„Nemuritorul” Virgil Popescu. Ministrul Energiei, greu de demis!

0
0
Publicat:

Moţiunea simplă iniţiată de partidul Uniunea Salvaţi România împotriva ministrului Energiei, denumită „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu, a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor cu 85 de voturi pentru, 191 împotrivă şi o abţinere.

FOTO Inquam Photos/George Călin
FOTO Inquam Photos/George Călin

Deşi „strategia de vară” a celor de la PSD a presupus un lung şir de atacuri la adresa ministrului, liderii social-democraţi plângând, totodată, pe umerii românilor împovăraţi de facturile tot mai mari la energie, votul din Parlament a demascat încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de mare este ipocrizia partidului condus de Marcel Ciolacu.

Mai mult, pentru a-şi justifica falsitatea şi pentru a păcăli electoratul care aştepta o măsură fermă din partea partidului aflat pe primul loc în intenţiile de vot, PSD-iştii au rescris regulile parlamentare şi au inventat votul împotriva iniţiatorului moţiunii simple. Astfel, gaşca din Kiseleff a ţipat pe toate vocile că ei nu au votat pentru susţinerea lui Virgil Popescu, ci împotriva celor de la USR pentru că „nu au avansat soluţii mai bune”. Cu alte cuvinte, cei de la PSD au decis că îi vor face o statuie lui Virgil Popescu în faţa guvernului doar pentru că nu le-au plăcut ideile avansate de cei din opoziţie.

Evident, adoptarea unei moţiuni simple nu atrage după sine şi demiterea respectivului ministru, însă trecerea moţiunii USR ar fi reprezentat un vot de blam, o sancţiune, chiar dacă simbolică, a incompetenţei şi a haosului din energie care poartă semnătura lui Virgil Popescu. Din punct de vedere politic, decizia menţinerii în executiv sau a decapitării ministrului Energiei ar fi fost pasată către liberali, care ar fi decontat singuri toate pierderile de imagine pe care le generează ţinerea în braţe a unui personaj atât de toxic. Acum, PNL şi PSD vor împărţi frăţeşte tot impactul negativ pe care îl are Virgil Popescu asupra guvernării. 

Salvarea „onoarei” ministrului Energiei, cel care în luna ianuarie îi îndemna pe români să nu îşi plătească facturile la energie şi gaze dacă sunt cu „mult mai mari comparativ cu cele de până acum” , vine într-un moment în care acesta ar fi trebuit demis pe loc pentru modalitatea în care a gestionat Ordonanţa pentru plafonarea facturilor la energie, un document în care chiar guvernul a scris negru pe alb, în nota de fundamentare, că România riscă declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea legislaţiei europene. De altfel, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energie Inteligentă, spune despre această ordonanţă că este împotriva unei părţi din consumatori, împotriva furnizorilor, împotriva economiei, împotriva viitorului României.

Însă, pe măsură ce criza din energie se va acutiza şi nemulţumirile populaţiei vor creşte este foarte posibil ca România să se confrunte şi cu o accentuare a euroscepticismului. Un sondaj de opinie realizat de către institutul Avangarde la sfârșitul lunii august indică faptul că, în criza energetică, majoritatea românilor se bazează mai mult pe soluţiile pe care le-ar putea avansa Uniunea Europeană decât pe resursele de care dispune România. Astfel, 42% dintre români cred că Europa va identifica soluţii pentru a depăşi o eventuală criză energetică din cauza unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze, în timp ce doar 39% dintre români cred că România se va baza pe resursele naturale de care dispune pentru a evita o criză energetică la iarnă.

Prin urmare, românii stau cu ochii pe Uniunea Europeană şi nu au aşteptări foarte mari că actualul guvern îi poate proteja în faţa urgiei care se prefigurează. Însă, indiferent de soluţiile care vor veni sau nu de la Bruxelles, România nu îşi permite luxul de a traversa o criză de asemenea proporţii cu o paiaţă ca Virgil Popescu în fruntea ministerului Energiei. Şi, indiferent de câţi ambasadori va invita Popescu la nunta fiicei sale, pentru a-şi arăta „muşchii” în faţa partidului, acesta trebuie să zboare cât mai urgent din funcţie. Altfel, prezenţa sa în fruntea ministerului Energiei este deja un risc la adresa securităţii naţionale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite