Moştenirea lui Iohannis, un scenariu sumbru: vom intra în 2025 fără guvern şi fără buget aprobat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate sondajele îl dau pe Ciolacu viitor preşedinte, şi PSD principal partid câştigător în alegerile parlamentare. Doar că nu este suficient, dimpotrivă. Formarea viitorului guvern pare deja o misiune imposibilă, cu urmări grave asupra stabilităţii României. Trebuie să mulţumim preşedintelui Iohannis pentru această perspectivă sumbră.

Klaus Iohannis FOTO captură YouTube
Klaus Iohannis FOTO captură YouTube

Situaţia bugetar-financiara a României este aproape imposibil de rezolvat

A apărut un Plan Bugetar-Structural Naţional pe termen mediu, 2025-2031, emis de Ministerul Finanţelor dar neasumat de nicio forţă politică. Specialiştii independenţi spun că nu rezolvă problemele grave ale bugetului României, premierul Ciolacu tace din gură, PNL, al cărui ministru al Finanţelor a creat programul, nu şi-l asumă. Nu se ştie care va fi poziţia CE, cum va fi aprobat ca act normativ, în guvern sau parlament. Planul se întinde pe 7 ani, perioadă în care România va plăti doar dobânzile la împrumuturi în valoare de 600 miliarde lei. Cât toate autostrăzile României!

Planul nu pune accent pe reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, pentru că suntem în campanie electorală. A fost scos pe site-ul Ministerului Finanţelor la cererea expresă a CE, care cere de multe luni guvernului un astfel de plan. Altfel nu vedea lumina zilei.

De ce fug partidele politice de viitoarea guvernare

 După ultimele informaţii deficitul bugetar la 30 septembrie era de 5,44% din PIB, 96 miliarde de lei. Şi cum ultimele luni din an sunt mari consumatoare de bani bugetari, nu este exclus ca deficitul să ajungă la 8% sau chiar mai mult, deficit care dacă nu este redus nu mai „pupăm” banii de la UE. Acesta este motivul pentru care partidele vor fugi de viitoarea guvernare ca „dracu de tămâie”!

Situaţia scorurilor la alegerile parlamentare, după redistribuirea generată de partidele care nu intră în parlament, este aproximativ:

PSD  30-35%

PNL şi USR 20-25%

AUR şi SOS 20-25%

UDMR 5%

Alte partide nu par să intre în parlament, după sondajele de acum. De aici, imposibila formare a unei viitoare majorităţi parlamentare. Cine se asociază cu cine?

AUR este oaia neagră a scenei politice româneşti, pentru că este anti UE şi pro-Rusia, chiar dacă nu îşi asumă expres această opţiune. Ea rezultă din declaraţia „programatică” a lui George Simion:

„Comisia Europeană este condusă de minți bolnave. Ei ne-au adus inflație, sărăcie, o pandemie inventată și pregătesc tot felul de nebunii, în timp ce noi, în România, avem nevoie de spitale, de drumuri, în timp ce jumate din Românie este îngropată în sărăcie. De la Comisia Europeană se vorbește despre identitate de gen, despre schimbări climatice, despre cum să inventeze noi pandemii și noi restricții care să ne afecteze drepturile și libertățile fundamentale”.

Cum România nu poate supravieţui de una singură, între două blocuri militare şi politice antagoniste, UE şi Rusia, trebuie să se asocieze uneia din părţi. Cum Simion respinge UE, rămâne Rusia.

Victoria partidului pro-rus din Georgia, referendumul pe muchie de cuţit din Republica Moldova, scorul mare atins de AUR în sondaje, îşi au explicaţia în reflexul unei părţi importante a populaţiei de a găsi ţapul ispăşitor pentru mediul  sărac în care trăieşte în afară, la blocurile la care este asociată ţară. Ei ne fură şi nu ne lasă să trăim bine, dar propria muncă şi performanţă nu este luată în seamă.

De aici imposibilitatea ca AUR să fie acceptat în vreo asociere la guvernare de stanga PSD, sau dreapta PNL şi USR. Că acum se duc tratative PSD-AUR, astfel ca Ciolacu să intre în turul al doilea cu Simion, şi să câştige preşedinţia, e una. Dar asocierea la guvernare cu AUR ar fi mortală, fiind respinsă din start de către UE.

Asocierea PSD cu PNL-USR

Declaraţiile războinice şi acuzele reciproce fac foarte greu posibilă o astfel de coaliţie de guvernare. Dar în primul rând dificultăţile legate de dezmăţul bugetar al PSD-Ciolacu. Cum singura soluţie viabilă şi acceptată de CE va fi reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, PNL nu vrea să fie părtaş la un asemenea „sacrificiu”. În plus, Planul emis de Ministerul Finanţelor propune creşterea taxării mediului de afaceri şi a cetăţenilor, ori Ciucă a spus că principiul de guvernare ar trebui să fie: statul nu dă, dar nici nu ia. Exact opusul principiilor de guvernare ale PSD. Nu văd cum un program de guvernare comun PSD-PNL  ar putea impune creşterea birurilor pe mediul privat şi pe cetăţeni.

Ciolacu nu pricepe un lucru. Creşterea colectării la bugetul de stat se poate face doar prin conformarea voluntară a contribuabililor, care se va produce doar atunci când statul îşi reduce cheltuielile de funcţionare şi elimină corupţia clientelei de partid şi furturile din bugetul de stat. Greu de înţeles şi aplicat, pentru că este împotriva filosofiei de guvernare a socialiştilor.

PSD va rămâne singur la guvernare

Eventual cu UDMR şi cu un guvern minoritar condus tot de un PSD-ist. O situaţie absolut imposibilă, pentru că parlamentul va bloca orice iniţiativă populistă a guvernului minoritar PSD.

Cum va trece bugetul de stat, care sunt viitorii miniştri care îşi vor asuma sacrificiile pentru reducerea deficitului bugetar, cum se vor sparge toate oalele în capetele celor de la PSD, rămâne să vedem.

Actuala clasă politică aflată la guvernare ar trebui să ia în seamă acest scenariu sumbru şi să ia măsurile necesare şi posibile pentru a nu se ajunge la el. Din câte ştiu şi cunosc actualii conducători nu vor face nimic pentru evitarea acestui scenariu.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite