Nu sunt de acord cu Comisia Europeană. Salariul minim trebuie să crească în România!

0
0
Publicat:

 Înainte de a vă vorbi despre ce am muncit eu, în Parlamentul European, cu privire la creșterea salariului minim, vreau să remarc, dintr-o analiză publicată recent de Comisia Europeană cu privire la România, două observații pe care, în mod cert, le resping. Și cred că, alături de mine, le resping toți liberalii români și, în general, toți oamenii care mențin în ei o fibră antreprenorială, fie ea la nivel personal, de viață proprie, fie în afaceri. Astfel, Comisia sugerează, în cazul României, că majorarea salariului minim ar putea diminua stimulentele pentru angajați de a-și îmbunătăți competențele.

Ei bine, în opinia mea, este ca și cum ai spune că dotarea spitalelor încurajează oamenii să nu mai aibă grijă de sănătatea lor. Pur și simplu, la nivel logic, nu face sens și, din păcate pentru Comisia Europeană, observația nu are nicio legătură cu realitatea!Dorința de perfecționare ține de persoană, indiferent de venit, de conștientizarea faptului că abilități noi, sau suplimentare, deschid noi oportunități. Niciun om cu mintea la cap nu se va mulțumi cu un salariu minim drept scuză pentru a nu încerca să realizeze mai mult în viață.Cealaltă observație a Comisiei spune că unii angajatori ar putea reacționa la creșterea salariului minim prin concedierea celor mai puțin productivi angajați.

Adică, speculează angajații Comisiei Europene, patronii ar ține deja pe statele de plată angajați neproductivi, din motive pe care mie îmi scapă și pe care experții de la Bruxelles nu le dezvoltă. Își închipuie oare, acei experți, că patronii au bani de dat pur și simplu în schimbul a aproape nimic? Iarăși, dragi prieteni, este o observație care în mod clar nu se verifică în realitate.---Din fericire însă, Comisia Europeană, care per ansamblu face o treabă foarte bună – spun asta fără rezerve – nu este singură la nivel decizional în UE.

Deasupra ei se găsesc Consiliul, șefii de stat sau de guvern din UE, și mai ales Parlamentul European, din care fac și eu parte de cinci ani, cu rezultate pe care cred că merită să vi le aduc la cunoștință.Astfel, în calitate de eurodeputat PPE și PNL, am lucrat personal la Directiva Europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Cunosc, așadar, acest subiect în detaliu și vreau să vă spun câteva fapte.Salariul minim european va aduce numeroase beneficii pentru România, printre care se numără reducerea discrepanțelor salariale între statele membre, îmbunătățirea condițiilor de trai pentru lucrătorii români și reducerea migrației forței de muncă către alte țări. De asemenea, ar putea stimula creșterea economică și ar promova coeziunea socială în întreaga Uniune Europeană.Implementarea Directivei va conduce, a condus deja, la o reevaluare a salariului minim în România, astfel încât acesta să se încadreze în recomandările directivei. 

Pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale, directiva recomandă valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60 % din salariul mediu brut și 50 % din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.În România, conform Legii nr. 422/2023 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.Calculul efectuat arată că, în prezent, salariul minim brut în România reprezintă aproximativ 43,61% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceasta sugerează că există un decalaj între salariul minim și salariul mediu brut, iar o posibilă îmbunătățire trebuie să fie și este considerată, pentru a asigura o mai mare adecvare a salariilor minime legale la nivelul național.În acest caz, ar fi necesară o evaluare detaliată a salariilor mediane și medii brute în România pentru a stabili nivelul exact al salariului minim în conformitate cu recomandările directivei. Acest proces ar implica analiza datelor economice și sociale relevante pentru a asigura că salariul minim reflectă adecvat nivelul de trai și costurile de trai în țară. 

Calculând, pentru a atinge 50% din salariul mediu brut de 7.567 lei, ar rezulta un salariu minim brut de aproximativ 3.783,5 lei (adecvat la rotunjire). Astfel, în urma acestui calcul, salariul minim ar crește la aproximativ 3.783,5 lei, ceea ce, prin contribuția noastră, a europarlamentarilor PNL și a colegilor noștri liberali din Guvern, se va și întâmpla în luna iulie a acestui an.

Prin urmare, chiar dacă multe dintre activitățile noastre mai tehnice, precum munca la dosarele inițiate de Comisie, trece oarecum neobservată, ea reprezintă, însă, o mare parte din ceea ce facem în Parlamentul European și sper că prin acest exemplu reușesc să vă conving, o dată în plus, de efectele benefice pe care Uniunea Europeană și Parlamentul European, alături de celelalte instituții, le aduc în viețile noastre.În cazul creșterii salariului minim, vorbim în mod evident de o reușită a noastră, a Parlamentului, una importantă pentru mulți români, iar aceste reușite, vă asigur, vor continua.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite