Nimeni nu mai e sigur, nimeni nu trebuie să se simtă în siguranță: introducere extinsă în lumea hackerilor multiplex

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta este logo-ul sub care pot fi puse zecile de tipuri de societăți, organizații și grupări care se dezvoltă și acționează acum într-o arhitectură fabuloasă, absolut nouă la aceste dimensiuni globale, vizând un singur scop: spargerea, confiscarea și uneori piratarea pentru distorsiune a bazelor de date cele mai importante ale guvernelor, scoțându-le apoi pe diferite piețe, publice, private sau profesionale (folosite pentru schimbul de pachete de date, un fel de barter între servicii de informații legale sau nu).

Clipboard01 jpg

Sunt o mulțime, care de care mai active, accesibile în anumite condiții și pe anume canale. Sunt unele care furnizează serviciile respective contra cost. Per țintă la comandă. A doua categorie, polimorfă, realmente uriașă, este cea a hackerilor-activiști care furnizează și unor ziariști pe zone specializate *mediu, securitate, apărare, economie) informații ultra-secrete prin care vor – și adesea reușesc – să compromită sau să influențeze semnarea unor contracte sau colaborări bi sau multilaterale la nivel de guverne sau alianțe. În fine, într-o categorie mai aparte, avem și, cu mare grijă voi încerca să vă dau câteva exemple din cele foarte clasice – situri web, tot produse de activiști, în care se dau publicului consumator linkuri către ceea ce înseamnă unelte la dispoziția tinerilor hackeri sau chiar a publicului larg doritor să afle una-alta despre un vecin sau o vecină de la geam sau despre totalitatea conturilor lor pe rețelele sociale sau cele bancare.

Iată  câteva exemple, unele dintre cele mai cuminți, intrate, pe diverse căi, în circuitul public, vă aparține exclusiv posibilitatea de a verifica, aproba sau contesta veridicitatea informațiilor. Tocmai acesta este rolul difuzării pachetelor de date din serverele sparte de hackeri trimise „urbi et orbi” adică, un fel de poveste polițistă în care toate elementele sunt reale dar nu vi se dă (cel puțin în faza inițială) și cheia finală de utilizare.

Cazul „ODIN Intelligence”

image

Un exemplu de acțiune a unor hacker activiști care au spart toate conturile de la „ODIN Intelligence”, o companie elvețiană care oferea tehnologie și alte servicii specifice care permiteau organizarea simultană a unor raiduri de mare amploare de către mai multe agenții în paralel. Compania era cunoscută prin o ofertă anume, de vârf în domeniu, SONAR  (Sex Offer Notification and Registration System) folosită de mai multe servicii de poliție din lume pentru managementul la distanță (supraveghere discretă continuă) a delicvenților sexuali. Dar, anul trecut, compania a fost supusă unopr critici masive deoarece s-a dovedit că vindea tehnologie specifică pentru identificarea facială a emigranților sau oamenilor străzii, în materialul tehnic care însoțea oferta figurând remarci considerate ofensatoare și asta se pare că a determinat reacția hackerilor. Aveți aici un raport dintr-o publicație specializată în care se explică foarte clar implicații cazului.

image

Scandalul a ajuns public, aveți aici nota pe care compania a fost nevoită să o trimită guvernatorului Californei pentru a anunța spargerea serverelor (sursa). Aplicația creată de ODIN (aveți aici relatarea completă a celor de la VICE ) a fost foarte ușor spartă și „astfel au devenit publice nu numai datele confidențiale ale unei operațiuni a poliției împotriva delicvenților sau suspecților de delicte sexuale din zona Los Angeles ci și toate datele despre sute de percheziții efectuate de zeci de alte departamente în decursul a mai mulți ani. Toată lumea a putut avea acces la datele personale ale unor sute de ofițeri și ale unor mii de suspecți, precum și coordonatelor exacte ale locuințelor suspecților, momentul și locația exactă a raidurilor, informațiile demografice și de contact ale celor implicați”. Ilya Kolochenko, membru al rețelei de experți ai Europol în protecția datelor , a spus deja că ar putea fi una dintre cele mai serioase breșe de securitate din acest an, avertisment care poate fi judecat la întreaga sa valoare dacă studiați și implicațiile aplicației de Android folosite de hackeri în operațiunile de extorsiune financiară plecând de la informațiile găsite în computerele sau telefoanelor victimelor.

image

Hackeri activiști sau terorism cibernetic?

Vă propun să intrăm acum pe următorul nivel, acolo unde se află date oferite cu generozitate de hackerii activiști de înalt nivel care u spart bazele de date ale unor companii specializate precum CELLEBRTITE (Israel) sau MSAB (Suedia). Care, spun hackerii, oferă contra cost poliției și guvernelor din întreaga lume tehnologia care să le permită colectarea de informații din telefoanele jurnaliștilor, activiștilor și disidenților. Enlace Hacktivista a publicat pe 13 ianuarie 2023 datele oferite de un „informator de integritate” care a confirmat suspiciunile care circulau în diverse medii profesionale specializate asupra potențialului exploziv al ofertelor firmei israeliene CELLEBRITE. Aveți aici prezentarea în detaliu a unuia dintre produsele celebre pe piețele „discrete” folosite de companii de tipul „ochiul și timpanul”, fie ele guvernamentale sau private: este vorba despre Universal Forsenic Extraction Device (UFED) care permite utilizatorului să pătrundă în memoria oricărui telefon, anulând protecția codurilor și extragerea tuturor datelor. Citiți cu atenție textul, deschideți linkurile încorporate și veți vedea la ce nivel de protecție personală vă puteți așteptat, mai ales că produsele companiilor de spionaj aveau și ele o problemă, adică softul lor putea să el să fie spart, așa cum se pare că au făcut-o alte grupe de hackeri care au folosi ce furaseră primii. Iată și o altă relatare, foarte precis documentată, privind folosirea de către guvernul din Botswana a echipamentelor create de firma din Israel. Nu vorbim nimic despre ai noștri că nu se cade, dar iată raportul despre preluarea echipamentelor din Israel de către aliații noștri strategici din Polonia.

Dacă vă interesează, mai sunt sute și sute de asemenea pachete de date care încearcă să deschidă uși spre universul atât de complicat, virtual și care poate deveni mortal în orice secundă, care-și țese structurile de cooperare în spatele realității nevinovate a lumii în care ni se spune că asistăm la triumful neîncetat al democrației. Numi că armele prin care se obține asta sunt din ce în ce mai teribile, pesemne singurul preț acceptabil pe care-l acceptă guvernanții de toate culorile politice uniți de teama comună a pierderii scaunelor și privilegiilor. Singura mângâiere pe care o avem este că dacă noi știm că nimeni nu mai e sigur, că nimeni nu trebuie să se simtă în siguranță, atunci hackerii le confirmă și lor același lucru...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite