezenți cu această ocazie la Kiev au spus că pozițiile lor nu s-au clintit cu un milimetru în cei doi ani trecuți, Ucraina poate conta pe partenerii săi.

Mai sunt și alte numere care pot da proporțiile tragediei.

Un articol din The Wall Street Journal trimite la o categorie de victime ale conflictului, militarii răniți amputați.

Principala firmă care produce proteze, ”Ottobock”, a estimat numărul militarilor și civililor ucraineni amputați, urmare a intervențiilor medicale, la peste 50.000.

Se spune că numărul celor amputați într-un conflict armate este situat undeva la 5,9 – 7% din totalul victimelor, morți și răniți.

Restul e aritmetică.

Picture3 png

 Foto: Twitter / X 

Și acum să ne întoarcem  la cei 31.000 de militari ucraineni decedați pe câmpul de luptă, conform președintelui Zelenski, în timpul celor doi ani de război.

The Kyiv Independent a precizat că este vorba de numărul oficial al morților.

Numărul pare a contrazice o serie de aprecieri venite chiar de la parteneri, nu de la oricare, chiar de la cei foarte bine informați.

Pe platformele online circulă, din surse ucrainene, o explicație a modului în care s-a ajuns la această estimare.

Afirmația președintelui Zelenski este corectă dacă se referă la numărul celor care au fost declarați morți și familiile lor au primit deja ajutorul stabilit de lege din partea statului (15.000.000 grivne, aproximativ 350.000 euro).

Din rațiuni financiare evidente, documentele prin care se aprobă acest ajutor parcurg un drum lung prin proceduri administrative, estimându-se că, în prezent, în jur de 50.000 de familii sunt cu actele depuse, dar fără a fi primit certificatul de deces al rudei lor.

Pentru alte 70-90.000 de familii, situația este și mai dureroasă, rudele lor înrolate și trimise pe front fiind declarate, pur și simplu, dispărute.

Restul este, cum spuneam, aritmetică tragică, cifre și numere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite