Ne daţi ori nu ne daţi... voie să sărbătorim ce vrem noi?
0În prag de Halloween, asociaţiile ortodoxe, în frunte cu APOR (Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie), marchează un nou derapaj constituţional, solicitând directorilor şi inspectoratelor şcolare din mai multe colţuri ale ţării să interzică activităţile de Halloween din şcoli şi licee.
Avem trei cazuri concrete până în momentul de faţă:
1. Halloween-ul, „proscris“ la Şcoala Gimnazială Nr. 12 din Capitală, în urma unei sesizări a Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie.
2. 12 asociaţii sucevene (Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) – Suceava, Asociaţia Bucovina Profundă, Asociaţia Familia Ortodoxă, Asociaţia Pro Vita Bucovina, Asociaţia Psaltichia, Asociaţia Kozacioc, Asociaţia Sfântul Ioan cel Nou – Suceava, Asociaţia Culturală Sfântul Mitropolit Dosoftei, Fundaţia Umanitară Clopot, Fundaţia Pentru Oameni, Fundaţia Culturală IPAMIA, Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni – Suceava) cer acelaşi lucru pentru toate unităţile de învăţământ din judeţul Suceava:
Ne exprimăm dezacordul faţă de celebrarea sub orice formă a Halloweenului şi solicităm interzicerea urgentă a activităţilor legate de Halloween, activităţi care afectează pe termen lung sănătatea spirituală şi morală a copiilor noştri, contravin valorilor Neamului Românesc, valorilor credinţei creştine şi valorilor umane universale.
3. Conform unui părinte citat de Hotnews, la Colegiul Naţional "I.L. Caragiale" a fost nevoie de aprobare de la Inspectoratul Şcolar pentru Halloween:
Azi in Liceul I.L. Caragiale, la cativa km departare, este plin de decoratiuni, proiectii cu fantome pe pereti si toata lumea este costumata! Inclusiv profesorii! A fost insa nevoie sa faca o cerere si au luat o aprobare "speciala" de la Inspectoratul Scolar. Altfel, era interzis orice eveniment de Halloween!
E clar că avem de-a face cu un abuz, pe care directorii şi inspectoratele şcolare îl fac sau cel puţin sunt îndemnaţi să îl facă din cauza unei intrepretări nefericite a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, băgând la înaintare principiul asumării, promovării şi păstrării identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român (articolul 3, alineatul h) şi alineatul 1 din articolul 7, care spune că în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.
Dacă elevii şi părinţii hotărăsc de comun acord că toţi elevii se prezintă azi la şcoală costumaţi şi desfăşoară tot felul de activităţi în afara orelor de curs şi în pauze, care e problema? Eu nu văd nimic imoral sau nesănătos în această joacă.
Halloweenul înseamnă în primul rând multiculturalitate.
Cât despre acel principiu al identităţii naţionale, dacă ar fi să mergem pe argumentaţia asociaţiilor ortodoxe ar trebui să interzicem studierea tuturor limbilor străine, să uităm de Ziua Francofoniei şi să interzicem toate activităţile prin care comemorăm evenimente precum Holocaustul. Nu de alta, dar îi îndepărtăm pe copii de la adevărata identitate naţională şi de la valorile culturale ale poporului român...
Nu degeaba am început articolul invocând un derapaj constituţional. Halloweenul nu este o sărbătoare păgână, aşa cum aceste organizaţii fundamentaliste încearcă s-o vândă părinţilor elevilor şi opiniei publice, ci o sărbătoare creştină a tuturor sfinţilor, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în ţările unde predomină creştinismul occidental - catolic şi protestant.
Să interzici Halloweenul în România e ca şi cum italienii sau englezii ar spune nu pentru Acoperământul Maicii Domnului. Libertatea credinţelor religioase e consacrată de articolul 29 din Constituţia României. Acelaşi articol spune că în relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.
Având în vedere că aceleaşi organizaţii militează împotriva educaţiei sexuale şi a dreptului constituţional al elevilor de a alege dacă fac sau nu religie la şcoală, ar trebui să ne gândim serios dacă nu cumva acest cartel de ONG-uri ortodoxe este în afara legii prin natura obiectivelor activităţilor pe care le desfăşoară.