Luptând cu ştirile false din noua generaţie – videoclipuri false „pe steroizi“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un moment în care experţii nu sunt capabili să găsească modalităţi de a opri genul actual de ştiri false, experţii prezic o nouă versiune video „pe steroizi“. Desigur, temelia genului actual se găseşte in text. Dar cuprinde şi fotografii modificate şi videoclipuri false.

Videoclipul provoacă o impresie mai adâncă şi mai durabilă decât textul sau fotografiile. Asta se întâmplă deoarece telespectatorii pot vedea oameni care efectiv vorbesc sau fac lucruri şi nu se bazează pe descrieri – dintr-un text – sau o poză cu un anumit moment – aşa cum este imortalizată într-o fotografie statică.

Ca orice invadează Internetul în aceste zile, şi videoclipurile pot fi falsificate. Vestea bună este că, până acum, falsurile au fost grosolane şi destul de uşor de depistat de către experţi.

Dar acest lucru se schimbă. Experţii avertizează că tehnologia pentru falsificarea videoclipurilor se dezvoltă atât de rapid, încât în curând va fi foarte dificil să facem diferenţa între falsuri şi originale.  

Să ne gândim la un exemplu cu privire la ce s-ar putea întâmpla atunci când tehnologia se va apropia de perfecţiune.

India este o ţară cu tensiuni îndelungate între hinduşi şi musulmani care au degenerat deseori în violenţă. În ultimii ani, ştirile false care au acuzat o parte sau cealaltă de diverse fărădelegi au creat situaţii suficient de explozive pentru a alimenta violenţa.

Acum imaginaţi-vă o persoană care şi-a dorit să vadă violenţa izbucnind între părţi prin crearea unui videoclip fals despre o personalitate publică care spune lucruri incendiare despre cealaltă religie sau adepţii săi.

Videoclipul arată personalitatea publică spunând vorbe la mânie şi dând din mâini – descrieri care cu siguranţă îi vor întărâta pe adepţii săi contra celeilalte părţi.

Numai că videoclipul este fals. Persoana care l-a creat a prelevat eşantioane din imaginile în care personalitatea publică vorbea şi se comporta normal, pentru a face un videoclip despre care doar experţii pot spune că este un fals.

Pentru majoritatea oamenilor, videoclipurile nu mint. Ei consideră că un astfel de film este o înregistrare – o cronică a ceva ce se întâmplă cu adevărat – nu ceva care este inventat.

Să luăm un alt exemplu. În ultimii ani, a fost un val de ştiri despre videoclipuri false cu celebrităţi care fac lucruri scandaloase sau jenante. O serie de videoclipuri false au pretins că arată celebrităţi care fac sex cu staruri porno sau alte staruri – când, de fapt, nu au avut niciodată un astfel de comportament indecent.

Experţii au fost capabili să depisteze astfel de videoclipuri ca fiind falsuri menite să afecteze reputaţia unei celebrităţi – concluzii pe care apoi jurnaliştii le-au comunicat.

Tehnologia care face astfel de videoclipuri mult mai dificil de detectat va conduce probabil la crearea unui număr mult mai mare de asemenea videoclipuri şi la convingerea mult mai multor oameni că ceea ce văd este real.  

Dacă cineva poate face un astfel de lucru unei celebrităţi, de ce nu poate face unui iubit pe care doreşte să se răzbune pentru că l-a părăsit? Mesajul este că videoclipurile false care se apropie de perfecţiune tehnică pot aduce prejudicii atât oamenilor obişnuiţi, cât şi personalităţilor.   

Oricât ar părea de ciudat, există un site pe care oamenii îl pot consulta pentru a învăţa cum să pună faţa altcuiva pe corpul unei persoane într-un videoclip existent. Software-ul care apare pe site îţi permite să pui faţa unei persoane pe care nu o simpatizezi pe corpul cuiva care săvârşeşte o infracţiune, de exemplu. Deoarece acest site ajută la generarea unor produse care au un asemenea potenţial de a dăuna, nu voi menţiona numele site-ului sau URL-ul.

Nu ştiu cât de bune sunt falsurile bazate pe această tehnologie. Chiar dacă nu sunt perfecte, totuşi, puteţi vedea unde se îndreaptă tehnologia – crearea unor falsuri care sunt atât de bune încât este aproape imposibil să faci diferenţa dintre acestea şi original.

Compania mea de comunicaţii strategice, H5 Strategies, cu sediul la Bucureşti, a decis acum câteva luni că ştirile false au devenit o asemenea ameninţare pentru democraţie, încât vom deschide centre anti-ştiri false în Europa Centrală şi de Est. Primele vor fi în Bucureşti, în Chişinău, Republica Moldova, şi Tirana, Albania.

Nu noi vom conduce aceste centre – o vor face fundaţii şi alte organizaţii. Rolul nostru va fi de a valorifica experienţa de jurnalişti şi experţi în comunicaţii strategice ai angajaţilor noştri, cu scopul de a oferi sugestii despre căi inovatoare de a contracara ştirile false.

Un lucru care e limpede pentru jurnalişti, experţi în comunicaţii strategice ca noi, oficiali guvernamentali şi consumatori de ştiri obişnuiţi este că ameninţarea ştirilor false a evoluat rapid şi continuă să se transforme, ceea ce face mai dificilă contracararea acesteia.

Dar nu avem de ales, trebuie să luptăm împotriva ei. Democraţia a fost întotdeauna susţinută în faţa votanţilor utilizând informaţii exacte despre cum doresc să fie guvernaţi şi cum doresc să trăiască. 

Până la utilizarea ştirilor false drept arme de către Internet, oamenii din majoritatea democraţiilor se puteau baza pe majoritatea ştirilor pe care le aflau ca fiind adevărate. Acest lucru nu mai este valabil.

Ne vom aduce contribuţia pentru a ajuta la combaterea flagelului global al ştirilor false, chiar pe măsură ce evoluează în ameninţări, precum videoclipurile false, care sunt aşa de bine făcute, încât sunt dificil de distins de original.

Speranţa este că angajaţii centrelor anti-ştiri false vor dezvolta o expertiză aşa de aprofundată, încât vor fi capabili să o aplice nu doar pentru a contracara ameninţarea actuală, dar şi noua generaţie de ameninţări.

Marshall Comins este fondatorul şi Directorul General Executiv al H5 Strategies.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite